حزب کمونیست ترکیه با تأکید بر لزوم آزادی فوری تمامی بازداشتشدگان، از جمله اکرم اماماوغلو و اسماعیل صایماز، اعلام کرد: «ما مردممان را به سازمانیابی در برابر زورگوییهای حزب عدالت و توسعه فرا میخوانیم.» حزب کمونیست ترکیه به دنبال بازداشت شهردار استانبول، اکرم اماماوغلو، و روزنامهنگار اسماعیل صایماز، که به همراه بسیاری دیگر، بازداشت شدند، در بیانیه ای نوشت: بازداشتشدگان باید فوراً آزاد شوند: «ما مردممان را به ایستادگی در برابر زورگوییهای حزب عدالت و توسعه و تقویت گزینهی جمهوریخواه، دولتیگرا، روشنفکر و میهندوست کارگران در برابر نظم رو به فروپاشی کنونی، فرامیخوانیم.» در این بیانیه تأکید شده است حزب کمونیست ترکیه از ابتدا در برابر حزب عدالت و توسعه موضعی قاطع داشته و در برابر این یورش بیپردهی قدرت حاکم به عرصهی سیاسی ایستاده است. همچنین تأکید شده: «فاصلهی ما از خط سیاسی، طبقاتی و ایدئولوژیکی که اکرم اماماوغلو نمایندگی میکند، مانعی برای این موضعگیری حزب ما نیست.» حزب اعلام کرد در برابر تمامی تلاشهای AKP (حزب عدالت و توسعه) برای سلب حق رأی عمومی و محدود کردن فضای سیاسی خواهد ایستاد و تقویم سیاسی و اولویتهای خود را بر این اساس بازبینی خواهد کرد.
در ادامه بیانیه آمده است:
«اکرم اماماوغلو، اسماعیل صایماز و تمامی بازداشتشدگان امروز باید فوراً آزاد شوند. ما مردممان را به سازمانیابی در برابر زورگوییهای AKP فرامیخوانیم. دستگیری بیش از صد نفر از جمله شهردار کلانشهر استانبول، اکرم اماماوغلو، و روزنامهنگار اسماعیل صایماز از صبح امروز، قابل پذیرش نیست. تصمیمات فرمانداری استانبول که شرایطی شبه وضعیت اضطراری را بر شهر تحمیل کرده تا از واکنشهای مردمی جلوگیری کند، نیز بخشی از همین وضعیت غیرقابل پذیرش است. واژههای «سرکوب» و «بیقانونی» دیگر قادر به توصیف آنچه رخ داده نیستند. ما با ذهنیتی واپسگرا و عملکردهایی مواجه هستیم که حقوق مردم برای سازماندهی و فعالیت سیاسی را تهدید میکند. قدرت حاکم که نمایندهی تاریکی تمامی این ساختار فرقهای و سرمایهداری است، قادر به ادارهی کشور نیست و به همین دلیل به خشونت متوسل میشود. اقدامات پیاپی علیه اماماوغلو، فارغ از محتوایشان، نشانگر یک نکتهاند: حزب عدالت و توسعه، در صورتی که نتایج انتخابات به نفعش نباشد، هیچ گونه تحملی نسبت به حق رأی و انتخاب مردم ندارد.
بازداشت اسماعیل صایماز با بهانهی ارتباط با اعتراضات گزی، چیزی جز انکار حق مردم برای اظهارنظر دربارهی حاکمیت و مدیریت کشور نیست. ارادهی مردمی که در اعتراضات گزی نمود یافت، با وجود تلاشهای قدرتهای خارجی و شرکای داخلی AKP، قابل بهرهبرداری نبود. گزی، همواره در دفاع از جمهوری، سکولاریسم و استقلال باقی مانده است. «بهار عربی» که برخی گزی را به آن مرتبط میکنند، بخشی از طرحهای مداخلهگرایانهی امپریالیستی در منطقه بود که AKP نیز در آن نقش داشت. «سوروس» نیز نام یک سازمان سرمایهداری بینالمللی است که AKP و جنبش فتحالله گولن برای از میان برداشتن جمهوری در ترکیه با آن همکاری آشکار داشتند. دفاع از حق مردم برای سازمانیابی و سیاستورزی، قویترین پاسخ به این تحمیلهای غیرمنطقی است. معترضان با وجود ممنوعیت تظاهرات، برای دومین روز راهپیمایی کردند
در ادامه اعتراضات به بازداشت اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول و ده ها نفر دیگر، روز پنجشنبه هم جمعیت بزرگی از معترضان با بیاعتنایی به ممنوعیت تظاهرات در ترکیه، به خیابانهای استانبول آمدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه پلیس به سمت گروهی از معترضان که سعی داشتند خود را به میدان تقسیم استانبول برسانند، گاز اشکآور و گلوله لاستیکی شلیک کرده است. بنابر گزارشها پلیس در برخی شهرهای دیگر ترکیه هم با معترضان درگیر شده است. اماماوغلو بعد از گذراندن یک شب در بازداشت پلیس در پیامی که از طریق وکلایش در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد گفت: «ما به عنوان یک ملت باید در برابر این شیطان بایستیم.» رقیب سیاسی ۵۳ ساله رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در ادامه پیامش نوشت: «شما نمیتوانید و نباید ساکت بمانید.» اردوغان در یک سخنرانی در آنکارا، پایتخت، گفت حزب مخالف دولت سعی دارد توجه مردم را از ناکامیهای خودش منحرف کند. او گفت: «دوباره تکرار میکنم که مسائل داخلی حزب جمهوریخواه خلق دغدغه مردم و کشور نیست بلکه مساله عدهای فرصتطلب در دفتر مرکزی حزب است. ما نه شخصا و نه به عنوان یک حزب یا ائتلاف، فرصتی برای اتلاف وقت در مورد نمایش اپوزیسیون نداریم.» اماماوغلو از حزب جمهوریخواه خلق و دهها نفر دیگر از هواداران مخالفان، روز چهارشنبه ۲۹ اسفند/ ۱۹ مارس با اتهاماتی از جمله «فساد» و «همکاری با یک سازمان تروریستی» بازداشت شدند. به گزارش بی بی سی حزب جمهوریخواه خلق، حزب اصلی مخالف دولت ترکیه، بازداشت آقای اماماوغلو را یک «کودتا» توصیف کرده است.
بازداشت آقای اماماوغلو در زمانی رخ داد که انتظار میرفت چند روز بعد، این حزب او را به عنوان نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۸ معرفی کند. باوجود آنکه مقامهای ترکیه به مدت چهار روز برگزاری هرگونه تظاهراتی را ممنوع کردهاند، اما معترضان روز پنجشنبه برای دومین روز پیاپی به خیابانها آمدند. هزاران معترض به سمت ساختمان شهرداری استانبول، محل سخنرانی اوزگور اوزل، رهبر مخالفان و رئیس حزب جمهوریخواه خلق، راهپیمایی کردند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، اوزگور اوزل به نیروهای پلیس هشدار داد که با شلیک گاز اشکآور یا گلوله لاستیکی معترضان را تحریک نکنند. معترضان که بسیاری از آنها دانشجو بودند، با خطاب قرار دادن رئیس جمهور ترکیه شعار میداند: «طیب، استعفا.» اوزگور اوزل در سخنرانیاش گفت: «شهردار اکرم (اماماوغلو) در فساد یا ترور دست نداشته است. او دزد یا تروریست نیست.» رهبر مخالفان به آقای اردوغان هشدار داد که موج اعتراضات متوقف نخواهد شد: «آهای اردوغان، ما از این پس در خیابانها خواهیم بود. از ما بترس، خیابانها به ما تعلق دارد.»
پیشتر مقامات ترکیه اعلام کردند که نزدیک به ۴۰ نفر را به اتهام انتشار پستهای «تحریکآمیز» در شبکههای اجتماعی درباره بازداشت اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول، دستگیر کردهاند. دادستانی ترکیه اعلام کرده است که اکرم اماماوغلو به اتهام «رهبری یک سازمان مجرمانه» و «فساد» و «کمک به سازمان تروریستی» تحت پیگرد قرار گرفته است. دادگستری ترکیه هم در واکنش به انتقادات از بازداشت شهردار استانبول، درباره هرگونه زیر سوال بردن «بیطرفی و استقلال» دستگاه قضایی و استفاده از عباراتی همچون «کودتا» هشدار داده است.