با وجود این که محلات خونین و وحشیانه ارتش فاشیست ترکیه به روژآوا(کردستان سوریه) و اقلیم کردستان عراق(شنگال)، بسیار خونینتر و وحشیانهتر از حملات ارتش اسرائیل به ایران بوده است اما متاسفانه جامعه جهانی در مقابل این همه وحشیگری و جنایت دولت و ارتش اسرائیل همچنان سکوت کرده است.
بیشتر حملات ارتش ترکیه به اماکن غیرنظامی و مردم عادی است. هدف دولت ترکیه غیرقابل سکونت کردن منطقه، وادار کردن مردم به مهاجرت و بهوجود آوردن منطقه سوخته است. به همین دلایل، دولت ترکیه از هیچ قانون بینالمللی تبعیت نمیکند. علاوه بر این، او به تمام دنیا میگوید ما به پ.ک.ک حمله میکنیم و پ.ک.ک در لیست «سازمانهای تروریستی» قرار دارد. اما واقعا حمله به اماکن عمومی و بهداشتی، حمله به منابع آب و برق، به نانواییها و کارگاهها و غیره در در روژآوا و اقلیم کردستان عراق، چه ربطی به پ.ک.ک دارد؟ قتل دهها غیرنظامی چه ربطی به پکک دارد؟
چندی پیش وبسایت شبکه یک تلویزیون آلمان، گزارش کرده بود که مردم شمال شرق سوریه حکومت محلی خود را با اصول دموکراتیک ایجاد کردند و برابری جنسیتی، آزادی مذهب و لغو مجازات اعدام در روژاوا نقش مهمی را ایفا میکند اما حملات ترکیه اکنون فشار روانی شدیدی را بر مردم این منطقه وارد کرده است. دولت فاشیست و ارتش اشغالگر ترکیه از شامگاه ۲۳ اکتبر ۲۰۲۴ موج جدیدی از حملات خود را علیه مناطق شمالی و شرقی سوریه آغاز کرده است. غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی بهطور مستقیم در این حملات هدف قرار میدهند. در حملات هواپیماهای جنگی، پهپادها و بمبارانها، مراکز بهداشتی، آموزشی، نانواییها، انبارهای آرد و غلات، نیروگاهها، کارگاهها، کارخانهها، شبکههای تلفن و آب و ایستگاههای گاز و نفت بمباران شدند. در نتیجه این حملات وحشیانه خسارات سنگینی در سراسر منطقه وارد شد و تعدادی از افراد غیرنظامی کشته و زخمی شدند.
در حالی که موج جدید حملات دولت و ارتش فاشیست و اشغالگر ترکیه علیه شمال و شرق سوریه و اقلیم کردستان عراق ادامه دارد و اگر ابعاد آن را با حمله اخیر اسرائیل به ایران مقایسه کنیم از هر نظر وسیعتر و گستردهتر و وحشانهتر است؛ اما با این وجود، جماعه جهانی در مقابل این تجاوز نسلکشی دولت ترکیه سکوت کرده است. دولت عراق از عبور هواپیماهای اسرائیلی از فضای عراق در حمله به ایران به سازمان ملل شکایت کرده است اما همین دولت در برابر حملات ارتش و نیروهای هوایی ترکیه به اقلیم کردستان عراق بهویژه شنگال مهر سکوت بر لب زده است. البته دولت عراق و هم حاکمان کرد اقلیم کردستان عراق در برابر حملات موشکی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به اپوزیسیون کرد ایرانی در اقلیم نیز همین سیاست سکوت را در پیش گرفته است.
اگر دولت و ارتش اسرائیل در غزه و لبنان دست به نسلکشی زده است دولت ترکیه نیز همچنان در منطقه به نسلکشی مردم کرد مشغول است. اداره خودمدیریتی: حملات دولت ترکیه ۵ میلیون نفر را تهدید میکند؛ اداره خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه در بیانیه خود در رابطه با حملات دولت اشغالگر ترکیه که از شب ۲۳ اکتبر آغاز شده است، واکنش نشان داد و گفت که این حملات جان ۵ میلیون نفر را تهدید میکند.
ارتش ترکیه شامگاه چهارشنبه و بامداد روز ۳ آبان ۱۴۰۳، دهها مقر شبهنظامیان کُرد سوریه و عراق را هدف حملات هوایی و توپخانهای قرار داد. وزارت دفاع ترکیه پس از حمله مسلحانه به شرکت صنایع هوایی و فضایی «توساش» در آنکارا که منجر به کشته شدن ۵ نفر و دو مهاجم شد، در بیانیهای گفت که ۳۲ هدف متعلق به شبهنظامیان کرد در عراق و سوریه را مورد حمله قرار داده است. بهنوشته خبرگزاری آناتولی، در این بیانیه آمده است که حملات هوایی ادامه خواهد داشت. پیش از این بیانیه نیز «یاشار گولر» وزیر دفاع ترکیه در بیانیهای گفته بود: «ما تروریستها را تا نابودی آخرین عضو آنها تعقیب خواهیم کرد و همه خواهند دید که پاسخ دردناکی به این حمله در آنکارا خواهیم داد.»
دولت اشغالگر ترکیه با موج جدیدی از حملات شمال و شرق سوریه از شامگاه ۲۳ اکتبر ۲۰۲۴ به جنایات جنگی خود ادامه میدهد. غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی بهطور مستقیم در این حملات هدف قرار گرفتند. در حملات هواپیماهای جنگی، پهپادها و آتش توپخانه، مراکز بهداشتی و آموزشی، نانواییها، انبارهای آرد و غلات، سیلوهای گندم، نیروگاهها، شرکتها و کارخانهها، شبکههای تلفن و ایستگاههای آب، گاز و نفت بمباران شدند.
بیش از ۳۰ مرکز در کانتون جزیر و کانتون فرات از موقعیت خدماترسانی خارج شدهاند
به گفته مقامات این کانتونها، بیش از ۳۰ مرکز تنها در کانتونهای جزیر و فرات تاکنون از کار افتادهاند.
این موارد به شرح زیر فهرست شده است:
دِرک: ایستگاههای نفت و نیروگاههای برق سویدیه، ایستگاه نفت گرزیرو، کارخانه ماست-پنیرسازی زوزان، کارخانه کیسهسازی در روستای مِرگا میرا، کارگاههای صنعتی و تعمیرگاهها در شهر. رمِلان: مراکز صنعت خودرو و ساخت و ساز، تاسیسات نفتی، مرکز پر کردن کپسول اکسیژن. تربسپیه: ایستگاه نفتی سَعیدا، ایستگاه نفتی باباسی در روستای کَل حَسناک، پالایشگاه نفت گری بِپره، نیروگاه برق. قامشلو: مراکز بهداشتی و درمانی در محلههای خلیج و مَیسَلون، مرکز ساخت و ساز در کمربندی شهر، کارخانه نساجی و انبار گندم، شرکت توسعه کشاورزی و مرکز ساختمانی در روستای هَرَمه شِیخو.
عاموده: نیروگاه برق و نانوایی
تلتَمر: کارخانه سیمان و مرکز کشاورزی ایستیقمه
عینعیسی: انبار گندم
کوبانی: نیروگاه برق، نانوایی و سیلوی گندم در روستای رووی
۳۶۶ روستا در کوبانی بدون برق ماندند
عایشه نصیر، رئیس مشترک هیئت انرژی کانتون فرات، گفت که به دلیل هدف قرار دادن نیروگاه برق در کوبانی توسط دولت ترکیه، مرکز شهر و ۳۶۶ روستا بدون برق ماندهاند. عایشه نصیر اظهار داشت که چاههای آب و همچنین مکانهای استراتژیک در شهر کوبانی از کار افتاده است. عایشه نصیر با اشاره به خسارات وارده به نیروگاه تصریح کرد: «تیمها نتوانستند خسارت را ارزیابی کنند، زیرا حملات به منطقه ادامه دارد.»
میلیونها دلار خسارت
زیاد رستم، رئیس مشترک هیئت انرژی اداره خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه در گفتگو با خبرگزاری آنها(هاوار نیوز) اظهار داشت که در اثر بمباران ایستگاههای برق در عاموده، تربسپیه و کوبانی، ۱۲۰ هزار شهروند بدون آب و برق ماندهاند. زیاد رستم با بیان اینکه تاکنون خسارات وارد شده به ویژه در مراکز خدمات استراتژیک به ۵ میلیون دلار رسیده است، اظهار داشت: «هنوز تمامی خسارات ناشی از حملات را برآورد و مشخص نکردهاند.»
رقه
اداره خودمدیریتی بیانیهای در تاریخ یکشنبه ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴، به زبانهای کردی و عربی در مقابل ساختمان اداری در رقه صادر کرد. «اوین سوید» رئیس مشترک مجمع اجرایی، بیانیه را به زبان کردی و رئیس مشترک حسین عثمان به زبان عربی قرائت کردند.
اداره خودمدیریتی با محکوم کردن حملات دولت ترکیه اعلام کرد که دولت ترکیه طی چهار روز به زیرساختها و مناطقی که غیرنظامیان در آن زندگی میکنند در جزیر، کوبانی، تلتمر و عین عیسی حملات هوایی انجام داده است. اداره خودمدیریتی با اشاره به اینکه هیچ توجیه قانونی برای این حملات وجود ندارد، اعلام کرد که هدف دولت ترکیه با هدف قرار دادن موسسات و مراکز خدماتی، به خطر انداختن وضعیت اقتصادی و زندگی مردم است. در این بیانیه آمده است: «ما به دلیل حملات طولانی مدت، به ویژه در چند سال گذشته، با مشکلاتی روبرو هستیم. با این حال، ما تحت هر شرایطی به محافظت از مردم خود ادامه میدهیم.» اداره خودمدیریتی گفت: «این حمله تهدید بزرگی برای وضعیت انسانی، خدماتی و اجتماعی است. این به هستهها و تبهکاران تروریستی اجازه میدهد تا از این حملات برای سازماندهی و حمله به مناطق ما بهره ببرند. این حملات تلاشهای برقراری صلح را محدود میکند و تلاشهای مردم و نیروهای امنیتی ما برای از بین بردن تروریسم را که با همکاری ائتلاف بینالمللی انجام میشود، تهدید میکند.»
خطرات ناشی از حملات
اداره خودمدیریتی هشدار داد که در صورت ادامه حملات، عواقب خطرناکی در پی خواهد داشت و این خطرات را به شرح زیر برشمرد:
«- ممکن است یک فاجعه انسانی و اقتصادی رخ دهد
– تهدیدها برای تلاش برای از بین بردن تروریسم افزایش مییابد
– خسارات وارده به کلیه بخشهای کشاورزی، صنعت، خدمات و کارخانجات. این موسسات ممکن است از موقعیت خدماترسانی خارج شوند.
– جان ۵ میلیون نفر در مناطق اداره خودمدیریتی در خطر است.
– تلاش برای حمایت از صلح و توسعه راهحل دموکراتیک در سوریه را تهدید میکند.
زندانها را تهدید میکند و منجر به این خطر میشود که به تروریستها امکان دهد از آن سوء استفاده کنند و این نیز تهدیدی برای اقدامات حفاظتی از این مناطق خواهد بود.»
باید بازخواست شوند
اداره خودمدیریتی از نیروهای ائتلاف بینالمللی، روسیه و همه نهادهای حقوقی و بشردوستانه خواست تا عواقب این حملات را ببینند، از آن جلوگیری کنند، کمیتههای تحقیقاتی را تشکیل دهند و عاملان این حملات را بازخواست کنند. اداره خودمدیریتی با محکوم کردن نقض ارزشها و دستاوردهای مردم، تاکید کرد که از دستاوردهای مردم محافظت کرده و حق دفاع مشروع را مبنا قرار خواهد داد. اداره خودمدیریتی از مولفههای منطقهای خواست تا اطراف نیروهای نظامی و امنیتی جمع شوند، وحدت و همبستگی خود را حفظ کنند و تمام نقشههایی را که اراده و پروژههای دموکراتیکشان را خنثی میکند، ناکام بگذارند.
ترازنامه حملات چهار روزه
در این بیانیه، ترازنامه حملات چهار روزه به شرح زیر آمده است:
«*تعداد حملات پهپادها: ۱۱۸
* تعداد حملات جنگنده: ۲۰
* تعداد حملات توپخانهای: ۸۹۳
* تعداد کل حملات توسط دولت اشغالگر ترکیه: ۱۰۳۱
*تعداد جانباختگان: ۱۷
* تعداد مجروحان: ۶۵ نفر
بیش از ۱۵۰ هزار خانواده بدون برق ماندند
*براثر بمباران ارتش اشغالگر ترکیه، نیروگاههای برق در شهرها و مناطق کانتونهای جزیر و فرات هدف قرار گرفت و بیش از ۱۵۰ هزار خانواده بدون برق ماندند.
* ایستگاههای آب به دلیل قطعی برق از کار افتادهاند.
*بمبارانها باعث نرسیدن سوخت گازوئیل به مراکز خدماتی مانند نانواییها و سایر مراکز خدماتی و در نتیجه بروز بحران سوخت شد.»
گزارش نیروهای آسایش کردستان سوریه
نیروهای آسایش کردستان سوریه با انتشار آمار حملات روز شنبه ارتش ترکیه اعلام کردند که این منطقه ۹ بار با پهپاد و بیش از ۱۳۰ بار با خمپاره و توپخانه هدف حمله قرار گرفت که در نتیجه این حملات ۱۱ شهروند نیز مجروح شدند.
به گزارش کردپرس، نیروهای امنیت داخلی مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه(آسایش) با انتشار بیانیهای آمار حملات روز شنبه ۲۶ اکتبر ارتش ترکیه به شهرها و مناطق شمال و شرق سوریه را اعلام کردند و تاکید کردند که مناطق شمال و شرق سوریه در این روز ۹ بار با هواپیمای بدون سرنشین مسلح و بیش از ۱۳۰ بار با خمپاره و توپخانه هدف حمله قرار گرفت که در نتیجه این حملات ۱۱ شهروند نیز مجروح شدند. مرکز رسانهای نیروهای آسایش کردستان سوریه در بیانیه خود که در وبسایت رسمی این نیروها منتشر شد آمار حملات صبح روز شنبه ۲۶ اکتبر ارتش ترکیه به مناطق و شهرهای شمال و شرق سوریه را اعلام کرد. بر اساس آمار منتشر شده از سوی این مرکز ، بیشتر حملات توپخانهای روز شنبه بیهدف بودهاند و توپهای بسیاری به روستاها و محلههای مسکونی اصابت کرده اند.
این مرکز تصریح کرد که ساعت ۸:۴۰ صبح شنبه یک فروند پهپاد، مرکز پلیس نظامی در محله میسلون قامشلو را بمباران کرد. همچنین پهپادهای ارتش ترکیه ۳ بار مرکز نیروهای آسایش در شهر عامود را بمباران کردند که در نتیجه آن ۳ تن از نیروهای آسایش و ۴ غیرنظامی مجروح شدند.ارتش ترکیه، همچنین با پهپاد ایستگاه نفت روستای گرهزیرو در منطقه کوچرات و کارخانه پنیر و ماست دیرک را بمباران کرد که در نتیجه این حملات نیز ۳ کارگر مجروح شدند. همچنین شهرها و روستاهای تربسپیه، تلتمر، زرگان، دیرک، عینعیسی و حومه آنها هدف قرار گرفتند. روستاهای منبج نیز از شمال تا غرب از صبح شنبه هدف حمله قرار گرفتند که در نتیجه یک کودک در روستای کاوکلی منبج مجروح شد. در روستای چلبیه در جنوب کوبانی نیز پهپادهای ترکیه شرکت فرانسوی لاوراژ را بمباران کردند.
ارتش ترکیه، همچنین شهر تل رفعت و روستاهای اطراف آن در کانتون شهبا را با بیش از ۶۰ گلوله خمپاره و توپخانه هدف قرار داد. بر اساس بیانیه مرکز رسانهای آسایش، شهرها و مناطق مختلف شمال و شرق سوریه در روز شنبه در مجموع ۹ بار با پهپاد بمب افکن و بیش از ۱۳۰ بار نیز با گلوله خمپاره و توپخانه هدف قرار گرفتند.
۶۰۴ حلقه چاه آب آشامیدنی در جریان حملات ترکیه غیر قابل استفاده شدهاند
اتحادیه شهرداریهای کانتون جزیر از غیر قابل استفاده شدن ۶۰۴ حلقه چاه آب در جریان حملات ارتش اشغالگر ترکیه به این منطقه خبر داد. اتحادیه شهرداریهای کانتون جزیر با صدور بیانیهای در شهر حسکه، حملات دولت اشغالگر ترکیه و هدف قرار دادن زیرساختهای منطقه را محکوم کرد. بریوان عمر معاون روسای مشترک اتحادیه شهرداریهای کانتون جزیر این بیانیه را قرائت کرد. اعضای اتحادیه از شهرهای قامشلو و حسکه در قرائت بیانیه شرکت داشتند. در این بیانیه آمده است که دولت اشغالگر ترکیه زیرساختهای منطقهای و مراکز راهبردی و خدماتی، پالایشگاههای نفت، ایستگاههای انتقال آب و برق، نانواییها و انبارهای آرد را ۱۶۸ بار بمباران کرده است.
در ادامه آمده است که بر اثر این حملات، سوخت به مراکز خدماتی به ویژه چاههای آب شرب نرسیده که در نتیجه استفاده از بسیاری از آنها متوقف شده است. در این بیانیه مشخص شده است که بر اثر این حملات ۶۰۴ حلقه چاه آب شرب متوقف و یکی از نیروهای آتش نشانی نیز در حین اطفای حریق ناشی از این حملات مجروح شده است. همچنین گفته شده است که شهرداریهای کانتون جزیر با تمام توان تلاش خواهند کرد تا خدمات اساسی را به ساکنان ارائه کنند. اتحادیه شهرداریها در بیانیه خود حملات دولت اشغالگر ترکیه را محکوم کرده و به نیروهای سوریه دموکراتیک(قسد) و نیروهای امنیت داخلی درود فرستاد.
جمال رشید معاون روسای مشترک اداره خودمدیریتی کانتون عفرین-شهبا
جمال رشید معاون روسای مشترک اداره خودمدیریتی کانتون عفرین-شهبا با خبرگزاری فرات(ANF) درباره حملات وحشیانه دولت اشغالگر ترکیه به کانتون عفرین-شهبا گفتوگو کرده است. رشید با اشاره به اینکه دولت اشغالگر ترکیه در آخرین موج حملات مستقیما غیرنظامیان و مراکز خدماتی را هدف قرار داده است، گفت: «تل رفعت و تمامی روستاهای وابسته به کانتون عفرین-شهبا بهشدت بمباران شده است.»
رشید با بیان اینکه دولت اشغالگر ترکیه، همواره مناطق شمالی و شرقی سوریه را مورد حمله قرار میدهد، گفت: «با بهانههای مختلف سعی در تعمیق بحران انسانی در خاورمیانه دارد.» رشید هدف از این حملات را کوچاندن مردم از منطقه دانست و گفت: «روستاهای اطراف کانتون عفرین-شهبا بهطور مداوم توسط دولت اشغالگر ترکیه و مزدوران آن بمباران میشود. هدف از این حملات، سخت کردن شرایط زندگی است. او میخواهد مردم را از منطقه بیرون کند. دولت ترکیه ایستادگی و مقاومت مردم این منطقه در برابر اشغال عفرین را نمیپذیرد. اتحاد گروههای تشکیلدهنده در منطقه، نقشههای دولت اشغالگر ترکیه را باطل کرده است.»
رشید با یادآوری اینکه محاصره از یک سو و حملات ارتش اشغالگر ترکیه و مزدورانش در کانتون عفرین-شهبا از سوی دیگر ادامه دارد، گفت: «در نتیجه این حملات اخیر بسیاری از غیرنظامیان جان خود را از دست دادند. شهروندان مسن، کودکان و زنان به شهادت رسیدند. به دلیل محاصره در منطقه بسیاری از مایحتاج زندگی و اقلام بهداشتی تامین نمیشود. این مشکلات بزرگی ایجاد میکند و جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. به دلیل کمبود تجهیزات و اقلام پزشکی در بیمارستان، پزشکان نمیتوانند مداواهای اولیه را به مجروحان ارائه کنند.»
رشید با بیان اینکه دولت اشغالگر ترکیه عملیات علیه TUSAŞ در آنکارا را بهانه میکند و حملات نسلکشی را علیه کردها انجام میدهد، ادامه داد: «دولت اشغالگر ترکیه قبل از اینکه بیانیه رسمی صادر شود و مشخص کند کدام گروه این عملیات را انجام داده است، بلافاصله بمباران مناطق شمال و شرق سوریه را شروع کرد. بهانه آنها همیشه آماده است. دولت ترکیه از دستور کار جنگ اسرائیل-فلسطین و اسرائیل-لبنان استفاده میکند و میکوشد در خلاء ایجاد شده در فضای عمومی جهان، اهداف نسلکشی خود را محقق کند. ترس دولت ترکیه از اتحاد مولفههای منطقه شمال و شرق سوریه است. مردم ما از بازیهای کثیف دولت اشغالگر ترکیه آگاه هستند و میدانند که دولت ترکیه چگونه موجودیت خود را بر روی خون مردم ما بنا نهاده است.»
رشید با اشاره به اینکه عزم خلق کرد در برابر هجمهها و حملات قویتر شده است، گفت: «مردم عهد کردهاند که مقاومت شهدا را ادامه دهند. ما نیز به مردم خود قول دادهایم که خط مقاومت را تا آخر ادامه دهیم. حتی در سختترین شرایط نیز در کنار خلق خود خواهیم بود و تمام فداکاریهایی که لازم است را انجام خواهیم داد. ما با مقاومت، اتحاد و نیروی خود نقشههای دولت ترکیه و مزدورانش را شکست خواهیم داد و تمام سرزمینهای اشغالی را آزاد خواهیم کرد.»
بهرهبرداری اردوغان از وضعیت بحرانی خاورمیانه
اگر اسرائیل به نسلکشی فلسطینیها در غزه مشغول است چرا اردوغان به نسلکشی کردها دست نزند؟ پاهر اردوغان با دولت اسرائیل و نتان یاهو مخالفت میکند اما خودش همان کاری را انجام میدهد که نتان یاهو شدیدتر انجام میدهد.
کل خاورمیانه در بحران است. مشخص نیست سوریه چگونه از این روند خارج خواهد شد. سوریه در وضعیت کنونی خود ساکت است، در جنگ شرکت نکرده است، اما یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را از جنگ دیده است. روسیه، ایران و حزبالله قدرتهایی هستند که از دولت بشار اسد حمایت میکنند و بقای آن را تضمین میکنند. اکنون حزبالله و جمهوری اسلامی ایران یک پای این جنگ هستند. اسرائیل حضور حزبالله در سوریه را از نزدیک دنبال کرده و مدام به اهداف تعیینشده آن ضربه میزند. تمام موجودیت و فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران از جمله سفارت ایران هدف قرار گرفته است. علاوه بر این، نیروهای آمریکایی شریک دایمی اسرائیل هستند.
روسیه تلاش میکند موقعیت خود را حفظ کند. مواضع موثر و فعالی در برابر حملات اسرائیل ندارد. مسئله و جنگ اوکراین که او گریبانگیر خودش کرده است، توجهش را به آن جبهه جلب کرد. به نظر میرسد کارایی این کشور در سوریه ضعیف شده است. با این حال، تلاش میکند حکومت سوریه سرپا نگه دارد. اگر دولت اسد برود، روسیه شانسی برای ماندن در سوریه نخواهد داشت.
ترکیه با استفاده از این وضعیت به حفظ نیروها در ادلب ادامه میدهد. دولت ترکیه به صورت مشترک با قدرتهای غربی در ادلب عمل میکند. اردوغان ادلب را سفت و سخت در اشغال خود گرفته است. او با طرح این بهانه که صدها هزار پناهنده به ترکیه سرازیر خواهند شد، سعی میکند که در آنجا بماند. دهها هزار نیروی مسلح استخدام شده در مناطقی که قبلا توسط ترکیه اشغال شده است، عموما در امتداد خطوط سنی و اخوانی سازماندهی شدهاند. بخش قابل توجهی از آنها قبلا در سازمانهایی مانند داعش و القاعده حضور داشتند. بهخاطر اینکه آنها در لیستهای تروریستی قرار دارند و در دنیا واکنشهایی را به خود جلب میکنند، اردوغان آنها را آرایش میکند. آنها نام خود را تغییر میدهند یا در سازمانهایی با نامهای مختلف قرار میگیرند.
اصلیترین هدف دولت ترکیه به ریاست رجب طیب اردوغان، از بین بردن اداره خودمدیریتی کردهای روژآوا(کردستان سوریه) است. اردوغان، اما به تنهایی نمیتواند این اهداف را از بین ببرد. به همین دلیل میخواهد از شرایط دشوار اسد استفاده کند تا او را به راهحل مطابق میلاش همراه کند.
حملات ترکیه، در روژآوا و اقلیم کردستان عراق، همچنان ادامه دارد. اردوغان تلاش میکند افکار عمومی ترکیه را برای جنگ فراتر آماده کند. همزمان اردوغان و شرکای ناسیونالیستاش سعی میکنند توجه افکار عمومی را از واقعیت بحرانها و مشکلات داخلی منحرف کنند و بگویند که ترکیه در خطر است تا جنگ خود عیه مردم کرد در منطقه را گسترش دهند. حملات اشغالگرانه دولت ترکیه به شهرهای شمال و شرق سوریه در آمد(دیاربکر) مورد اعتراض قرار گرفت. بسیاری از احزاب سیاسی و نمایندگان سازمانهای غیردولتی در این تجمع که در مقابل ساختمان استانی حزب مناطق دموکراتیک(دبپ) برگزار شد، شرکت کردند.
سلطان یارای، رئیس مشترک استانی دبپ، گفت: «آکپ-مهپ با دست دادن به کردها گفت: «ما روند جدیدی را آغاز خواهیم کرد. اما وقتی به عملکرد آنها نگاه میکنیم، آنها نسبت به کردها خصومت نشان دادند. غیرنظامیان در روژاوا هدف قرار گرفتند. غیرنظامیان و کودکان در حملات به کارخانهها و بیمارستانها جان خود را از دست دادند. ما به این ریاکاری شما میگوییم بس است. دیگر کردها را با لفاظی فریب ندهید. جنگ را تمام کنید. مبارزه ما تا پایان این جنگ ادامه خواهد داشت.»
در این تجمع عباس شاهین، رئیس مشترک استانی حزب دموکراسی و برابری خلقها(دم پارتی) خاطرنشان کرد که ۲۷ نفر از جمله کودکان در حملات اخیر جان خود را از دست دادند. شاهین با اشاره به اینکه قتلعام در زمانی رخ داد که گفتمان «صلح داخلی» مطرح میشد، تاکید کرد که سیاستهای جنگی راهحل نخواهد بود. شاهین گفت: «حملات انجام شده از فلسطین گرفته تا روژاوا بیثباتی را عمیقتر میکند. ما به دولت میگوییم: «ما هرگز سکوت نخواهیم کرد زیرا این سرزمینها به یک منطقه جنگی تبدیل شده است. ما خواستار پایان دادن به حملاتی هستیم که در محدوده جنایات جنگی هستند. ما خواستار سازماندهی صلح فراتر از مرزها هستیم.»
عدالت کایا، نماینده پارلمانی دم پارتی شهر آمد خاطرنشان کرد که نانواییها و بیمارستانها نیز هدف قرار گرفتند. عدالت کایا گفت که هدف این حملات کسانی بود که اراده صلح و راهحل را نشان دادند.
عدالت کایا تصریح کرد: «امروز ۸۰ درصد جامعه با فقر دست و پنجه نرم میکنند، فضاهای عمومی در دست تبهکاران است، زنان به قتل میرسند، کودکان استثمار میشوند. زمان آن فرا رسیده است که آرامش در داخل و خارج تامین شود. باید گامهایی برداشته شود تا زمینه این امر فراهم شود. ترکیه با این حملات با نقض قوانین بینالمللی مرتکب جنایت جنگی شده است. ما از همه سازمانهای دموکراتیک میخواهیم در برابر این بایستند. ما سالهاست که برای صلح دائمی مبارزه میکنیم.»
فرازهایی از مصاحبه طولانی «دوران کالکان»
دوران کالکان، عضو کمیته اجرایی حزب کارگران کردستان(پ.کک)، در یک برنامه ویژه که از تلویزیون مدیا هابر پخش میشود، مسائل جاری را ارزیابی کرد.
فرازهایی از ارزیابی وی:
بیایید به این نکته اشاره کنیم. این یک بار دیگر دیده شد. در واقع، تنها کسی که میتواند به یک راهحل سیاسی دموکراتیک برای مسئله کرد دست یابد، صلح ترکیه را تضمین کند و روندی را رهبری کند، رهبر آپو است. این واضح است. مدیریت ما اعلام کرد. رهبر آپو نماینده اراده مردم کرد برای آزادی و دموکراسی است. او مذاکرهکننده ارشد است. هیچکس نباید با این حرفهای توخالی فضا را مبهم کند. اجازه ندهید که شفافیت را از بین ببرند یا سردرگمی ایجاد کنند.
در واقع، این ناسیونالیسم، دینگرایی، تبعیض جنسیتی و مادیگرایی خاورمیانه و کل جهان را ویران میکند. این جنگ محصول آنست. حالا میخواهم این را اینجا بگویم. یک طرف میگوید امت متحد شود. یک طرف میگوید سرمایه باید بر همه چیز مسلط باشد. من مشکل امنیتی دارم، مشکل آزادی دارم. مثلا اسرائیل حمله میکند. او میگوید که یهودیان مشکل امنیتی دارند، مشکل آزادی دارند و او این را تضمین خواهد کرد. این حملات در حال ارزیابی هستند. اینها بهخاطر امنیت اسرائیل اتفاق میافتد. رهبر آپو بر اینها تاکید کرد. پس آیا یهودیان با تخریب محیط اطراف خود امنیت خود را تضمین خواهند کرد؟ یا فقط با توسعه خواهری-برادری با محیط اطرافش میتوانند در امان باشند؟ آیا یهودیان با به بردگی گرفتن دیگران آزاد خواهند شد؟ یا با اشتراکگذاری با همه آزاد میشوند؟ بهعبارت دیگر، با این جنگ نمیتوان به امنیت رسید، آزادی و دموکراسی را به دست آورد. مخالفت با اینها وجود دارد. بنابراین، به این ترتیب نه امنیت و آزادی برای یهودی وجود خواهد داشت، نه امنیت و آزادی مسلمانان، نه امنیت و آزادی مسیحییان، نه ترک، نه فارس، نه کورد و نه عرب؛ هیچ یک از آنها نخواهد بود.
رهبر آپو راهحل ملت دموکراتیک را برای خاورمیانه پیشنهاد کرد. او کنفدرالیسم دموکراتیک را از نظر سیاسی پیشنهاد کرد. راهحل اینجاست، به اشتراکگذاری راهحل. به جای اینکه دیگری را نابود کند و همه چیز را در اختیار بگیرد، به اشتراک گذاشتن همه چیز با دیگری را در نظر میگیرد. راهحل دیگری وجود ندارد. همه این چیزها به دریای خون تبدیل میشود و فاجعه به بار میآورد، اما شاید کسی برای مدتی بسیار ثروتمند شود. اما این پایانی ندارد. در این راستا باید با این جنگ مقابله کرد.
این واقعیت در طرف کرد است، ما به این مناسبت بار دیگر بر این موضوع تاکید میکنیم. بالاخره رهبر آپو چه گفت؟ وی گفت: «انزوا ادامه دارد.» بله ایزولاسیون ادامه دارد. انزوا، سیستم شکنجه و نسلکشی ۲۶ ساله امرالی است. انزوا یک وضعیت ۳ ماهه نیست. این خود سیستم است. کردها آزاد خواهند شد. ترکیه به یک دموکراسی مبتنی بر آزادی کردها و آزادی زنان تبدیل خواهد شد. تنها در این صورت است که میتواند خود را سرپا نگه دارد. تنها در این صورت است که بهعنوان یک سیستم جایگزین، میتواند در برابر حملات این نظام سرمایه، یعنی نظام سرمایه انحصاری مقاومت کند و سرپا بماند. در غیر این صورت، شانس دیگری برای سرپا ماندن ندارد. یعنی با بهانه قرار دادن این و آن، با فریب خود راه بهجایی نمیبرند.
نتیجهگیری
مسلم است که مردم آزادیخواه و برابریطلب ترکیه، هرگز تحت تاثیر تبلیغات مسموم و حملات جنگ دولت ترکیه علیه مردم کرد قرار نمیگیرند. چرا که تنها راه رهایی از سرکوب و سانسور و کشتار دولتهای فاشیستی، مبارزه و مقاومت و پیگیر و تعطیلناپذیر است. جامعه ترکیه و منطقه و تا حدودی جهان میداند که مردم کرد و فلسطین صدها سال است که در چنگال نسلکشی بوده اما با این وجود، باز هم در راستای احقاق حق خود و رهایی از تبعیض و سرکوب مبارزه و مقاومت میکنند.
بسیاری از قیامها و اعتراضات آنها این خلقها تحت ستم، بیرحمانه قتلعام شده و شکست خورده است. اما همچنان به مبارزه رهاییبخش خود ادامه میدهند. تا آنجا که به سرنوشت مردم کرد در ترکیه برمیگردد دولتهای رنگارنگ ترکیه، حتی وجود مردم کرد در ترکیه را انکار میکردند و بیشرمانه به آنها لقب «ترکهای کوهستانی» داده بودند. اما مردم کرد با مبارزه پیگیر حتی و با بهای سنگینی سرانجام به ترکیه تحمیل کردند که میلیونها کرد در این کشور پهناور زندگی میکنند. این امر، بهویژه با مبارزه پیگیر سیاسی حرب کارگران کردستان(پ.ک.ک) مقدور شده است. این حزب بیش از ۵۰ سال است که تحت رهبری عبدالله اوجالان معروف به «رهبر آپو»، مبارزه و مقاومت میکند. این مقاومت باورنکردنی در ۱۰ سال گذشته به مراحل جدیدی رسیده است.
تصور غلط و یا سادهنگارانه سیاسی آن دوران، این بود که با ربودن عبدالله اوجالان در سال ۱۹۹۹ با همکاری سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی بزرگ جهانی، یعنی سازمان آمریکایی «سیا» و سازمان اسرائیلی «موساد» در همکاری تنگاتنگ به سازمان امنیت و اطلاعات ترکیه «میت» امکانپذیر شد دیگر حضور سیاسی اوجالان و پ.ک.ک در منطقه را باید تمام شده به حساب آورد. اما چنین تصوری بسیار هم غلط و سادهانگارانه بود چرا که نه تنها در بیست و شش سالی که آپو در زندان است هرگز از مبارزه بر حق و عادلانه مردم کرد، کوتاهی نکرده و همواره با راهنماییهای خود از زندان، روحیه بسیار قوی به مبارزان ترکیه به ویژه کردها داده است. اکنون پ.ک.ک به یک جنبش اجتماعی قدرتمند در منطقه تبدیل شده و آوازه خود اوجالان نیز جهانی شده است.
نیروهای مدافع خلق روژآوا(کردستان سوریه) و گریلاهای آزادیبخش کردستان در مقابل، جنگ نابرابر و ناعادلانه ترکیه، هم مقاومت میکنند و هم افکار و اهداف سیاسی خود را در ترکیه و منطقه پیاده میکنند و به همنی دلیل است که با خشم گرایشات پانترکیسم و دولت و ارتش فاشیست ترکیه مواجه شدهاند. تاسیس خودمدیریتی روژآوا با اتکا به افکار و آرای و تئوریهای سیاسی اوجالان، به حدی دولت را پریشان کرده است که در ۱۲ سال گذشته به هر جنایتی علیه مردم کرد متوسل شده است. این موفقیتها با هزینههای زیادی محقق شدهاند.
از سوی دیگر، قبل از این که حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک) مسئولیت حمله به «تیآیای»، کارخانه شرکت هوا-فضای ترکیه را بپذیرد، ارتش این کشور حملات وحشیانه هوایی و موشکی و پهپادی خود را نه تنها علیه مقرهای پ.ک.ک در کوههای قندیل، بلکه علیه روژآوا و شنگال را شدت بیشتری داده است. پایگاه خبری فرات نیوز روز چهارشنبه با انتشار بیانیه قرارگاه مرکز مدافع خلق وابسته به پ.ک.ک نوشت این عملیات در واکنش به «نسلکشی دولت ترکیه» علیه کردها انجام شده و «هیچ ربطی به برنامه سیاسی یک ماه اخیر که در ترکیه مطرح میشود، ندارد.»
ارتش اشغالگر و جنگطلب و مقامات ترکیه میگویند در عملیات هوایی علیه اهدافی در شمال عراق و سوریه تا کنون در مجموع ۸۱ نقطه هدف قرار گرفتند. در بیانیههای وزارت دفاع ترکیه نوشته شده که «۵۹ تروریست» در این حملات کشته شدند که دو نفر آنها از افراد شاخص بودند. پ.ک.ک اما در بیانیه خود نوشته است که در حملات ترکیه، نیروهای این حزب آسیب ندیدهاند بلکه کردهای سوریه و عراق هدف قرار گرفتند که به گفته آنها «از نظر سازمانی ربطی به ما و عملیات ما ندارند.»
دیدبان حقوق بشر سوریه که در لندن مستقر است میگوید پهپاد ترکیه پهپادهای ترکیه در حمله چهارشنبه شب دستکم ۲۷ غیرنظامی را کشتند. پ.ک.ک که از دهه ۱۹۸۰ بر سر حقوق مردم کرد ترکیه مبارزه میکند همواره با جنگ نابرابر و تحمیلی ارتش ترکیه که بزرگترین ارتش ناتو پس از آمریکا است روبروست. با این وجود، این حزب هرگز از مبارزه آزادیخواهانه و عادالانه خود دست نکشیده است.
در مقابل این حملات وحشیانه ارتش ترکیه، احزاب کرد اقلیم کردستان سکوت کردهاند. آنها با سکوت خود جسارت و نیرو به دولت فاشیست ترکیه میدهند تا هارتر شود و هرچه بیشتر نیروی نظامی و گروههای وابسته به خود را در اقلیم کردستان مستقر کند. در همین حال میتوان سکوت رسانههای جنوب کردستان و تمام رسانههایی که چشم خود را به روی این حملات میبندند را در کنار سکوت احزاب کرد قرار داد که به معنای تلاش برای فریب افکار عمومی و سرکوب صدای حقیقتجویی است. آنها به صورت غیرقابل انکاری عدم بیطرفی خود را به نمایش میگذارند. بیتردید همدردی و حمایت از تمام خانوادههای قربانیان حملات دولت اشغالگر ترکیه در هرجای خاورمیانه و بهخصوص شنگال، جنوب و غرب کردستان، بهطور کلی دفاع از مبارزه بر حق و عادلانه مردم کرد، یک وظیفه آگاهانه و داوطلبانه هر انسان و نیروی آزادیخواه است.
بهرام رحمانی
جمعه یازدهم آبان ۱۴۰۳-یکم نوامبر ۲۰۲۴