مبارزات زنان در مقابله با فقر و گرسنگی و رهائی ازستم

پیام فدایی

توضیح پیام فدایی: توضیح: آنچه در زیر می آید متن سخنرانی رفیق مرضیه با عنوان “مبارزات زنان در مقابله با فقر و گرسنگی و رهائی ازستم“ می باشد که در تاریخ 9 مارس 2025 در برنامه ای که برای بزرگداشت 8 مارس روز جهانی زن، در اتاق “بذرهای ماندگار” چریکهای فدایی خلق ایران در کلاب هاوس برگزارشد، صورت گرفت. فایل صوتی این برنامه در کلاب هاوس موجود است.

درود به رفقای حاضر دراین اتاق وبا تهنیت روز جهانی زن به تمامی انقلابیون و مبارزین راه رهائی زنان، و تشکر ویژه از کانال بذرهای ماندگار.

” هر گامی که در این سرزمین به یغمای امپریالیسم رفته بر می داری ، خود را با محنتی دیگر و فلاکتی جان گدازتر می یابی”.

این کلام چریک فدایی خلق رفیق مرضیه احمدی اسکویی که مشاهداتش از زندگی محنت بار خلق در جامعه تحت سلطه رژیم جنایتکار شاه دیکتاتور ست . زنی سلحشور که با شعرهای انقلابی ش ، با زندگی سراسر مبارزاتی ش تاثیر به سزایی روی توده های وسیع مردم به خصوص زنان انقلابی ایران گذاشت.

برای درک مفهوم “یغمای امپریالیسم” در ایران باید به شرایط فقر و فلاکتی که این نظام های غارتگر برای مردم ما ساختند پرداخت. در عین حال لازمه به فقر و گرسنگی در سطح جهان هم نگاهی بندازیم . چون با درک شرایط فقر و گرسنگی که امپریالیستها در دنیا و ایران از طریق رژیم های دست نشاندشون برای مردم بوجود آوردند، میشه فقر، گرسنگی و ستمی که به زنها تحمیل شده رو بهتر لمس کرد .

طبق گزارش آکسفام: که خودشو “بنیاد بین‌المللی برای ریشه کن کردن فقر، گرسنگی و بی عدالتی در جهان” معرفی می کنه، ۴۴ در صد از بشریت زیر خط فقر زندگی می‌کنند؛ در حالیکه ثروت میلیاردرهای دلاری در سال ۲۰۲۴ سه برابر سریعتر از سال قبل افزایش یافته .

این گزارش نشون میده که مردم تحت استثمار سیستم ظالمانه سرمایه‌داری هر روز فقیر تر می شند، در حالیکه ثروت ابر ثروتمندان جهان مدام در حال افزایشه، این نشون دهنده ماهیت غارتگرانه سیستم اقتصادی سرمایه‌داریه که دنیا رو به این شکل در آورده .

بر اساس همین گزارش در سال گذشته ثروت ۱۰ میلیاردر برتر جهان به طور متوسط “روزانه ۱۰۰ میلیون دلار” افزایش یافته. سه نفر از ثروتمندترین سرمایه‌داران جهان “ایلان ماسک ، جف بزوس و مارک زاکربرگ”اند که در مراسم سوگند ریاست جمهوری دونالد ترامپ که خودشم میلیاردره شرکت داشتند. اینها غول های سرمایه داری ند که برای بلعیدن ۹۹ درصدی ها آمدن. همزمان افرادی که با معیار تعیین شده توسط بانک جهانی”زیر خط فقر” قرار دارند، با ۶ دلار در روز زندگی می کنند و تعداد گرسنگان در جهان در حال افزایشه. ما در دنیایی زندگی می کنیم که میلیونها تن از توده های تحت ستم با مزدهای پایین در مقابل هزینه‌های بالای زندگی با فقر، فلاکت و گرسنگی در گیرند . اینهم اوضاعی که خود نظام سرمایه‌داری بانی اونه.

در همین رابطه طبق آمار “وال‌استریت” آمریکا رکورد تعداد بی خانمان ها رو با افزایش ۱۰ در صدی در سال ۲۰۲۴ شکست و از رقم ۶۵۳ هزار بی خانمان سال قبل عبور کرد. در تمام جوامع اکثر مردم در فقر زندگی می کنند، منجمله آمریکا امروز فقرا ۶۰ تا ۷۰ درصد جوامع رو تشکیل میدند.

به این نکته ام اشاره کنم که به گزارش” روزنامه امانیته” ارگان رسمی حزب کمونیست فرانسه ” تنها در سال گذشته ۲۵۰۰ میلیارد یورو صرف هزینه های نظامی در جهان شده” که با این پول می شد ” فقر و گرسنگی رو در جهان ظرف فقط ۱۰ سال ریشه کن ” کرد. در اینجا آمار هائی رو بیان می کنم که به روشنی هر چه بیشتری شرایط معیشت و استثمار زنها رو در جامعه سرمایه‌داری ایران نشون میده، آماری از خود رژیم تبهکار جمهوری اسلامی و اعترافات شون به گستردگی فقر!

موسسه کار و تامین اجتماعی مطرح می کنه، که ۲۷ در صد مردم ایران در گیر فقرند که یکی از چالش‌های اصلی در کشورهه و امری حاشیه ای نیست. واقعیتی انکار ناپذیر که بخش اعظمی از جامعه رو در گیر کرده که به دلیل تورم شدید در چند سال اخیر روند فقر بسرعت در حال گسترشه. “حسین راغفر اقتصاد دان” میگه: ۷ در جمعیت کشور با گرسنگی مواجه ند که در آمد اونها کفاف هزینه خوراک رو نمی دهه. بتازگی هم گفته: “برندگان واقعی تورم اونهایی ند که‌ با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد کردند، امروز به ۲۴ برابر به بازار عرضه می کنند.” این نکته هم ذکر کنم که جمع پولی که سه نماینده همیشه در خواب مجلس در ماه می گیرند ۶۹۳ میلیون تومانه. در حالیکه طبق گزارش آمار کشور ۲۷ درصد ایرانی ها با در آمد “روزانه دو دلار” زندگی می کنند. “رضا جباری نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس” گفته که: با افزایش ۲۰۰ درصدی برخی از اقلام دارو، بیمارانی هستند که در اوج فقر و تنگدستی اقدام به فروش داروهای شخصی خودشون می کنند “در حالیکه” دارو و درمان برای نیروهای مسلح رایگان است” این سرکوبگران زحمتکشان “بیمه ویژه” دارند. محمد جامساز “اقتصاد دان بیان میکنه: (۶۰ در صد ثروت ملی در دست چهار نهاد ه: ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان، آستان قدس رضوی و قرارگاه خاتم الانبیا) این چهار نهاد هزاران (تومان) گردش مالی دارند. در شرایطی که هیچ مالیاتی هم نمی پردازند.

ما تأثیرات این وضع رو در فریاد توده های زجر کشیده ایران شاهدیم که در تجمعات اعتراضی شعار میدند: “حاصل کار دولت ، غارت جیب ملت” ، “ایران رو غارت کردند، مارو بیچاره کردند”. در این رابطه بانک جهانی گزارش داد: ۸۰ در صد خانواده های ایرانی زیر خط فقر جهانی قرار دارند . بر اساس خط فقر تعیین شده توسط این بانک یک خانواده سه نفره به در آمد ماهانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان نیاز داره تا فقیر محسوب نشه. با توجه به این آمار با اینکه ۲۵میلیون نفر بطور رسمی در کشور زیر خط فقرند، طبق خبرها: در روز از خط لوله بندر عباس ۷۰ هزار لیتر سوخت هواپیما به سرقت میره، ۱۷ میلیارد دلار پولهای دزدیده شده از خزانه ایران در دبی کشف میشه، ۹ میلیارد دلار ارز صادراتی غیب شده، و چماقدار دانشگاه تبریز “پزشکیان” بتازگی به زبان ترکی در دانشگاه تبریز صحبت کرده: “بیز اوزیمز اوغریوغ مجلس، دولت” ما خودمان دزدیم مجلس و دولت! که در رابطه با رانت، فساد مالی و اختلاس رژیمه، همین شخص میگه: بخشی از یارانه دارو گم میشه!

در شرایطی که یک سوم مواد غذایی مورد نیاز مردم رشد قیمتی ۴۰ تا ۱۰۳ در صدی داشته، باید هم فقر و فلاکت به معضل امنیتی بدل بشه . قیمت دارو ۵۰ تا ۴۰۰ در صد گرون شده، “عبدالناصر همتی” وزیر اخراج شده اقتصاد در حلسه استیضاح مطرح کرد: ما می دونیم تورم بالای ۴۰ درصد چه بلایی سر مردم آورده، در هفت سال گذشته ۱۰ میلیون نفر زیر خط فقر رفتند. مردم با قیمت جونشون تاوان بحران اقتصادی رو میدند. دغدغه آنها تامین معیشت برای زنده موندنه و این واقعیت، زمینه (شورش گرسنگانه)! توده های به جون آمده میگن وضعیت حاضر غیر قابل تحمله و حتما اتفاقی خواهد افتاد! اوضاع وخیم اقتصادی، ما رو به یاد پیام کوبنده شعر رفیق خسرو گلسرخی میندازه: “من همین فردا کاری خواهم کرد / کاری کارستان / و به انبار کتان فقر کبریتی خواهم زد”.

حال اجازه بدید به زنانه شدن فقر بپردازم که در بطن شرایطی که تعریف کردم قابل درکه.

می دونیم که در مشاغل مهم زنان نقش بسیار کمی دارند. این رژیم از همان ابتدای گرفتن قدرت سیاسی، برای پاسخگویی به بحران سرمایه‌داری و بیکاری ناشی از اون، زنان کارگر را از مراکز اصلی تولید اخراج کرد. این کار رو توام با رواج فرهنگ زن ستیزانه و تقویت فرهنگ مرد سالارانه در جامعه انجام داد. بنا براین زنان کارگر بیشتر در کارگاه های تولیدی کمتر از ده نفر مشغول به کار شدند. این کارگاه ها از زمان خاتمی بر اساس توصیه بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول خارج از قانون کار قرار گرفتند. در نتیجه این زنان به طور رسمی نه فقط بیمه ندارند بلکه از هیچ حق و حقوقی هم بر خوردار نیستند. همین روزها با فرا رسیدن عید نوروز اضافه کاری بدون اضافه دستمزد وضعیت زنهای برخی کارگاه های تولیدی هست، به طور آشکار در این کارگاه ها به زنها در قبال کار مساوی ، مزد کمتری نسبت به مردان پرداخت میشه ، با وجودیکه مزد کارگران مرد هم پایینه، در این اوضاع معلومه که فقر دامن زنان کارگر رو میگیره. این جلوه ای از زنانه شدن فقر در مافیای اقتصادی ایرانه، خستگی زیاد ودر همان حال دریافت پول ناچیز شرح واقعی وضعیت دردناک این کارگرانه !

خبرگزاری ایرنا در اردیبهشت ۲۰۲۴ نوشت: (او یک زن کارگر است) ۹ سال و پنج ماه از کارگر بودن “وحیده” در یک واحد تولیدی در شهر صنعتی کاوه شهرستان ساوه می گذره از حال و روز جامعه کارگری همه درد دل هاشو در این جمله خلاصه کرد: ” شب هایی با خستگی کمتر و جیب هایی پر پول را برای تمام کارگران سرزمینم، چه زن، چه مرد آرزو دارم. “برخی از زنان زحمتکش در رستورانها و آشپزخانه ها کار می کنند. در این مورد گزارشی از خبر گزاری کار ایران – ایلنا فروردین ۲۰۲۴ با عنوان “زنی تنها در مقابل اخراج” که مطرح میکنه: حتی سرویس بهداشتی نمی رفتیم روایت “زهره” کارگر اخراجی رستورانی در کرج ست. با پنج سال سابقه به بهانه اینکه هزینه ها زیاد شده و نمی تونیم حقوقتو بدیم اخراج شد. او نقل میکنه: پنج سال برای کارفرما جون کندم ، کارم در آشپزخانه بود، هم ظرف شستم، هم ور دست آشپز بودم. دستام همیشه تاول داشت و می سوخت، شب ها از درد کمر به ستوه میامدم وقتی به خونه می رسیدم دیگه جون سرپا ایستادن رو نداشتم، صورت بچه ام رو که در خواب بود می بوسیدم و بیهوش می شدم. زهره برای ده ساعت کار سخت و سرپا که به راستی زیان آور هم بود “فقط ۶ میلیون تومان حقوق داشت” مقایسه کنید با (فیش حقوقی ۲۴۷ میلیونی یکی از مدیران پتروشیمی) تازه بسیاری از نجوبی بگیر های صنعت پتروشیمی متخصص هم نیستند و بارانت به این مقام رسیده‌اند. در سال آخر بیمه زهره قطع شده بود. کارفرما ادعا کرده بود: بیمه می‌خواهی خودت واریز کن، ندارم ماهی دومیلیون تومان برای بیمه ات بدم . او از رنج های سال های کار روایت میکنه: جرئت نداشتیم با گوشی موبایل مون صحبت کنیم. اگر خونه و زندگی مون آتیش میگرفت، نمی فهمیدیم همه چیز شبیه برده داری بود. زهره بهمراه زنان و مردان هم طبقه اش برای پاره کردن زنجیرهای استثمار و بردگی که خودش میگه مجبور به مبارزه برای نابودی جامعه طبقاتی وابسته هستند.

از طرف دیگه، زنانه شدن فقر در کشور به خصوص به زنان سرپرست خانوار بر میگرده که بر اساس آمارها، فقیرترین فقرا محسوب می شند. برخی از زنان سرپرست خانواده اگر شانس داشته باشند در کارگاه های تولیدی کار می کنند. بیشتر اونها به کار رفت و رب و تمیز کردن خانه دیگران مشغولند. برخی درازای دریافت پولی اندک به کار پر مشقت مراقبت از یک فرد مسن بیمار در خانه مشغولند.

از اواخر دهه ۸۰ حضور زنان دست فروش در جامعه ایران به پدیده رایج و عادی تبدیل شده، این پدیده اجتماعی حاصل مشکلات اقتصادی، اجتماعی ناشی از عملکرد استثمار گرانه نظام سرمایه‌داری حاکم و سیاستهای رژیم وابسته به امپریالیسم جمهوری اسلامی در حمایت از این نظامه. تعداد زنان دستفروش میانسال به طرز چشمگیری افزایش یافته. اینها قربانیان بازار کار در شرایط رکود اقتصادی اند، حال چند نمونه از زنان دستفروش و برخورد مزدوران بسیج شده رژیم علیه اونها رو برایتان بیان می کنم: “پری” زن جوانی که بعد از جمع و جور کردن پول اندکی که بخشی از اون هم قرض بود یک گاری خرید در میدون شهر یک گوشه بساط فروش سیب زمینی رو برای تامین معاش خود و سه بچه اش راه انداخت. او یک سوئیت ۲۰ متری اجاره کرده بود. اما به دلیل فشار هر روزه قمه بدستان رژیم مجبور شد کارشو تعطیل کنه. “شکیبا” دختر دستفروش میگه جنسیت اشه بهانه ای شده برای آزار و اذیت او تا اونجا که مجبور میشه بساطش رو جمع کنه و ناچارا عطرهایی رو که می فروشه توی یک سبد حصیری بریزه و دنبال مشتری بگرده، تا از آزار و اذیت مأموران خلاصی پیدا کنه. با این اوضاع اسفناک اقتصادی “فاطمه مهاجرانی” سخنگوی دولت معتقده که: مرزهایی که خانواده دور دختر کشیده اند موجب فقر زنانه میشه. زهی بیشرمی! کلا زنان دستفروش زيادی اند که برای یک لقمه نون در گیر مأموران جیره خوار شهرداری میشند، “زهرا” با کوله باری از شال های فروخته نشده اش در حال گذر از خیابونه، دو دختر دانشجو و محصل داره. همسرش کارگر ساختمانی بوده که به دلیل حادثه در حین کار از بالای داربست سقوط کرده و بیش از ده ساله که ضایعه نخاعی پیدا کرده و خانه نشین شده، او بیمه نداشته و کارفرما هم طبق معمول از او حمایتی نکرده. زهرا میگه: مامورها به ما گیر میدند. و می گند بار تان را جمع کنید و برید، اما نمی گند اگر بریم خرج چند سر عائله چشم انتظار رو از کجا بیاریم. کرایه خانه و پول شهریه دانشگاه رو چه کنیم. به راستی رفیق سعید سلطانپور چه خوب گفت: سهم ما گرفتنی ست / میدانیم / گرسنگی می آموزد / گرسنگی آری / نبرد می آموزد.

به مورد آمنه ۳۷ ساله و ۴ فرزندش هم اشاره کنم: او دستمال سفره و وسایل آشپزخانه می فروشه، میگه همسرم معتاد بود و من تنها نان آور خانواده‌ام. از صبح تا شب کار می کنم و به واقع بچه هامو نمی بینم. شرایط زندگی و معیشت زنان سرپرست خانواده. که اجبارا به دستفروشی رو آوردند واقعا درد ناکه و دردناکتر ادعاهائی که مسئولین رژیم هر روزه در خبر ها اشاعه می دند. برای نمونه یک به اصطلاح جامعه شناس به اسم “دکتر مریم السادات شریعتی” راهکار داه که: زنان دستفروش از سطح جامعه جمع آوری شوند و برای مدتی مورد حمایت های دولت قرار بگیرند تا در این زمان بتوانند مهارت آموزی کنند و بعد در بنگاه های مختلف استخدام شوند. او نشون میده که از وسعت بسیار زیاد بیکاری در جامعه هیچ نمی دونه. و اطلاع نداره که بر اساس سیاستهای زن ستیزانه حاکم زنها را در خیلی از مراکز صنعتی استخدام نمی کنند و چطور مأموران به طور وحشیانه با دستفروشان برخورد می کنند و اینکه شهرداری تهران پیاده روهای اطراف پارک لاله رو ۶۰ میلیون تومان اجاره میده.

زنان فقیر چون در آمد کمتری نسبت به مردان دارند بیشترین آسيب را متحمل می شند. با توجه به گسترش ییکاری در جامعه زنها اول از بازار کار حذف میشند، در نتیجه اونها از استقلال اقتصادی برخوردار نیستند و میدونیم که این امر چه تاثیری روی خود این زنها و گسترش فرهنگ مرد سالاری در خانواده و جامعه داره .

ما همواره در رابطه با جامعه ایران از شدت گیری و گسترش خشونت های خانگی که حتی منجر به قتل دختر و زن خانواده شده مطلع می شیم. ریشه این قتل ها علاوه بر فقر و بیکاری زن در خانواده از سلطه فرهنگ ارتجاعی مرد سالاری ناشی میشه، موج زن کشی در ایران و برخورد دیکتاتوری حاکم با مقصرین یکی از معضلات زنان به خصوص در خانواده های فقیر و کم در آمداست. به چند نمونه در این حوزه اشاره دارم: شنبه ۶ بهمن پدر “کانی عبداللهی” اهل پیرانشهر با دیدن تماس تلفنی کانی با یک پسر با ضربات چاقو به قلبش او را کشت. عموی کانی هم سال گذشته دخترشو با انگیزه ناموسی بهمین شیوه به قتل رسونده بود. “سیما مرادی” ساکن کرمانشاه ۲۵ ساله ۶ بهمن به همراه دختران ۹ساله و ۱۶ ساله‌اش با شلیک گلوله شوهرش کشته شدند. “عاطفه زغیبی” ۱۷ ساله اهل شوشتر بامداد دهم بهمن بدست پدر و برادرش با شلیک ۱۶ گلوله در مقابل نوزادش به قتل رسید زمان حمله پدر و برادرش نوزادش رو در آغوش داشته. “گلناز رستمی” ۲۷ ساله اهل ماهیدشت کرمانشاه و جنین ۷ ماهه‌اش توسط بستگان شوهرش مورد حمله قرار می گیره که بچه کشته میشه و خودش هم بعد از ۲۱ روز در کما جونشو از دست میده.

در تمامی این موارد قوانین جمهوری اسلامی بر علیه زنان حکم داده قوانینی که مرد مالک زن شمرده میشه .به واقع تحت نام مذهب، سنت و رسومات مرد سالارانه، چنان ستم های آشکاری علیه زنها اعمال میشه که انکار ناپذیره! اجازه بدید در آخر صحبتم به طور مشخص به موضوع تاثیر فقر روی زنها برگردم و بگم که ترک تحصیل فرزندان خانواده های فقیر به خصوص دختران، رکورد ترک تحصیل و ازدواج زود هنگام رو درست به دلیل فقدان در آمد و فقر خانواده شکسته، یک جریان ناگورا همین هفته پیش بود که؛ “فاطیما سلیمانی” ۱۲ ساله اهل هرسین کرمانشاه دهم اسفند در پی فشار پدرش برای ازدواج اجباری با حلق آویز کردن خودش به زندگی ش پایان داد. خیلی تاسف آوره! حالا بعد از ۴۶ سال غارت و چپاول رژیم، “زهرا بهروز آذر” معاون امور زنان و خانواده در دولت یادش آمده که بگه: (ریشه شناسی فقر و آموزش، گام بلندی در مسیر فقر زدایی خواهد بود)، واضح است که این پدیده معضلات اجتماعی دیگه مثل طلاق رو در پی خودش داره، این نکنه هم قابل توجه که شرایط اقتصادی و دست به گریبان بودن جوان‌ها با فقر و تهیدستی در رابطه با ازدواج پدیده جدیدی رو در جامعه شکل داد و اون زندگی مشترک دختر و پسر بدون ازدواج عرفی و رسمیه که در جامعه رایج شده. “علیرضا شریعتی” جامعه شناس از این امر به عنوان “ازدواج سفید” که در کلان شهرهای ایران رواج داره نامبرده. اما در مورد شکاف طبقاتی که روز به روز عمیق تر میشه و فقر فزاینده که مشکلات روحی، روانی و اجتماعی رو برای زنها به همراه داره.

در آخر یک مورد رو ذکر کنم: درباره جدال با فقر و گرسنگی در ایران که ابتدا به گفته: “حسینعلی شهریاری” رذل اشاره دارم که با بی شرمی تمام میگه: چه اشکالی داره وقتی فرد فقیر هه کلیه خودشو بفروشه! آنهم درحالیکه: اختلاس، رانت خواری، فساد مالی رژیم در ایران غوغا میکنه. جدال با فقر و گرسنگی در ایران به جایی رسیده که زن ۲۳ ساله ای در مشهد میگه: شوهرم کارتن خوابه اطلاعی ازش ندارم خودم در حال مصرف شیشه بودم، تو این شرایط دختر نوزادم رو به یک زن واسطه به مبلغ ۶۰ میلیون تومان فروختم. بعد از یک هفته پشیمان شدم. به همون زن مراجعه کردم تهدید کرد که باید ۸۰ میلیون تومان بدم و گرنه نوزاد رو به تهران می فرستند. روشنه که بحث بر سر یک فرد نیست صحبته یک شبکه است که در شهرهای دیگه ام فعالیت میکنه.

واقعیت اینه که ستم بر زنان ذات درونی حاکمیت ظالمانه نظام سرمایه‌داری وابسته و مناسبات ارتجاعی اونه، جمهوری اسلامی به عنوان حافظ این نظام در ایران با توجیهات مذهبی به ابعاد این ستم بطور باور نکردنی ای افزوده که در تمام زمینه ها به ویژه اقتصادی مشاهده میشه ، اونم در شرایطی که اقتصاد ایران خوابیده، برق نیست، کار نیست، نان نیست، و حالا در تهران هم آب نیست، فشار هرچه بیشتر بر زنان فرو دست وارد میشه، تا آنجایی که توده های بجان آمده فریاد سر میدند: “روزی ما در دهان اژدها ست” این شعار بازتاب نبرد طبقاتی زنان آگاه و مبارز ایرانه! و بیان گر اینه که تنها با سرنگونی انقلابی و قهر آمیز رژیم دزد و جنایت پیشه جمهوری اسلامی، رهائی از نظام منفور سرمایه داری و فرهنگ مرد سالارانه اون روزی یعنی نان بدست خواهد آمد. به امید رشد و گسترش هر چه بیشتر مبارزات انقلابی زنان و مردان ایران در جهت سرنگونی تمامیت جمهوری اسلامی و قطع هرگونه نفوذ امپریالیستها در ایران ! بر پا برهنگان، بر پا گرسنگان، برپا ستمکشان.

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری