بخش خبر
در ساعات آغازین یکشنبه، ۱۳ اسرائیلی و چهار شهروند تایلندی در دومین مرحله از آزادسازی اسیران وارد اسرائیل شدند. به گزارش رویترز، این تبادل با کمی تأخیر از طرف حماس صورت گرفت که دلیل آن تنش بر سر ورود محمولههای امدادی به غزه بود.
شش نفر از ۱۳ اسرائیلیای که یکشنبه آزاد شدند زن و هفت نفر دیگر کودک و نوجوان بودند؛ از جمله یک کودک سهساله و مادرش.
به گزارش آژانس اخبار و اطلاعات فلسطین (وفا)، اسرائیل نیز در مقابل ۳۹ فلسطینی – شش زن و ۳۳ نوجوان – را از دو زندان آزاد کرد. خبرنگار الجزیره نوشته که اکنون تنها سه زندانی زن فلسطینی در میان زندانیانی که قرار بود آزاد شوند باقی مانده است.
در میان زندانیان فلسطینی آزادشده، میسون جبالی، قدیمیترین زن فلسطینی زندانی نیز حضور داشت. جبالی میگوید پس از آزادی میخواهد آرزوی دیرینهاش، یعنی تکمیل تحصیلات دانشگاهیاش را دنبال کند. او مدرک کارشناسی در رشته مددکاری اجتماعی دارد.
برخی از فلسطینیهای آزادشده در حالیکه هزاران فلسطینی به استقبالشان آمده بودند وارد میدان شهرداری البره در رامالله شدند.
قطر، مصر و ایالات متحده در تلاشند تا آتشبس موقت را تمدید کنند. اسرائیل گفته حاضر به تمدید آتشبس است به شرطی که حماس روزانه دستکم ده اسیر دیگر را آزاد کند. رویترز به نقل از یک منبع فلسطینی نوشته که میتواند تا سقف ۱۰۰ اسیر را آزاد کند.
عصر یکشنبه تلویزیون «القاهره» مصر خبر داد که حماس ۱۳ اسیر اسرائیلی و پنج تبعه خارجی دیگر را نیز تحویل هلال احمر داده است.
برای خواندن آخرین رویدادهای مهم جنگ اسرائیل ــ فلسطین و تحلیلها و نظرها دربارهی آن، به صفحهی ویژهی زمانه رجوع کنید:
جنگ اسرائیل ــ غزه: گذشته، حال، آینده
تنشهای روز سوم
به گزارش هلال احمر فلسطین، یکشنبه ۲۶ نوامبر / ۵ آذر سربازان اسرائیلی یک کشاورز فلسطینی را در اردوگاه مغازی در نوار غزه با شلیک گلوله به قتل رساندند.
این قتل در جریان سومین روز آتشبس موقت در جنگ اسرائیل و غزه رخ داد. ارتش اسرائیل تاکنون هیچ اطلاعیهای در این رابطه منتشر نکرده است.
در پی این رویداد، یک مقام ارشد فلسطینی به رویترز گفت که سومین مرحله تبادل اسیران «پیچیده» به نظر میرسد.
اردوگاه پناهجویان مغازی در بخش مرکزی نوار غزه قرار دارد و محل اقامت خانوادهها، بازماندگان و فرزندان فلسطینیانی است که در جریان جنگ ۱۹۴۸ که به تشکیل دولت اسرائیل انجامید، آواره شده بودند.
گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس نیز یکشنبه از کشتهشدن چهار نفر از فرماندهانش در نوار غزه خبر دادند اما نگفتند آنها چه زمانی کشته شدند. یکی از این کشتهشدگان احمد الغندور، فرمانده گردان حماس در شمال غزه بود.
توافق آتشبس یک بار نیز روز شنبه به خطر افتاد؛ زمانیکه حماس اعلام کرد آزادی اسیران را تا گردننهادن اسرائیل به همه شروط آتشبس، از جمله صدور اجازه ورود کامیونهای امدادی به شمال غزه به تعویق میاندازد.
سخنگوی حماس، اسامه حمدان اعلام کرد که از ۳۴۰ کامیون امدادیای که وارد غزه شدهاند تنها ۶۵ مورد اجازه ورود به شمال غزه را داشتهاند.
Ad placeholder
گردانهای قسام هم اعلام کردند که اسرائیل شروط مربوط به آزادی اسیران و زندانیان فلسطینی را رعایت نکرده است.
از سوی دیگر، آژانس هماهنگی مدنی اسرائیل (کوگات) اعلام کرد که ۲۰۰ کامیون امدادی حامل غذا، آب، لوازم سرپناه و دارو و وسایل پزشکی روز شنبه از گذرگاه رفح به سمت سازمانهای امدادی در غزه حرکت کردهاند.
این آژانس در توییتی حماس را متهم کرد که یک ایست بازرسیاش مسیر حرکت کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه را به شمال نوار غزه مسدود کرده است.
جبهه کرانه باختری اشغالی و شهرکنشینان اسرائیلی
در هفتههای گذشته، نیروهای نظامی و شهرکنشینان اسرائیلی جبهه دومی از جنگ را در کرانه باختری اشغالی گشودند که کمتر توجه رسانهها را جلب کرده است.
به گزارش وزارت بهداشت فلسطین، از آغاز جنگ اسرائیل و غزه در هفتم اکتبر تاکنون ۲۳۷ فلسطینی در کرانه باختری کشته و دو هزار و ۸۵۰ نفر آواره شدهاند. به گزارش الجزیره، تنها در یک هفته گذشته ۱۰ فلسطینی کشته و ۲۰ نفر زخمی شدهاند.
هدف اصلی حملات اسرائیلیها زمینهای کشاورزان فلسطینی بوده است که به گفته عباس ملحم، مدیر اتحادیه کشاورزان فلسطینی در رامالله در هفتههای اخیر شدت گرفته است.
Ad placeholder
حدود دو هفته پیش شهرکنشینان مسلح اسرائیلی به مزرعه ملحم حمله و به سمت کارگرانی که مشغول برداشت محصول بودند شلیک کردند. یکی از کارگران به نام ایمان عبدالله جوابری، ۴۵ ساله، میگوید که مشغول کار بوده که شهرکنشینان به آنان حمله میکنند، گوشیهایشان را میگیرند، زنان را از مزرعه بیرون میاندازند و شروع به کتکزدن مردان میکنند. او میگوید:
ما داشتیم از دور صحنه را میدیدیم. پس از کتکزدن کارگرها، مهاجمان زیتونهایمان را مصادره کردند و مجبورمان کردند مزرعه را ترک کنیم.
آزار و اذیت کشاورزان در کرانه باختری اشغالی بخشی از برنامهای بزرگتر برای ساخت شهرکهای اسرائیلینشین در منطقه است. یکشنبه ۲۶ نوامبر / ۵ آذر، الجزیره به نقل از ایتای اپشتاین، یک فعال اسرائیلی در حوزه سیاستگذاری و حقوق بشردوستانه، از طرح بودجه دولت اسرائیل برای «حفظ و گسترش» شهرکها در این منطقه خبر داد.
این بودجه معادل ۴۱ میلیون دلار است که قرار است خرج این موارد شود: ۲۵,۴ میلیون دلار برای ساختوساز، ۱۰,۶ میلیون دلار برای تخریب پروژههای امدادرسانی بشردوستانه در کرانه باختری اشغالی، و ۵,۳ میلیون دلار برای تأسیس آکادمیهای نظامی در کرانه باختری اشغالی.