وزیر بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین: اسرائیل باید شواهد حضور حماس در بیمارستان را نشان دهد
مای الکیله، وزیر بهداشت تشکیلات خودگران فلسطینی به بیبیسی گفت که هنوز شواهدی درباره حضور مرکز فرماندهی حماس در بیمارستان شفا غزه ندیده است و گفته است که نیروهای اسرائیلی مدارکی را در این زمینه «باید نشان دهند.» این اظهارات، پنجشنبه و یک روز پس از ورود نیروهای اسرائیلی به ساختمانهای بیمارستان عنوان شد در حالیکه اسرائیل مدعی است حماس یک مقر بزرگ در زیر بیمارستان دارد. اطلاعات اسرائیل و آمریکا هر دو میگویند حماس از تونلهای زیر بیمارستان به عنوان مرکز فرماندهی استفاده کرده است. حماس این موضوع را رد کرده است. خانم الکیله به بیبیسی عربی گفت: «بیمارستانها باید محافظت شوند و از آنها برای انجام وظایف حرفهای استفاده شود. اما بیمارستان شفا پنج روز است که تحت محاصره اسرائیل است، بنابراین اگر مقر حماس [در آنجا] وجود داشته باشد، اسرائیل باید آن را به ما نشان دهد.» او اضافه کرد: «نباید به بهانه دفاع از مواضع خاص، کل موضوع بیمارستان و خدمات آن و همچنین ده هزار غیرنظامی که در این بیمارستان هستند و در رنجاند، را نادیده بگیریم.» خانم الکیله گفت: «به همین دلیل است که من معتقدم این جنگ باید متوقف شود زیرا برای همه ویرانگر است و هیچکس برنده نیست.»
ارتش اسرائیل هنوز هیچ مدرکی مبنی بر اینکه زیرزمین بیمارستان شفا، مرکز فرماندهی حماس بوده، ارائه نکرده است
به گزارش آسوشیتدپرس، اسرائیل در حال پیشروی به عمق شهر غزه است و نیروهایش در حال جستجو در بزرگترین بیمارستان غزه برای یافتن آثاری از مرکز فرماندهی حماس هستند. طبق گزارشها ارتش اسرائیل تصاویری از آنچه مدعی بود ورودی تونل و سلاحهای کشف شده در یک کامیون است را به نمایش گذاشته، اما هنوز هیچ مدرکی از اینکه زیرزمین بیمارستان شفا، مکان مرکز فرماندهی حماس بوده، ارائه نداده است. نیروهای حماس و کارمندان بیمارستان شفا وجود چنین مرکز فرماندهی را انکار میکنند. عبیر عطفا، بازرس منطقهای خاورمیانه در برنامه جهانی غذای سازمان ملل میگوید که غزه اکنون تنها ۱۰ درصد از مواد غذایی موردنیاز خود را روزانه دریافت میکند و کمآبی و سوتغذیه در حال افزایش است و تقریبا تمام ۲.۳ میلیون نفر ساکن در این منطقه به غذا نیاز دارند. او ادامه داد که با ورود کامیونهای کم به غزه و عدم وجود سوخت برای توزیع غذا «هیچ راهی برای تامین نیازهای غذایی فعلی وجود ندارد» او تاکید کرد: «سیستمهای غذایی موجود در غزه در حال فروپاشی است.»
سازمان ملل می گوید که گرسنگی قریب الوقوع است، کمک رسانی به غزه دوباره متوقف شد
ارسال کمک های سازمان ملل متحد به غزه روز جمعه به دلیل کمبود سوخت و قطعی ارتباطات، بار دیگر به حالت تعلیق درآمد و رنج هزاران فلسطینی گرسنه و بی خانمان را عمیق تر کرد. برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد (WFP) اعلام کرد که غیرنظامیان به دلیل کمبود ذخایر غذایی با “احتمال گرسنگی فوری” روبرو هستند.
سازمان ملل متحد اعلام کرد که به دلیل کمبود سوخت و قطعی ارتباطات، هیچ عملیات کمکی برون مرزی در روز جمعه انجام نخواهد شد. روز پنجشنبه برای دومین روز متوالی به دلیل کمبود سوخت برای توزیع امداد، هیچ کامیون کمکی وارد غزه نشد. سیندی مک کین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا گفت که تقریباً کل جمعیت به کمک های غذایی نیاز مبرم دارند. او در بیانیهای گفت: «آذوقه و آب عملاً در غزه وجود ندارد و تنها بخشی از آنچه مورد نیاز است از طریق مرزها میرسد». مک کین گفت: «با نزدیک شدن سریع زمستان، پناهگاههای ناامن و پر ازدحام، و کمبود آب تمیز غیرنظامیان با احتمال فوری گرسنگی مواجه هستند».
حمله اسرائیل به آوارگان در نزدیکی گذرگاه رفح
خبرگزاری فلسطینی وفا اعلام کرد که در حمله اسرائیل به گروهی از آوارگان در نزدیکی گذرگاه مرزی رفح بین نوار غزه و مصر – گذرگاه انتقال کمکها – تعدادی فلسطینی کشته و تعدادی دیگر زخمی شدند. تلویزیون الجزیره به نقل از منابع خود اطلاع داد در این حمله ۹ نفر کشته شدند. اسرائیل در این مورد اظهارنظری نکرده است.
با ورود جنگ به هفتمین هفته خود، علیرغم درخواستهای بینالمللی برای آتشبس یا دستکم توقفهای بشردوستانه، هیچ نشانهای از توقف درگیری ها وجود ندارد.
به گفته وزارت بهداشت فلسطین، بیش از ۱۱۵۰۰ فلسطینی، حداقل ۴۷۰۰ نفر از آنها کودک، در حمله نظامی تلافی جویانه اسرائیل به غزه کشته شده اند.
ارتش اسرائیل به جنین حمله کرد
خبرگزاری «رویترز»، به نقل از یک مقام پزشکی فلسطینی گزارش داد که در جریان حمله پهپادی جمعه ۲۶ آبان ارتش اسرائیل به شهر جنین و اردوگاه آن، سه فلسطینی کشته شدند. به گزارش خبرنگار «العربیه»، بیش از ۸۰ خودروی نظامی اسرائیل به جنین یورش بردند و عملیات نظامی اسرائیل در داخل اردوگاه به موازات درگیریها بین ارتش اسرائیل و مسلحان فلسطینی، کماکان ادامه دارد. پیشتر خبرگزاری فلسطین «وفا» جمعه اعلام کرد که ارتش اسرائیل خواستار تخلیه بیمارستان ابن سینا در شهر جنین در کرانه باختری شد که ساعاتی پیش به آن حمله کرد. تلویزیون فلسطین، کلیپ ویدئویی کوتاهی پخش کرد که تسلیمشدن امدادگران در ورودی بیمارستان را نشان داد بدون این که طرف مقابل در این ویدئو ظاهر شود. طبق گفته تلویزیون، نیروهای اسرائیلی، تعدادی از امدادگران را قبل از دستگیری جمعی از آنها به محوطه بیمارستان بردند.
در همین زمینه، «وفا» نیز اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی، تمامی ورودیهای جنین را بسته و آن را از شهرها و روستاهای این استان، منزوی کردند. در این گزارش آمده است که نیروی بزرگی از ارتش اسرائیل با همراهی یگانهای ویژه و بولدوزرهای نظامی از چند جهت به جنین یورش بردند که منجر به درگیری با جوانان فلسطینی شد. حماس ساعاتی پیش اعلام کرد که گردانهای القسام، در حال نبرد با نیروهای اسرائیلی است که به اردوگاه جنین یورش بردند. این خبرگزاری متعاقبا افزود که نیروهای اسرائیلی، شماری از جوانان فلسطینی را در خانهای در محله الجابریات جنین ،دستگیر کردند.
در جریان یورش قبلی نیروهای اسرائیلی به جنین در همین هفته، ۱۴ فلسطینی کشته شدند. سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل اعلام کرد در جریان عملیات ارتش اسرائیل در جنین یکی از رهبران گروه فلسطینی «الجهاد» کشته شده است.
نگرانی شدید آمریکا
ماتیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پنجشنبه با ابراز نگرانی از حمله هوایی به بیمارستان نظامی اردن در غزه و زخمیشدن ۷ نفر گفت: «از زخمیشدن این افراد به شدت نگرانیم.» میلر در عین حال از «اقدامات درخور تحسین» دولت اردن در رساندن کمکها به نوار غزه، تقدیر کرده و بدون محکوم کردن حمله به بیمارستانها افزود: « همانطور که پیشتر گفتیم نمیخواهیم بیمارستانها هدف بمباران قرار بگیرند. به همه طرفها یادآوری میکنیم که باید احتیاطهای لازم برای کاستن از خطرات علیه غیرنظامیان را اتحاذ کنند.»
هزاران جسد در غزه زیر آوار مدفون شده اند
آسوشیتدپرس از غزه می نوسد: هر روز صدها نفر با بیل ها و میله های آهنی و دست خالی آوار را زیر و رو می کنند. آنها به دنبال اجساد فرزندان، والدین. همسایه هایی هستند که در حملات موشکی اسرائیل کشته شده اند. اجساد در زیر آوراها در ویرانی های بی پایان می پوسند. با گذشت بیش از پنج هفته از جنگ در غزه، برخی از خیابان ها اکنون بیشتر شبیه گورستان هستند. مقامات غزه می گویند که تجهیزات، نیروی انسانی یا سوخت لازم برای جستجوی مناسب زنده ها را ندارند، چه رسد به مرده ها.
سازمان ملل خواهان تحقیقات مستقل بین المللی در مورد ادعاهای مربوط به بیمارستان شفا شد
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از اسرائیل خواسته است تا به تیم او اجازه دسترسی به غزه را بدهد تا ادعاها درباره بیمارستان شفا را بررسی کند. ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در سوالی به خبرنگار سیانان مبنی بر ادعای ارتش اسرائیل که میگوید حماس، سلاحهای خود را در بیمارستان شفا پنهان کرده، پاسخ داد: «ما باید دسترسی داشته باشیم تا بتوانیم این موضوع را بررسی کنیم.» او تاکید کرد که این وضعیت به یک «تحقیقات بینالمللی مستقل نیاز دارد، چرا که روایتهای مختلفی از آن وجود دارد.» تورک ادامه داد که بیمارستانها تحت قوانین بشردوستانه قرار دارند و همیشه از محافظت ویژه برخوردارند. او تاکید کرد: «شما نمیتوانید از غیرنظامیان، به ویژه بیمارستانها برای اهداف نظامی استفاده کنید. اما در عین حال هم شما نمیتوانید بدون وجود مستندات روشن به یک بیمارستان حمله کنید.» تورک در مورد اقدامات هر دو طرف گفت: «ما شاهد نقض شدید قوانین بینالمللی بشر دوستانه بودهایم.»
آخرین تحولات جنگ در غزه
* اسرائیل عکس و ویدئویی از «محور تونل عملیاتی» حماس منتشر کرده و مدعی است که آن را در زیر بیمارستان شفا در غزه پیدا کرده است. حماس این ادعاها را «دروغهای بیاساس» عنوان کرده است. هیچ نهاد مستقلی تاکنون این عکسها و فیلمها را تایید نکرده است.
* براساس آمار مقامات بهداشتی فلسطین از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس از شش هفته پیش تاکنون، حداقل ۱۱ هزار و ۴۷۰ فلسطینی در نوار غزه کشته شدهاند. این وزارت خانه گفت که ۴هزار و ۷۰۷ نفر از کشته شدگان کودک و خردسال و ۳ هزار و ۱۵۵ نفر زن بودهاند. بیشتر تلفات جانی در حملات هوایی اسرائیل رخ داده است.
* تمامی ارتباطات در غزه پنجشنبه شب قطع شده است. رئیس آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل متحد (UNRWA) گفت که غزه در «مشکلات کامل ارتباطاتی» قرار دارد. او گفته است خاموشی برق در غزه ممکن است باعث تشدید وحشت در نوار غزه و تشویش بیشتر در نظم مدنی شود.
نتانیاهو: اسرائیل نشانههای قوی در دست داشت که گروگانهای حماس در بیمارستان شفا نگهداری میشدند
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در مصاحبهای به شبکه سیبیاس گفت که اسرائیل «نشانههای قوی» مبنی بر اینکه حداقل برخی از گروگانها در بیمارستان اصلی غزه نگهداری میشدند، در دست داشته و «یکی از دلایل ورود ما به این بیمارستان، همین موضوع بوده است.» با این حال او ادامه داد: «اگر گروگانها آنجا بودند، دیگر آنجا نیستند.» او مدعی است که اسرائیل «اطلاعاتی درباره گروگانها» دارد، اما تاکید کرد که «هرچه کمتر بگویم، بهتر است.»