حوثیها کشتی تحت اداره ژاپن را بهظن اسرائیلی بودن ربودند؛ تهران: دخالتی نداشتیم
دوشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۲۹جهانايرانجنگ اسرائیل و حماس
اسرائیل اعلام کرد هیچکدام از صاحبان یا خدمه کشتی ربوده شده به دست حوثیهای یمن، اسرائیلی نیستند. بر اساس اعلام تلآویو، این کشتی باری بریتانیایی است و ژاپن آن را اداره میکند اما هیچکدام از خدمهاش ژاپنی نیستند. جمهوری اسلامی هر گونه مداخله در توقیف کشتی گلکسی لیدر را رد کرد.
کشتی باری ربوده شده در حال حرکت از ترکیه به سمت هند بود که روز شنبه در جنوب غربی جده، عربستان سعودی آفلاین شد و حوثیهای یمن از ربودن آن خبر دادند.
ارتش اسرائیل این حادثه را «اقدام تروریستی ایران» با پیامدهایی برای امنیت دریایی بینالمللی توصیف کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش گفت: «اتهامزنیهای اسرائیل در مورد دخالت ایران در توقیف کشتی، باطل است.»
او مدعی شد: «گروههای مقاومت در منطقه تحت امر جمهوری اسلامی نیستند. آنان نماینده ملتها و دولتهای خود هستند و بر اساس مصالح کشورهای خود اقدام میکنند.»
اطلاعیه حوثیهای یمن و واکنش اسرائیل
با اعلام مفقود شدن کشتی گلکسی لیدر، شورشیان حوثی یمن خبر دادند «کشتی باری اسرائیل» را در دریای سرخ توقیف کردهاند.
این گروه نزدیک به جمهوری اسلامی همزمان هشدار داد همه کشتیهای مرتبط با اسرائیل به «هدف قانونی نیروهای مسلح» حوثی تبدیل خواهند شد.
در بیانیه این گروه آمده است تا زمانی که «تجاوز به غزه و جنایت علیه برادران فلسطینی در غزه و کرانه باختری» متوقف نشود، نیروهای حوثی به عملیات نظامی علیه اسرائیل ادامه خواهند داد.
ارتش اسرائیل با انتشار اطلاعیهای در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد این کشتی «اسرائیلی نیست» و کارکانش غیرنظامیانی از ملتهای مختلف هستند که هیچکدام اسرائیلی نیستند.
گاردین به نقل از شرکت امنیت دریایی آمبری خبر داد مالک گروه کشتی ربوده شده در فهرست کشتیهای خودروبر «ری» قرار دارد که شرکت مادرش متعلق به یک تاجر اسرائیلی به نام آبراهام اونگار معروف به «رامی» است.
تایمز اسرائیل نوشت این کشتی با پرچم «باهاما»، هنگام ربایش از سوی یک شرکت ژاپنی اجاره شده بود.
ارتش اسرائیل نیز کشتی باری ربوده شده را متعلق به بریتانیا و ژاپن دانست.
سخنگوی ارتش اسرائیل گفت ربوده شدن این کشتی باری که گلکسی لیدر نام دارد، «یک رویداد بسیار جدی در سطح جهانی است».
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفت: «این یکی دیگر از اقدامات تروریستی ایران و بیانگر تشدید جنگطلبی آن علیه شهروندان جهان آزاد است.»
واکنش ژاپن و آمریکا
سخنگوی ارشد دولت ژاپن روز دوشنبه ۲۹ آبان تصرف کشتی گلکسی لیدر تحت هدایت نیپون یوسن را تایید کرد و از مقامات سعودی، عمانی و ایرانی به منظور تلاش برای آزادسازی سریع کشتی و خدمهاش کمک خواست.
هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه ژاپن در یک کنفرانس خبری گفت: «ما شدیدا چنین اقداماتی را محکوم میکنیم.»
به گفته او، هیچ شهروندی از ژاپن در میان خدمه این کشتی نیست.
سخنگوی شرکت ژاپنی نیپون یوسن که با نام «انوایکی» نیز شناخته میشود گفت در حال جمعآوری اطلاعات بیشتر درباره این کشتی و شرایط ۲۵ خدمه آن است.
خدمه این کشتی اهل فیلیپین، بلغارستان، اوکراین، رومانی و مکزیک هستند و کشتی بدون محموله در حال حرکت به سمت هند بوده است.
یک مقام نظامی آمریکا توقیف کشتی را «نقض آشکار قوانین بینالمللی» خواند و خواستار آزادی فوری آن همراه با خدمهاش شد.
او تاکید کرد: «ما با متحدان خود و شرکایمان در سازمان ملل، برای اتخاذ گامهای بعدی مشورت خواهیم کرد.»
تهدیدها از چندی پیش آغاز شد
حوثیهای یمن که از متحدان جمهوری اسلامی هستند، از چند روز پیش اسرائیل را به ربودن کشتیهایش تهدید کرده بودند.
در روز ۲۳ آبان (۱۴ نوامبر)، عبدالمالک الحوثی، رهبر شورشیان حوثی گفته بود این گروه به دنبال کشتیهای اسرائیلی در آبهای تجاری حیاتی دریای سرخ است؛ حتی کشتیهایی که پرچم اسرائیل نداشته باشند.
او در سخنانی که از شبکه تلویزیونی المسیره، زیر نظر شورشیان حوثی پخش شد، گفت: «چشمان ما به قصد نظارت مستمر و جستوجو برای هر کشتی اسرائیلی باز است.»
این گروه شورشی در همبستگی با حماس، موشکهای دوربرد و پهپاد نیز به سمت اسرائیل پرتاب کردهاند.
حوثیهای یمن اواخر دهه ۹۰ میلادی جنبش احیای فرقه زیدی، یکی از شاخههای اسلام شیعه را در شمال یمن راه انداختند.
جنگ داخلی در یمن و سقوط دولت مرکزی به دنبال تسلط حوثیها بر صنعا در سال ۱۳۹۳ آغاز شد.
عربستان سعودی به دلیل نگرانی از رشد نفوذ ایران در امتداد مرزهایش در سال ۱۳۹۴ در راس یک ائتلاف در یمن مداخله نظامی و از حکومت مورد حمایتش در این کشور پشتیبانی کرد.
در مقابل، حوثیها توانستند کنترل بخشهای زیادی از شمال و دیگر مراکز پرجمعیت شهری از جمله پایتخت کشور را به دست گیرند.
همان زمان ریاض و متحدانش در جریان جنگ یمن، جمهوری اسلامی را به مسلح کردن حوثیها و ارائه آموزشهای نظامی به آنان متهم کردند.
گروه حوثی که بخشی از «محور مقاومت» تحت حمایت تهران دانسته میشود، از آغاز جنگ در غزه از حماس در برابر اسرائیل حمایت کرده و شعار معروفش این است: «مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل، لعنت بر یهودیان و پیروز باد اسلام.»