آسیا و فلسطین
۲۴ اوت ۲۰۲۳، بیانیه پایانی اجلاس بریکس (مخفف برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) زنگ خطر را به صدا درآورد: «ما نگرانی عمیق خود را در مورد وضعیت فاجعهبار انسانی در سرزمینهای اشغالی فلسطینیان ابراز میکنیم که ثمره تشدید خشونت ناشی از ادامه اشغال اسرائیل و گسترش شهرکهای غیرقانونی است. ما از جامعه بین المللی می خواهیم که از مذاکرات مستقیم بر اساس قوانین بین المللی حمایت کند (…). » . مدتها بود که چنین موضع گیری در متن کنفرانس های بین المللی دیده نشده بود.
بوسيلهى برگردان شروين احمدي
در آسیا فقط مالزی و کره شمالی به طور علنی از حماس حمایت می کنند. هرچند همه دولتهای دیگر خشونت را محکوم کنند، اما برخی – یک اقلیت – از اسرائیل حمایت بیقید و شرط می نمایند. این مورد هند است که نارندرا مودی نخست وزیر آن به تل آویو نزدیک شده و سیاست ضد مسلمانان را دنبال می کند. بیشتر رهبران خواستار طرد رفتار «چشم در برابر چشم» هستند. از اینرو، ژاپن از قربانیان هر دو طرف ابراز تأسف می کند و از پیوستن به ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا در صدوربیانیه مشترک [در ۹ اکتبر] (…) که متعهد به حمایت از اسرائیل است، خودداری می کند. چین ابتدا «افزایش تنش ها و خشونت» را محکوم و سپس اعلام کرد: «ما اقداماتی را که به غیرنظامیان آسیب می رساند محکوم می کنیم. ما با اقداماتی که باعث تشدید درگیری و بی ثباتی منطقه می شود (…) مخالفیم». پکن که در نزدیکی عربستان سعودی و ایران نقش داشته ، نگران از بین رفتن تلاش هایش است و یادآوری می کند که تا زمانی که مناقشه اسرائیل و فلسطین حل نشده باقی بماند، هیچ گونه آرامشی در خاورمیانه دوام نخواهد آورد. در مورد تایلند که نزدیک به ۳۰ هزار تبعه آن در اسرائیل کار می کنند، از کشته شدن ۳۰ نفر از آنها و دستگیری هفده گروگان در جریان حمله حماس خبر داد. با این وجود، خواستار «توقف خشونت» از هر دو طرف است.
۱-
Koya Jibiki, Rimi Inomata, Ryo Nemoto, « Japan tries for balanced diplomatic response to Israel-Hamas war », Nikkei Asia, Tokyo, 11 octobre 2023.
برگردان شروين احمدي