آیا پس از نسل‌کشی نتانیاهو در غزه، نوبت اردوغان در روژآوا رسیده است؟!

بهرام رحمانی

دیکتاتورها در حالی که با همدیگر رقابت می‌کنند اما در عین حال، از تجارب همدیگر می‌آوزند که چگونه از جنگ و تروریسم و آدم‌کشی در جهت منافع و حفظ حاکمیت خود بهره‌بردار کنند! ۱۴ ماه است که دولت  و ارتش اسرائیل به نخست وزیری نتانیاهو، سخت و با تمام قدرت مشغول نسل‌کشی در غزه و لبنان است با این وجود، جامعه جهانی نظاره‌گر این جنایت علیه بشریت هستند و تنها گروه‌های کوچکی از کارگران و نیروهای چپ و کمونیست و ضدجنگ کشورهای مختلف غربی علیه این جنگ و نسل‌کشی موضع گرفته‌اند و هیچ دولتی نه تنها به‌طور جدی در مقابل این جنگ و نسل‌کشی نایستاده‌اند بلکه دولت‌های غربی و در راس همه دولت آمریکا در کمک به دولت اسرائیل با همدیگر مسابقه هم می‌دهند. و فراتر از همه، دولت‌های سرمایه‌داری جهان در حال بهره‌برداری از جنگ روسیه و اوکراین و جنگ اسرائیل علیه مردم فلسطین هستند.

کنگره ملی کردستان، در بیانیه‌ای نسبت به حملات گسترده در شمال و شرق سوریه هشدار داد و اعلام کرد که کردهای کردستان سوریه با خطر یک کشتار دیگر روبرو هستند؛ KNK در این بیانیه با اشاره به نقش ترکیه در هماهنگی این حملات، از جامعه جهانی خواست تا برای توقف این تهاجمات اقدام کند و مردم را به دفاع از کردستان سوریه فراخواند.

 

کوردهای روژآوا که از مناطق شمال حلب فرار می کنند. 3 دسامبر 2024 – عکس: خبرگزاری فرانسه

کردهای روژآوا که در اثر حمله تبه‌کاران از مناطق شمال حلب کوچ می‌کنند. ۳ دسامبر ۲۰۲۴، عکس: خبرگزاری فرانسه

رامی عبدالرحمن، مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه، امروز چهارشنبه ۴ دسامبر در مصاحبه با کوردستان۲۴ اوضاع کنونی سوریه را مورد توجه قرار داد و گفت: «تعدادی از گروه‌های مسلح تحت حمایت ترکیه علیه شهروندان کورد در حلب دست به جنایات جنگی می‌زنند.»

وی افزود:«این گروه‌ها شهروندان کورد را مجبور می‌کنند به عفرین و سایر مناطق تحت کنترل ترکیه فرار کنند و وانمود می‌کنند که به میل خود بازگشته‌اند.»

هم‌چنین تاکید کرد:«باید نیرویی از دو محله کوردنشین حلب‌(شیخ مقصود و اشرفیه) دفاع کند، زیرا نیروهای مخالف از مردم این دو محله محافظت نمی‌کنند و روزانه آن‌ها را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند.»

رامی عبدالرحمن، گفت: «شب گذشته گروه تحریرالشام سوریه و حامیان آن تلاش کردند تا به سمت حماه پیشروی کنند، اما ارتش سوریه با استفاده از هواپیماهای جنگی توانست از پیشروی جلوگیری کند و نیروهای مخالف را به ۱۵ کیلومتری شهر براند.»

مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه، خاطرنشان کرد که ارتش سوریه «در حال آماده شدن برای یک حمله متقابل علیه نیروهای مخالف است و ممکن است در هر زمانی آن را آغاز کند.»

به گفته وی از زمان آغاز درگیری‌ها، ۶۵۰ نفر از نیروهای مخالف، ارتش سوریه و غیرنظامیان کشته شده‌اند.

در ۲۷ نوامبر، روز تاسیس حزب کارگران کردستان‌(پ‌ک‌ک)، با انتشار بیانیه‌ای خبر داده بود که دولت فاشیست و اشغال‌گر ترکیه، هیئت تحریرالشام (HTŞ)‌و ارتش آزاد سوریه (FSA)‌از شاخه‌های تبه‌کار وابسته به النصره، با عملیات اشغال‌گری به‌نام «فجر آزادی» علیه حلب، دومین شهر بزرگ و تاریخی سوریه، تل‌رفعت و شهبا جایی که اهالی عفرین ناچار به کوچ به آن‌جا شدند و با وجود همه حملات ۶ سال است که در آن‌جا زندگی می‌کنند، که به راه انداختند، می‌خواهند مردم کرد را قتل‌عام کرده و دستاوردهای کردها را از بین ببرند.

هلال احمر کردستان نیز با انتشار بیانیه‌ای در خصوص حملات اخیر ارتش اشغالگر ترکیه و گروه‌های تروریستی آن به شهر حلب، مناطق شهبا و تل‌رفعت، بیانیه‌ای صادر کرد. هلال احمر کردستان خواستار کمک فوری برای هزاران پناهجوی عفرین و حلب شد که روز گذشته ‌(دوشنبه) به شهر طبقه و کانتون رقه منتقل شدند.

این نهاد در بیانیه خود، تاکید کرده است: «در چنین شرایط خطرناکی، اداره خودمدیریتی روژاوا تصمیم گرفت تا مردم شهبا را که در دام سربازان ترک و گروه‌های افراطی گرفتار شده بودند، به مناطق امن منتقل کند.

این تصمیم اگرچه راه را برای موج بزرگ مهاجرت هموار کرد، اما از تلاش برای کشتار ده‌ها هزار نفر نیز جلوگیری کرد. بی‌شک این روند دردناک رنج‌های بسیاری را به‌همراه خواهد داشت، بنابراین در این شرایط سخت زمستانی ده‌ها هزار کودک، زن، سالمند از محل زندگی خود آواره خواهند شد.

سازمان کمک‌رسانی ما در روژاوا، «هلال احمر کوردستان»‌‌‌(Heyva Sor a Kurd)(@HeyvaKurd)، به کار خود برای رفع نیازهای مهاجران، اسکان آن‌ها در مکان‌های امن و ارائه خدمات بهداشتی ادامه می‌دهد.»

فرات نیوز، امروز چهارشنبه ۴ دسامبر، در گزارشی نوشته است: زمانی که دولت ترکیه و تبه‌کارانش عفرین را در سال ۲۰۱۸ اشغال کردند، بیش از ۲۰۰ هزار نفر از مردم عفرین مجبور به مهاجرت به شهبا شدند. مهاجران در شهبا که سه طرف آن تحت کنترل تبه‌کاران و یک طرف آن تحت کنترل دولت دمشق است، هم برای زندگی مبارزه کردند و هم در برابر حملات تبهک‌اران اشغال‌گر مقاومت نمودند. با اشغال حلب و ادلب در ۲۷ نوامبر، دولت ترکیه و تبه‌کارانش از چهار طرف به‌طور کامل شهبا را محاصره کردند. در نتیجه در دوم دسامبر حملات به منطقه تل‌رفعت و شهبا شدت گرفت و منطقه اشغال شد. مردم عفرین به دلیل این اشغال برای دومین بار مجبور به مهاجرت شدند.

مردمی که از شهبا خود را به رقه رساندند با خبرگزاری فرات(ANF) صحبت کردند و تاکید کردند که به مبارزه برای آزادی و هویت خود امیدوار هستند و هرگز تسلیم نخواهند شد.

محمد حنان، یک از شهروندان عفرین به فرات نیوز گفته است: «انگار ظلم در عفرین کافی نبود، با آواره کردن ما از شهبا بار دیگر با ظلم مواجه شدیم. هم‌چنین در طول مسیر مورد آزار لفظی تبه‌کاران قرار گرفتیم. عفرین و شهبا سرزمین مردم کورد است و سرزمین مردم کورد باقی خواهد ماند. هیچ جایی برای دولت ترکیه و تبه‌کارانش در عفرین و حتی در سوریه وجود ندارد. نوزاد ۳ ماهه در مسیر شهبا به رقه بر اثر سرما جان باخت. اردوغان یک قاتل است، دستانش به خون مردم بی‌گناه آغشته است. امیدمان را از دست ندادیم. برای رسیدن به عفرین زمان زیادی نمانده است.»

جولان ابومحمد الجولانی و یارانش در دیرالزور و حلب از کجا آغاز شد?

ابو محمد الجولانی، رهبر گروه تروریستی هیئت اتحریر الشام

در روزهای گذشته، پس از آن‌که نیروهای نیئت احرار شام به شهر حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، را در یک حمله غافلگیرانه تصرف کردند، تصاویری از شخصی منتشر شد که پرچم ترکیه را بر دیوار قلعه قرون‌وسطایی این شهر می‌آویزد. به‌نظر می‌رسید این اقدام فردی تنها آن‌هم در میان غرش توپ و تانک و سفیر گلوله‌ها باشد، اما رسانه‌های حامی دولت ترکیه این تصویر را به‌عنوان نمادی از نفوذ دیرینه آنکارا در جنگ داخلی کشور همسایه برجسته کردند.

این درگیری ۱۳ ساله، روز چهارشنبه آغاز شد و جمعه گذشته با پیشروی گروه‌های تبه‌کاران به رهبری گروه اسلامی «هیئت تحریر الشام» (HTS)‌ با تصرف حلب و تقریبا بدون مقاومت زیاد دوباره شعله‌ور شد. پس از آن، گروه‌های‌ تحت حمایت ترکیه که با HTS هماهنگ شده بودند، روز یک‌شنبه به شهر استراتژیک تل رفعت در شمال سوریه حمله کردند. این شهر تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری نیروهای مدافع خلق کرد سوریه قرار دارد.

پیشروی چشم‌گیر تبه‌کاران تحت حمایت دولت و ارتش ترکیه، بار دیگر توجهات را به نقش ترکیه در این کشور عربی ویران‌شده جلب کرده است. ترکیه سال‌ها به‌عنوان حامی اصلی گروه‌های جهادی شناخته می‌شود که از سال ۲۰۱۱ علیه حکومت سوریه می‌جنگند.

البته شعله‌ور شدن جنگ داخلی سوریه، نمی‌تواند بدون اطلاع بازیگران بزرگ در جنگ سوریه هم‌چون آمریکا و روسیه و… و محدود به دولت ترکیه، آغاز شده باشد. واقعا در جهان امروز، به‌ویژه در جهان دموکراتیک غرب، نمی‌توان دولتی را سراغ داشت که به‌طور جدی مخالف جنگ و کشتار و فاشیسم باشد! به خصوص در ۱۴ ماه نسل‌کشی دولت ارتش اسرائیل در غزه، ماهیت غیرانسانی دولت‌های غربی و در راس همه ایالات متحده آمریکا بر همگان آشکارتر شده است. هم‌چنین در جنگ روسیه و اوکراین. گرا که هر کدام از دولت‌های سرمایه‌داری غربی و منطقه خاورمیانه و غیره، تناه به فکر منافع خود و بقای حاکمیت‌شان هستند و کم‌ترین اهمیتی به صلح و آرامش و امنیت و زیست و زندگی شهروندان نمی‌دهند.

ترکیه نخست نقش خود در این تهاجم را انکار کرد اما «هادي البحره» سخن‌گوی گروه‌های مخالف سوری در استانبول اعلام کرد که این حمله با اطلاع مقامات ترکیه صورت گرفته است

از سوی دیگر، گُنول تول، مدیر انستیتوی خاورمیانه در واشنگتن و نویسنده کتابی درباره نقش ترکیه در جنگ سوریه، می‌گوید: «بدون چراغ سبز ترکیه، این عملیات هرگز ممکن نبود.»

او افزود: «ترکیه فرصتی را دید تا معادلات میدانی را تغییر دهد، موقعیت اسد را تضعیف کند و به دولت آینده آمریکا نشان دهد که می‌تواند به‌طور موثری نفوذ ایران را مهار کند.»

وزیر امور خارجه ترکیه، هاکان فیدان، روز دوشنبه دوم دسامبر به خبرنگاران گفت: «این‌که رویدادهای سوریه را صرفا به‌عنوان یک مداخله خارجی توضیح دهیم، اشتباه است.»

ترکیه عملا حافظ استان ادلب، پایگاه اصلی «هیئت تحریر الشام» (HTS) در شمال غرب سوریه است. ترکیه هزاران سرباز و نیروهای شورشی آموزش‌دیده و مسلح شده توسط خود را که به‌صورت جمعی به‌عنوان «ارتش ملی سوریه» (SNA)‌شناخته می‌شوند، در بخش‌هایی از شمال غرب و شمال سوریه که تحت کنترل ترکیه هستند، مستقر کرده است.

اردوغان در سوریه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، شراکتی پیچیده شکل داده است، با وجود این‌که دو طرف از جناح‌های مخالف در جنگ داخلی حمایت می‌کنند. ترکیه و روسیه در مارس ۲۰۲۰ به توافق آتش‌بسی برای ادلب رسیدند که ثبات نسبی به این منطقه بخشید و هر دو کشور در تعیین آینده نقش اساسی خواهند داشت.

اما در هفته‌های اخیر، اردوغان تهدیدهای خود برای یک حمله نظامی مستقیم جدید علیه بر علیه نیروهای سوریه دموکراتیک در کردستان و مردم کرد سوریه را از سر گرفته است. او روز شنبه گذشه گفت: «اراده ما برای حل مسئله تروریسم از سرچشمه آن قوی‌تر از همیشه است. ما از برداشتن گام‌های جدید تردید نخواهیم کرد.»

«الهام احمد»، از شورای دموکراتیک سوریه مستقر در بریتانیا که عضو شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه است، در بیانیه‌ای گفت که جوامع کرد و دیگر اقلیت‌ها پس از این حمله در شمال سوریه با «وضعیتی به‌شدت ناامن» روبه‌رو هستند.

اردوغان هم‌چنین وعده داده است که ۲/۳ میلیون سوری که به ترکیه پناه برده‌اند، به کشور خود بازخواهند گشت. این مسئله که یک موضوع سیاسی حساس به شمار می‌رود، به‌نظر می‌رسد در انتخابات محلی امسال باعث کاهش آراء حزب عدالت و توسعه او شده است.

معاون رئیس‌جمهور، جودت ییلماز نیز روز یک‌شنبه به اعضای حزب حاکم گفت که ترکیه اکنون انتظار یک راه‌حل سیاسی دارد که پناهجویان را به کشورشان بازگرداند.

فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، ادعا کرد که ترکیه نمی‌خواهد جنگ تشدید شود و مردم بیش‌تری آواره شوند و بار دیگر از ایران و روسیه خواست تا دمشق را به گفت‌و‌گو با مخالفان تشویق کنند. 

فیدان روز دوشنبه گفت: «دمشق باید با مردم خود و مخالفان مشروع آشتی کند. ترکیه آماده است همه کمک‌های لازم را در این زمینه ارائه دهد.»

اکنون حمله گروه‌های تروریستی مورد حمایت دولت و ارتش ترکیه به شهر استراتژیک «تل رفعت» در شمال سوریه و چیره شدن آن‌ها بر آن شهر که ده‌ها هزار کُرد در آن زندگی می‌کنند، «نیروهای دموکراتیک سوریه» را ناگزیر به عقب‌نشینی کرد. این شهر از سال ۲۰۱۶ در کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه بود. این نیرو ائتلافی است از نیروهای سیاسی و نظامی عرب و آشوری و ارمنی با اکثریت کُرد که در اکتبر ۲۰۱۵ تشکیل شد. اما از سال ۲۰۱۲ نیروهای مدافع خلق کنترل روژآوا‌(کردستان سوریه) را بر عهده داشتند.

حمله گروه‌های تبه‌کار طرفدار ترکیه به تل رفعت زمانی روی داد که ائتلافی از شورشیان سوری به رهبری «هيئت تحرير الشام» کنترل بیش‌تر حلب، دومین شهر سوریه، را که در دست رژیم بشار اسد بود به دست گرفتند.

روز دوشنبه دوم دسامبر مظلوم عبدی، فرمانده کنیروهیا دموکراتیک سوریه، گفت: «رویداد‌ها در شمال‌غرب سوریه برق‌آسا و ناگهانی پیش رفت چنان که از چند سو به نیرو‌های ما حمله شد. با فروپاشی و عقب‌نشینی ارتش سوریه و متحدانش، کوشیدیم میان مناطق شرقی خود، حلب و منطقه تل‌ رفعت یک کریدور انسانی باز کنیم تا مردم خود را از کشتار‌ در امان نگه داریم.»

وی سپس افزود: «نیرو‌های ما دلاورانه از مردم خود در حلب، تل ‌رفعت و شَهبا دفاع کردند. اکنون در حال برقراری ارتباط با همه طرف‌های درگیر در سوریه هستیم تا مردم خود را از تل‌ رفعت و شهبا به مناطق امن در شمال شرق کشور منتقل کنیم. نیرو‌های ما در عین حال برای حفاظت از مردم کُرد در محله‌های کُردنشین شهر حلب به مقاومت ادامه می‌دهند.»

تل رفعت در اصل یک شهر عرب‌نشین است، اما ده‌ها هزار خانواده کُرد پس از تهاجم ترکیه و گروه‌های وابسته به آن به منطقه‌ای در نزدیکی شهر عَفرین، یکی از شهرهای کُردنشین استان حلب، روانه آن شهر شدند. اردوغان رئیس جمهور فاشیست ترکیه بارها گفته بود که «نیروهای دموکراتیک سوریه» را مجبور به بیرون رفتن از آن شهر و حوالی آن خواهد کرد.

گروه‌های تبه‌کار طرفدار ترکیه که به تل رفعت و حوالی آن حمله کردند، در سال ۲۰۱۷ در گرماگرم جنگ داخلی سوریه با پشتیبانی ترکیه به هم پیوستند و بر خود نام «ارتش ملی سوریه» نهادند. اجزاء تشکیل‌دهنده «ارتش ملی سوریه» گروه‌هایی از «ارتش آزاد سوریه» مستقر در شمال سوریه، احرار الشام، جیش الاسلام و گروه‌های ریز و درشت و بقایای داعش گوناگون‌اند که همگی با دولت ترکیه پیمان دوستی بسته‌اند. ارتش آزاد سوریه در سال ۲۰۱۱ با آغاز جنگ داخلی از نیرهای مسلح آن کشور جدا شده بود.

 

ظهور داعش جدید با حمایت ترکیه / حمله تروریست های تحریرالشام به شمال غرب  سوریه

گفته می‌شود آن‌ها با پخش آهنگ‌هایی به زبان ترکی استانبولی و مارش امپراتوری عثمانی وارد شهر تل رفعت شدند. این شهر در شمال حلب و شمال غربی سوریه جای دارد و از ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ در کنترل شورشیان سوری بود. اما سرانجام در ۲۰۱۶ به تصرف نیروهای دموکراتیک سوریه‌(با اکثریت کُرد سوری) درآمد.

روز دوشنبه دوم دسامبر ۲۰۲۴، اردوغان، ریاکارانه ادعا کرد که نگران اوضاع سوریه است و خواهان آرامش و ثبات در آن کشور است. زیرا بی‌ثباتی سوریه می‌تواند به بی‌ثباتی کشورهای دیگر منطقه از جمله ترکیه بینجامد. یکی دیگر از دل‌مشغولی‌های دایمی رئیس جمهور ترکیه این است که می‌خواهد نیروهای دموکراتیک سوریه‌(با اکثریت کُرد سوری) را کشتار کند و سیستم مردمی و دموکراتیک روژآوا را نابود سازد. از ۲۰۱۶ تاکنون ارتش ترکیه و نیروهای تبه‌کار تحت حمایت دولت ترکیه، چندین بار عملیات نظامی هوایی و زمینی و ترویستی علیه نیروهای مدافع خلق کرد و نیروهای سوریه دموکراتیک انجام داده است و از ۲۰۱۸ نیز بخش‌هایی از شهر عفرین و اطراف آن را به اشغال خود و گروه‌های تروریستی درآورده است.

از سوی دیگر، ترکیه سه میلیون آواره سوری در خاک خود دارد که می‌خواهد آن‌ها را اخرج کند و به جنگ و ویرانه‌ سوریه برگرداند. تابستان امسال اردوغان خواست با بشار اسد مذاکره کند و گفت که هر لحظه آماده است او را به مذاکره دعوت کند. قصد او در گام نخست راضی کردن بشار اسد برای تقسیم قدرت با گروه‌های مخالف حکومتش در مناطق شمالی و سپس بازگشت دست‌کم بخشی از پناهندگان سوری به کشورشان بود.

اما بشار اسد دست اردوغان را پس زد و از او خواست که نیروهایش را از شمال سوریه خارج کند.  این بار اردوغان به گروه‌های تروریستی تحت حمایت خود دستور داد هم به مناطق تحت کنترل حکوکت سوریه و هم نیروهای دموکراتیک سوریه حمله کنند. اکنون نیروهای مسلح حکومت سوریه پس از سال‌ها سرسپردگی به سپاه پاسداران و ارتش روسیه، روحیه خود را از دست داده‌اند و همه دیدند که چگونه پایگاه‌های خود را با پیشروی تبه‌کاران مورد حمایت ترکیه رها کردند و پا به فرار گذاشتند. بنابراین، از نظر ترکیه و نیروهای وابسته به آن، اوضاع و احوال کنونی بهترین فرصت برای وارد آوردن فشار به حکومت سوریه و تضعیف نیروهای دموکراتیک روژآوا و اشغال بخش‌های زیادی از خاک سوریه است.

جالب است که نیروهای جهادی، همواره تغییر نام می‌دهند و نام‌های مختلفی هم‌چون «ارتش آزاد سوریه»، «هیئت تحریر شام» و غیره بر روی خود می‌گذارند در حالی که همان و القاعده، النصره، نظامیان سابق ارتش سوریه و داعش هستند و ماموریت‌های دیکته شده دولت و ارتش ترکیه و سایر کشورهای دخیل در جنگ داخلی مخالف حکومت سوریه را اجرا می‌کنند. آن‌ها مزد می‌گیرند، آموزش‌های نظامی و تروریستی می‌بینند و حاضر به مزدوی و تبه‌کاری و جنگ و تروریسم می‌شوند. از میان مسلمان‌های متحجر و فاشیست نیرو می‌گیرند. از جمله از عرب‌ها، چچن‌ها، ازبک‌ها، ایغورها، تاجیک‌ها، طالب‌ها و…

این نیروهای تبه‌کار نه تنها در خاورمیانه، بلکه در آفریقا نیز را برای ماموریت‌های مختلف جنگی و تروریستی آموزش دیده‌اند. در باره ماهیت و وابستگی آن‌ها همین کافی نیست که نیروهای امنیتی و نظامیان ترک و غیره در صفوف آن‌ها جای دارند و فرماندهی و رهبری‌شان می‌کنند. آن‌ها مدرن‌ترین سلاح‌های ساخت کشورهای غربی، هم‌چون توپ و تانک و پهپاد در اختیار دارند اما با افکار بسیار متحجر و عقب‌مانده و توحش با مردم رفتار می‌کنند. 

اگر عزم اسرائیل با حمایت آمریکا، نابودی فلسطین از نقشه منطقه است؛ اگر تاکنون سپاه قدس جمهوری اسلامی با کشتار مردم سوری از حکومت فاشیست بشار اسد حمایت کرده است؛ ترکیه نیز تمام هم و غم خود را در جهت نابودی روژآوا و سرکوب مردم کرد قرار داده است. به این ترتیب، در حال  حاضر حکومت‌های اسرائیل و ایران و ترکیه، فاشیست‌ترین و جنگ‌طلب‌ترین حکومت‌های خاورمیانه هستند اگر جمهوری اسلامی مخالفین خود در ایران را بی‌رحمانه می‌کشد و حکومت‌های اسرائیل و ترکیه نیز به نسل‌کشی مردم عرب فلسطین و کرد منطقه مشغولند و هر کدام از این حکومت‌های فاشیست و تبه‌کار حامیان جهانی و منطقه‌ای خود را دارند و تا روزی که این حکومت‌ها در حاکمیت هستند بعید به‌نظر می‌رسد که خاورمیانه به صلح و آرامش برسد. به‌نظر من، تا روزی که مردم فلسطین و مردم کرد به معنای واقعی به حق تعیین سرنوشت خود دست نیابند بحث از صلح و آرامش در خاورمیانه توهم و خواب و خیالی بیش نخواهد بود!

جهان به‌سوی تحولات نگران‌کننده‌ای در حرکت است و بازگشت مجدد ترامپ به کاخ سفید، این تحولات را سرعت بیش‌تری داده است. تب

https://i.zamaneh.media/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_2554114973_edited-scaled.jpeg?width=1200

جهان کنونی ما برای فقرا و ستم‌دیدگان وارونه و دردناک است. اما جهان کنونی، جهان سرمایه‌داران و پول‌پرستان است. یک اثر هنری که چیزی جز یک موز چسب‌خورده به روی دیوار نیست، روز چهارشنبه ۲۰ نوامبر ۲۰۲۴-۳۰  آبان ۱۴۰۳، در حراج ساتبیز نیویورک با قیمت ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار به فروش رفت.

هنرمند ایتالیایی که اثر «موز چسبانده‌شده به دیوار با نوار چسب» را خلق کرده بود به قیمت ۲/۶ میلیون دلار فروخته شد.

در حراج ساتبیز این اثر با نرخ پایه ۸۰۰ هزار دلار به فروش گذاشته شد و ظرف پنج دقیقه به قیمت ۲/۵ میلیون دلار رسید. با احتساب هزینه‌های اضافی خریدار، قیمت نهایی موز ۲/۶ میلیون دلار چکش خورد.

در مقابل این حراج‌ها و مهمانی‌ها و خنده این اقلیت سرمایه‌دار، در سراسر جهان نزدیک به ۴/۲ میلیارد زن با سن کار هنوز از حقوقی برابر با مردان برخوردار نیستند. گزارش ۲۰۲۳ زنان، تجارت و قانون (WBL)، قوانین و مقررات مؤثر بر فرصت‌های اقتصادی زنان، موانعی که زنان برای مشارکت اقتصادی با آن روبه‌رو هستند و هم‌چنین چگونگی ایجاد اصلاحات در قوانین تبعیض‌آمیز که ممکن است آن‌ها را بازدارد را در ۱۹۰ اقتصاد اندازه‌گیری می‌کند.

به گفته مرکز آمار ایران، از هر سه ایرانی، یکی فقیر است و میلیون‌ها جوان تحصیل‌کرده این کشور، بی‌کار هستند و هیچ درآمدی ندارند.

سازمان ملل می گوید ۱/۱ میلیارد نفر در سراسر جهان در فقر حاد زندگی می‌کنند.

برنامه توسعه سازمان ملل در اوایل سال جاری میلادی با انتشار گزارشی، گفته است: «اکنون بیش از یک میلیارد انسان در سرتاسر جهان در فقر شدید روزگار می‌گذرانند که بیش از نیمی از آن‌ها کودک هستند.»

گزارش منتشر شده توسط این نهاد بین‌المللی که با حمایت ابتکار فقر و توسعه انسانی آکسفورد (OPHI)‌منتشر شده نشان می‌دهد که فقر مردم در کشورهای جنگ زده سه برابر بیشتر از سایر نقاط جهان است. این در حالی است که در سال ۲۰۲۳ شاهد بیشترین میزان جنگ و درگیری نظامی در جهان بعد از جنگ جهانی دوم بوده‌ایم. در کل ۴۵۵ میلیون نفر از این فقرا در کشورهای جنگ زده زندگی می‌کنند.

این گزارش داده های ۱۱۲ کشور با جمعیت ۳/۶ میلیارد نفر را جمع‌آوری کرده و نشان داده که بیش از ۱/۱ میلیارد نفر در سرتاسر جهان در فقر حاد زندگی می‌کنند. شاخص‌های این گزارش هم مواردی هم‌چون کمبود مسکن، سرویس بهداشتی، برق، سوخت آشپزی، تغذیه و حضور در مدرسه است.

براساس این گزارش، حدود ۵۸۴ میلیون نفر از این فقرا زیر ۱۸ سال هستند که ۹/۲۷ درصد از کودکان سراسر جهان را تشکیل می دهد، در حالی که این رقم برای بزرگسالان ۵/۱۳ درصد است. از نظر جغرافیایی هم ۲/۸۳ درصد از فقیرترین مردم جهان در جنوب صحرای آفریقا و جنوب آسیا زندگی می کنند.

براساس این گزارش سازمان ملل هند با ۲۳۴ میلیون نفر از جمعیت ۴/۱ میلیاردی خود بیشترین تعداد فقیر را دارد. بعد از این کشور پاکستان، اتیوپی، نیجریه و جمهوری دموکراتیک کنگو قرار دارند. این پنج کشور تقریبا نیمی از ۱/۱ میلیارد فقیر جهان را در خود جای داده‌اند.

ازز سوی دیگر، بر اساس داده‌های موسسه تحقیقات صلح استکهلم فروش تسلیحات در سال ۲۰۲۳ در جهان غالبا به دلیل جنگ در اوکراین و غزه و تنش‌ها در آسیا در مقایسه با سال پیش از آن ۴.۲ درصد افزایش یافت و به ۶۳۲ میلیارد دلار رسید.

گزارش جدید موسسه تحقیقات صلح استکهلم در روز دوشنبه ۲ دسامبر ۲۰۲۴- ۱۲ آذر ۱۴۰۳، حاکی از آن است که در سال میلادی گذشته بسیاری از تولیدکنندگان تسلیحات در پاسخ به تقاضای روزافزون این بازار، تولیدات خود را افزایش دادند.

بر اساس این گزارش در حدود سه چهارم از شرکت‌های موجود در فهرست ۱۰۰ شرکت بزرگ‌ تولید‌کننده تسلیحات، درآمدهای تسلیحاتی خود را پیوسته افزایش داده‌اند.

این گزارش می‌افزاید درآمد حاصل از فروش تسلیحات و خدمات نظامی از سوی ۱۰۰ شرکت بزرگ فعال در این صنعت در سال ۲۰۲۳ میلادی به میزان ۶۳۲ میلیارد دلار رسیده که این رقم در مقایسه با سال میلادی قبل از آن ۲/۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش منتشر شده از میان ۴۱ شرکت ایالات متحده، ۳۰ شرکت توانسته‌اند درآمد تسلیحاتی خود را در سال ۲۰۲۳ افزایش دهند. با وجود این شرکت لاکهید مارتین و نیز RTX که از بزرگترین تولیدکنندگان تسلیحات در جهان به شمار می‌روند روند کاهشی را نشان می‌دهند.

این گزارش، هم‌چنین به افزایش تولید و به تبع آن افزایش شدید درآمدهای تسلیحاتی شرکت های روسی در پی جنگ اوکراین اشاره می‌کند. بر اساس گزارش سیپری درآمد دو شرکت روسی که در لیست ۱۰۰ شرکت برتر تولیدکننده تسلیحات قرار دارند در مجموع ۴۰ درصد افزایش یافته و به میزان ۵/۲۵ میلیارد دلار رسیده است.

این گزارش می‌افزاید که پس از آغاز جنگ غزه درآمد حاصل از فروش تسلیحات سه شرکت اسرائیلی که در بین ۱۰۰ شرکت برتر قرار دارند به ۶/۱۳ میلیارد دلار رسید. این رقم بالاترین میزان ثبت‌شده توسط شرکت‌های اسرائیلی موجود در بین ۱۰۰ شرکت برتر تسلیحاتی جهان به شمار می‌رود.

هم‌چنین بلومبرگ در گزارشی برآورد کرده که ۱۰ ثروتمند جهان در روز چهارشنبه ۶ نوامبر نزدیک به ۶۴ میلیارد دلار (حدود ۵/۴۹ میلیارد پوند) به دست آورده‌اند، که بزرگ‌ترین افزایش روزانه از سال ۲۰۱۲ است.

ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، با ۵/۲۶ میلیارد دلار افزایش، بیشترین افزایش دارایی را ثبت کرد و ثروتش به ۲۹۰ میلیارد دلار رسید. او که از حامیان برجسته کمپین ترامپ بود بیشتر این افزایش را از افزایش قیمت سهام تسلا، شرکت خودروسازی برقی که مدیرعامل آن است و ۱۳ درصد سهام آن را در اختیار دارد، کسب کرده است.

این افزایش‌ها در حالی رخ داد که رهبران کسب‌وکارهای فناوری، از جمله جف بزوس از آمازون، مارک زاکربرگ مدیرعامل شرکت مادر فیسبوک یعنی متا، و تیم کوک از اپل به طور عمومی پیروزی ترامپ را در انتخابات تبریک گفتند.

بخش عمده‌ای از افزایش ثروت ۱۰ فرد برتر به دلیل افزایش سهام آمریکا در روز چهارشنبه حاصل شده چرا که سرمایه‌گذاران انتظار دارند که سیاست‌های مالیاتی کم‌تر سختگیرانه و کاهش مقررات محدودکننده در دولت ترامپ در دستور کار قرار گیرد.

یک پایگاه اینترنتی آمریکایی برآورد کرد، ارزش ثروت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا به ۲/۳ میلیارد دلار بالغ می‌شود.

به گزارش ایسنا، پایگاه اینترنتی «بنکینگ ریتس» نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور اسبق آمریکا در تاریخ ۱۵ نوامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا نامزد می‌شود. قرار است رقیب او در مرحله مقدماتی این انتخابات در حزب جمهوریخواه، رون دسانتیس، فرماندار ایالت فلوریدا باشد و طبق گزارش شبکه فاکس نیوز، نظرسنجی‌ها دسانتیس را یک رقیب جدی برای این رئیس جمهور سابق آمریکا نشان می‌دهند.

شبکه سی.ان.ان اخیرا گزارش داد، ایوانکا ترامپ، دختر دونالد ترامپ که پدرش در دوره ریاست جمهوری اتکا به او داشت، گفته است کارش با سیاست تمام شده و پدرش را در نامزدی مجددش برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همراهی نخواهد کرد.

مجلس فوربس گزارش کرد، ارزش ثروت خالص دونالد ترامپ تا سپتامبر ۲۰۲۲، ۲/۳ میلیارد دلار برآورد شده است و ۷۳۰ میلیون دلار از این ثروت حاصل شبکه اجتماعی او مشهور به تروث سوشال و گروه تکنولوژی و رسانه ترامپ است. ترامپ در اکتبر ۲۰۲۱ تاسیس این شبکه اجتماعی را اعلام کرد و در فوریه ۲۰۲۲ این شبکه اجتماعی شروع به کار کرد. ترامپ تا ۱۶ نوامبر ۲۰۲۲ در این شبکه اجتماعی ۵۵/۴ میلیون دنبال‌کننده داشته است.

ترامپ تا نوامبر ۲۰۲۲ جایگاهش را در فهرست میلیاردهای مجله فوربس کمی بالاتر برده و در رده ۸۹۲ میلیاردرهای جهان قرار گرفته در حالی که در ژوئن ۲۰۲۲ در رده ۱۰۱۲ قرار داشت.

آخرین تصاویر از ویرانی عظیم غزه به علت تجاوز رژیم اشغالگر - همشهری آنلاین

تصویری دلخراش از وحشت کودکان غزه در میان بمباران‌های بی‌پایان هواپیماهای اسرائیل

ترامپیسم همه حکومت‌ها و نیروهای فاشیستی را به حرکت درآورده و به آن‌ها قوت قلب بیش‌تری داده است.  در این تحولات، نه تنها منطقه بحرانی خاورمیانه، بلکه آفریقا و آمریکای لاتین و آسیای دور نیز ناگزیر به هزینه دادن هستند. آن‌چه در سوریه می‌گذرد؛ غزه می‌گذرد و اوکراین می‌گذرد دردهای نفس‌گیر این تحولات پیش روی است. آن‌چه که باید درک کرد و در محاسبه تحلیلی خود از حوادث جاری در اوکراین، سوریه، لبنان، ایران و… گنجاند همین دردها و تحولات تکان‌دهنده از یک سو و ارائه راه‌حل سیاسی و انسانی از سوی دیگر است.

با همه آن‌چه که در بالا گفته شد وضعیت جدی است و خطر بزرگ است. اگر مقاومت موثری نشان داده نشود، ممکن است دستاوردها و ارزش‌های انقلاب روژآوا از بین برود. دفاع از روژآوا یعنی دفاع از مردم کرد و آزادی‌. دفاع از روژاوا به‌معنای دفاع از آزادی زنان و دفاع از انسانیت است!

همه نیروها و انسان آزادی‌خواه و برابری‌‌طلب و چپ و کمونیست، وطیفه آگاهانه انسانی و انترناسیونالیستی دارند که به حمایت از مردم کرد و سیستم خودمدیریت دموکراتیک روژآوا برخیزد. حمایتی که همین امروز نیاز است شاید فردا دیر شده باشد!

در چنین روندی، بر بزرگ‌ترین کشور قدرتمند و دموکرات جهان، سرمایه‌داران حاکم شده‌اند و دیگر بحث از دولت حامی سرمایه‌داری در آمریکا نیست چرا که اکنون مستقیما خود سرمایه‌داران بر جامعه بزرگ آمریکا حاکم شده‌اند. بنابراین، باید انتظار داشت نه تنها جنگ‌ها و سیاست‌های فاشیستی و فقر و بیکاری از جهان بشری کم نخواهد شد بلکه برعکس، فزونی نیز خواهد یافت.

حال سئوال بزرگ این است که با این وضع جهان وارونه کنونی، چه نیرویی قادر است تا آن را به روی پاهایش و حالت طبیعی برگرداند؟ جواب روشن است در مقابل حاکمیت اقلیتی سرمایه‌دار بر جهان ما، تنها نیرویی که قادر است این وضع موجود را به نفع بشریت تغییر دهد نیروی عظیم مزدبگیران، بیکاران، ستم‌دیدگان و محرومان و همه جنبش‌ها و نیروهای آگاه آزادی‌خواه و برابری‌طلب و ضداستعمار و استثمار جهان است!

چهارشنبه چهاردهم آذر ۱۴۰۳-چهارم دسامبر ۲۰۲۴

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com 

متن پی دی اف

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری