اقتصاد ورشکسته و جامعه آبستن انقلاب

سیاوش دانشور

اوضاع جمهوری اسلامی از هر نظر بحدی فجیع است که صدای پاره های تن نظام درآورده است. روزنامه جمهوری اسلامی مینویسد: “اقتصاد آنقدر بحرانی است که پدر جدّ دولت هم نمی‌تواند آن را جبران کند!” این روزنامه روز پنجشنبه ۷ آذر طی گزارشی از اقتصاد غرق فساد و بحران، آماری از گرانی و افزایش قیمت ها منتشر کرد. طبق گزارش مرکز آمار رژیم از میانگین قیمت خوراکی‌ها در آبانماه؛ برخلاف شعارهای سران حکومت و وعده های توخالی پزشکیان رئیس جمهور، گرانی‌های افسارگسیخته ادامه دارد و در دومین ماه پاییز، همه اقلام خوراکی بطور عجیبی گران شدند. مسئله کمبود برق در مراکز کوچک تر صنعتی و خدماتی، بیکارسازیها و ورشکستگی ها ببار آورده و گرانی حدود ٤٠ درصدی برق به سهم خود موجب وحشت میان سران رژیم از واکنش مردم شده است.

بنا به آمارهای اعلام شده، که معمولا با حقیقت و چند نرخی در بازار فاصله زیاد دارد؛ “نان وغلات، نرخ برنج خارجی درجه ۱ با رشد ۷.۱ درصدی و شیرینی خشک با افزایش ۲.۴ درصدی، بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتند. گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن‌ها و همینطور مرغ ماشینی با افزایش۴.۴ درصدی، ماهی قزل‌آلا با رشد ۲ درصدی بیشترین افزایش قیمت را به خود اختصاص دادند. لبنیات، تخم‌مرغ و انواع روغن، بیشترین افزایش قیمت متعلق به کره پاستوریزه با ۱۴.۹ درصد، خامه پاستوریزه با ۱۱.۹ درصد و ماست پاستوریزه با ۹.۴ درصد. میوه و خشکبار، هندوانه با رشد ۲۱ درصدی و هلو با افزایش ۹.۳ درصدی در صدر قرار گرفتند. سبزیجات و حبوبات هم گوجه‌فرنگی با رشد چشمگیر ۷۹.۱ درصدی، کدو سبز با افزایش ۲۵.۸ درصدی و پیاز با ۱۱.۷ درصد بیشترین افزایش قیمت را داشتند. قند، شکر، آشامیدنی‌ها، رب گوجه‌فرنگی با ۵.۳ درصد و سس گوجه‌فرنگی با ۳.۴ افزایش قیمت داشتند”.

یکی تصمیم دولت مبنی بر گرانی برق را “وحشتناک” توصیف میکند و دیگری مینویسد: “بمب آزادسازیِ قیمت‌ها قوی‌تر و پرصداتر از همیشه ترکیده است و ترکش‌های آن به همه بخش‌های اقتصاد سرایت کرده است. برق و قبوض انرژی، گوشت و تخم‌مرغ، دلار و طلا و سکه، خودرو و مسکن در چند ماه ابتدای دولت پزشکیان با سرعت نور گران شده‌اند”. ایلنا مینویسد: “آیا دولت برای نجات خود از لبه پرتگاه دستاویزی بهتر از سبد خالی معیشت مردم پیدا نکرده است”؟

روزنامه حکومتی جمهوری نوشت: “بغض‌های فروخورده روزی به آتشفشان تبدیل خواهند شد و لشکر محرومان و گرسنگان را علیه مسببان این بی‌عدالتی به راه خواهند انداخت که نامی غیر از انقلاب لشکر گرسنگان نخواهد داشت، از چنین انقلابی نمی‌ترسید”؟

روزنامه اعتماد نوشت: “آنچه امروز عاید حداقل‌بگیران و حقوق‌بگیران ایرانی می‌شود، تورم فزاینده‌ای است که طول و عرض معیشت مردم را به هم دوخته. اگر برخی کشورهای در حال توسعه و کشورهای شرق جهان (و نه کشورهای توسعه یافته) را مد نظر قرار دهیم خط فقر در آنها حول و حوش هزار دلار است (میزان دستمزدها در ایران ٢٠٠ دلار است) اگر حقوق‌ها در ایران تا ٥ برابر هم افزایش یابد، تازه مردم ایران می‌توانند به درآمدهایی دسترسی داشته باشند که نزدیک به خط فقر جهانی است! از این جهت هزینه‌های مردم و مصرف خانوارها افزایش می‌یابد و این روند به رونق تولید می‌انجامد”.

این اظهارات بیان بهداشتی یک وضعیت انفجاری است. البته همه شان در این خوان یغما شریکند و هر روز برسر این سفره نشسته اند. اما وحشت از پیامدهای این سیاستها خواب از چشمانشان ربوده و با این اظهارات میخواهند پیش مردم خودشیرینی کنند. پزشکیان را برای همین آوردند که با خارج بسازد و در داخل با شوک های اقتصادی و حمله به سفره مردم و گفتار تراپی چند صباحی برای رژیم وقت بخرد. آن سینه چاکانی که برای انتخابات و تداوم این نظام با پزشکیان یقه پاره میکردند، چرا در هفت سوراخ قایم شدند؟ ما گفتیم این امامزاده لات مسلک را برای چه برنامه ای روی صحنه آوردند و صد البته “پدرجد” دولت و خود خامنه ای نیز نمیتوانند جواب این وضعیت را بدهند.

وحشت هایتان بجاست، تملق و بیان گوشه ای از حقیقت، دردی از کارگران و زحمتکشان گرسنه دوا نمیکند. از آن روزی بترسید که هست و نیست نظام تان را به آتش بکشند و بمثابه مسببین جنایتکار و خونریز و فاسد و مستبد حق تان را کف دست تان بگذارند. جمهوری اسلامی ورشکسته تر و بی آبروتر و ناتوان تر از هر زمانی است. تهدید نه از جانب آمریکاست و نه اسرائیل، گور شما را گورکنان در داخل کشور می کنند. غول خفته در داخل هنوز بمیدان نیامده است، انقلاب کارگری در افق است. شماها رفتنی هستید.

٢٨ نوامبر ٢٠٢٤

سیاوش دانشور

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری