چپ های عرب خاطرات زنده، اثر ماندگار
«مارکسیسم عرب» یا مارکسیسم در جهان عرب *
اگرچه جهان عرب، جریانهای مختلف چپ مدعی مارکسیسم را در سطوح مختلف تجربه کرده است، اما هیچکدام واقعاً موفق به تثبیت این ایدئولوژی در محیط منطقه نشدهاند. در جوامعی که مذهب بخشی از هویت فرهنگی است، مارکسیسم یک ایدئولوژی وارداتی، اروپایی و الحادی تلقی میشده. این مقاله قبل از شروع جنگ غزه نوشته شده است.
بوسيلهى نویسنده
Maher Al-Charif
برگردان شروين احمدي
«مارکسیسم عرب» یا مارکسیسم در جهان عرب *↑
با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و شکست تجربه های ساخت سوسیالیسم در اوایل دهه ۱۹۹۰، مارکسیستهای عرب خود را با چالش فکری بزرگی مواجه دیدند. از میان بحثهای غنی دو جریان اصلی پدید آمد: برخی هم «شکست» در اجرای مارکسیسم-لنینیسم و هم «توطئه» طرحریزی شده توسط کشورهای امپریالیستی را محکوم میکردند، در حالی که برخی دیگر – بدون انکار نقش عنصر خارجی – یک بحران روشنفکری عام را مطرح می کردند که مارکسیست ها را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. به نظر آنها، این فرصتی بود برای بازخوانی تاریخ مارکسیسم در جهان عرب ، جایی که روشنفکران در تولید نسخه ای از این نظریه منطبق با محیط شان شکست خورده اند.
علاقه ای محدود تا دهه ۱۹۲۰
مارکسیسم در جهان عرب به قول سمیر امین «ترجمه شده، اما عربی نشده است» . این جریان فکری به نظر او «نتوانست با ریشه های محلی پیوند برقرار کند». این اقتصاددان معتقد است که مسئله ریشههای محلی جایگاهی اصلی در هر تلاشی برای بازتولید مارکسیسمی مستقل دارد. و به یاد بیاوریم که مارکسیسم «اصیل» خود بر سه منبع اروپایی استوار بود که توسط انگلس و لنین بر پایه فلسفه کلاسیک آلمان، اقتصاد سیاسی انگلیس و سوسیالیسم تخیلی فرانسوی بنا شده بود. به همین ترتیب، سنت پوپولیستی جنبش انقلابی روسیه یکی از منابع مارکسیسمی بود که توسط لنین و رفقایش در مورد خاص روسیه تزاری پیاده شد.
ادامه مقاله
https://orientxxi.info/dossiers-et-…
Maher Al-Charif
مورخ فلسطینی، رئیس بخش تحقیقات مؤسسه مطالعات فلسطین (بیروت).Original Article