وقایع گیج‌کننده ۴۸ ساعته ترکیه!

بهرام رحمانی

روز سه‌شنبه دولت باغچلی، رهبر حزب نژادپرست حرکت ملی در سخنرانی خود در پارلمان ترکیه، سخنان بی‌سابقه‌ای را به زیان آورد. او اعلام کرد که اکنون عبدالله اوجالان رهبر زندانی حزب کارگران کردستان‌(پ.ک.ک) می‌تواند در مجلس سخنرانی کند. در حالی که او و حزبش گرایشات شدید پان‌ترکیستی دارد و در گذشته یکی از احزاب بود که وجود مردم کرد در ترکیه را انکار می‌کرد و خواهان اعدام اوجالان بود. حال حیرت‌انگیز بود که باغچلی به چه دلیلی بحش از سخنرانی عبدالله اوجالان در پارلمان می کند در حالی که ۳۴ ماه است به وکلای اوجالان و حتی به فامیل‌هایش اجازه نداده‌اند او را ملاقات کند.

روز چهارشنبه، تیراندازی و انفجار در ورودی شرکت صنایع هوا و فضای ترکیه در محله قهرمان قازان شهر آنکارا، پنج کشته و ۲۲ زخمی برجا گذاشت. طبق ارزیابی علی یرلی‌کایا، وزیر کشور ترکیه، حزب کارگران کردستان پشت این «حمله تروریستی» است. شب چهارشنبه و امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر، نیروی هوایی ترکیه ۳۲ هدف را در کردستان سوریه‌(روژآوا) و اقلیم کردستان و قندیل پایگاه‌های پ.ک.ک را بمباران کرد. در حالی که تاکنون هیچ گروهی مسئولیت حمله به این مرکز را به‌عهده نگرفته است. امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴، «آپو» پس از ۳۴ ماه با برادرزاده خود عمر اوجالان نماینده حزب دموکراسی و برابری خلق‌ها‌(دم پارتی) دیدار کرد. انگار همه این وقایع، قبلا در یک مرکز و با دفت طراحی شده و در این ۴۸ ساعت به مرحله اجرا گذاشته شده است؟

ترکیه  از جنگنده‌های اف 16، برای نسل‌کشی مردم در عراق و سوریه استفاده می‌کند

ارتش ترکیه شام‌گاه چهارشنبه و بامداد امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴، ده‌ها مقر نیروهای کرد سوریه و پوکوک در اقلیم کردستان عراق را هدف حملات هوایی و توپخانه‌ای قرار داد. به‌نوشته خبرگزاری آناتولی، در این بیانیه آمده است که حملات هوایی ادامه خواهد داشت. پیش از این بیانیه نیز «یاشار گولر» وزیر دفاع ترکیه در بیانیه‌ای گفته بود: «ما تروریست‌ها را تا نابودی آخرین عضو آن‌ها تعقیب خواهیم کرد و همه خواهند دید که پاسخ دردناکی به این حمله در آنکارا خواهیم داد.» اما در خصوص این حملات، منابع سوری گفتند که پهپادهای ترکیه مواضع شبه‌نظامیان «نیروهای دموکراتیک سوریه»‌‌(ق‌س‌د) و نیروهای سازمان «آسایش» در روستای «کراچوک» در شمال استان الحسکه را هدف قرار داده‌اند.

هم‌چنین یک مقر ایست و بازرسی متعلق به شبه‌نظامیان «آسایش» در مرکز شهر «عین‌العرب» در شمال شرق حلب نیز هدف حمله پهپادی قرار گرفته است. توپخانه ارتش ترکیه نیز به‌شدت روستاهای حومه شهر «منبج» در شمال شرق حلب را گلوله‌باران کرده است، در شهر قامشلی نیز یک مقر نظامی نیروهای سوریه دموکراتیک‌(ق‌س‌د) در خیابان الخلیج این شهر مورد هدف حمله هوایی قرار گرفت، چندین مقر دیگر نیز در این شهر طی چندین حمله هوایی بمباران شد. جنگنده‌های ارتش ترکیه، هم‌چنین یک مقر نیروهای مسلح نیروهای سوریه دموکراتیک‌(ق‌س‌د) را در روستای «عامودا» در استان الحسکه بمباران کردند. این عملیات تا حدودی با توجه به ملاحظات سیاسی داخلی ترکیه، می‌تواند موقعیت ائتلاف حزب عدالت و توسعه (AKP)‌و حزب حرکت ملی (MHP) را که پایگاه اجتماعی آن‌ها رو به زوال است تقویت کند. اردوغان رئیس جمهور این کشور، دو روز قبل از شروع عملیات، حتی اعلام کرد که ظرف چند روز آینده خبر خوبی برای ملت خواهد داشت.

این حمله، هم‌چنین باعث منطقه‌ای شدن جنگ آنکارا با پ.ک.ک شد و بار دیگر آن را به خاک عراق برد و یک منطقه مهم بین شنگال و قندیل در عراق- محل مقر فرماندهی پ.ک.ک و حسکه در سوریه را هدف قرار داد. حسکه توسط یگان‌های مدافع خلق (YPG کنترل می‌شود. این حمله از طریق حزب دموکرات کردستان عراق (KDP)‌وابسته به خانواده بارزانی که متحد اصلی کرد ترکیه و دارای روابط فشرده اقتصادی از جمله در مورد صادرات نفت است، امکان‌پذیر شد.

باغچلی و اردوغان شریک سیاسی همدیگر

وقایع ترکیه در ۴۸ ساعت گذشته:

۱– باغچلی مدافع اعدام اوجالان بود اما با اصلاح قانون اساسی ترکیه، جزای اعدام از قوانین کیفری برداشته شد. او در اثنای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۳ میلادی گفته بود: «اگر کیلچدار اوغلو رییس جمهور شود، اوجالانِ تروریست را آزاد خواهد کرد و این یعنی تهدید بقای ترکیه.» اما حالا این خود باغچلی است که پیشنهاد آزادی مشروط اوجالان را مطرح کرده است. سخنان باغچلی و حمایت اردوغان از این پیشنهاد، در رسانه‌های ترکیه به‌عنوان آغاز دُور جدیدی از مذاکرات صلح بین دولت و پ.ک.ک قلمداد شده است.

پیشنهاد باغچلی از سوی اردوغان نیز مورد تایید قرار گرفت و او هم اعلام کرد: «این یک فرصت تاریخی است. برای داشتن کشوری بدون ترور و خشونت، می‌توانیم چنین اقدامی انجام دهیم.»

برخی از ملی‌گرایان ترکیه از ایده باغچلی حمایت کرده و برخی نیز به او تاخته‌اند. از جمله، جزمی بایرام از رهبران گروه‌های ملی گرای موسوم به اجاق ترک، گفته است: «یک سیاست‌مدار نباید چنین چیزی بر زبان بیاورد. پارلمان جای تروریست‌ها نیست.» اما پیشنهاد شریک سیاسی اردوغان مبنی بر دعوت از عبدالله اوجالان برای سخنرانی در پارلمان، توجه همه رسانه‌ها و محافل سیاسی ترکیه را به‌سوی خود جلب کرد. دولت باغچلی در حالی پیشنهاد دعوت از اوجالان به پارلمان را مطرح کرده که قبلا با یک تکه طناب پشت تریبون صحن علنی پارلمان رفته و خواستار اعدام رهبر پ.ک.ک شده بود. هواداران راست افراطی باغچلی نیز در خیابان‌های استانبول و آنکارا، با حمل طناب‌های نمادین اعدام، خواستار محاکمه سریع و پایان زندگی اوجالان شده بودند. به همین خاطر است که این چرخش و تغییر سیاسی باغچلی همه را متعجب کرده و روزنامه ینی چاغ، در تیتر اصلی خود نوشته است: «کسی به پای چرخش‌های زیگزاگی باغچلی نمی‌رسد.»

نمایندگان حزب دموکراسی و برابری‌(دم‌پارتی) در پارلمان ترکیه، به‌عنوان مهم‌ترین حزب حامی مردم کرد و اوجالان در پارلمان ترکیه و صحنه سیاسی این کشور است، با حالتی بهت‌زدگی به سخنان باغچلی گوش دادند.

۲– ترکیه در واکنش به حمله مرگ‌بار به یک شرکت صنایع هوافضا در آنکارا، مواضع حزب کارگران کردستان، «پ.ک.ک» را در شمال عراق و سوریه هدف قرار داد.

تصاویر منتشرشده از دوربین‌های مداربسته نشان می‌دهد دست‌کم سه مهاجم مسلح که یکی از آن‌ها زن بود، قبل از انفجار در ورودی شرکت توساش تیراندازی می‌کنند. شرکت توساش در زمینه طراحی و تولید پهپادها و هواپیماهای نظامی و غیرنظامی وسایر محصولات دفاعی فعالیت می‌کند. تاکنون هیچ گروهی مسئولیت حمله در آنکارا را بر عهده نگرفته است. اما دولت ترکیه، بلافاصله پ.ک.ک و روژآوا به‌طور وحشیانه بمباران کرده است.

جودت ییلماز، معاون رئیس جمهور ترکیه گفته چهار نفر از کشته‌شدگان کارمندان «تی‌اِی‌آی» بودند و نفر پنجم هم یک راننده بوده است. رسانه‌های محلی پیش‌تر گزارش دادند مظنونان یک راننده تاکسی را کشته و خودروی او را برای انجام حمله ربوده بودند. علی یرلی‌کایا، وزیر کشور نیز گفته بود هفت نفر از نیروهای عملیات ویژه در میان ۲۲ نفری هستند که در این حمله زخمی شدند. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در جریان دیدار روز گذشته‌اش با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اجلاس بریکس، این را یک «حمله کریه تروریستی» توصیف کرد.

او کارکنان شرکت هوا فضای ترکیه را ستود و کشته‌شدگان را «شهید» خواند.

اردوغان در بیانیه‌ای طولانی در شبکه اجتماعی ایکس، تاکید کرد که نیروهای امنیتی «خیلی زود» وارد عمل شدند.

بسیاری از کشورها از جمله بریتانیا، آلمان، آمریکا و یونان این حمله را محکوم کردند.

مارک روته، دبیرکل ناتو حمله به کارخانه متعلق به صنایع هوافضای ترکیه در آنکارا محکوم کرد.

او گفت: «در کنار ترکیه متحد خود در ناتو ایستاده‌ایم و هر شکلی از تروریسم را محکوم می‌کنیم.»

۳– دولت ترکیه می‌گوید که ارتش این کشور چهارشنبه شب به نقاطی در عراق و سوریه که مرتبط با گریلاهای حزب کارگران کردستان، معروف به پ‌ک‌ک، حمله کرده است.

این اقدام در پی آن صورت گرفت که ترکیه این حزب را مسئول حمله مسلحانه روز گذشته در نزدیکی شهر آنکارا اعلام کرد که منجر به کشته شدن حداقل پنج نفر شد. وزارت دفاع ترکیه در بیانیه‌ای گفته است: «در این حمله تلافی جویانه، در مجموع ۳۲ هدف متعلق به تروریست‌ها با موفقیت منهدم شد.»

با وجود این اقدام ترکیه، هیچ گروهی رسما مسئولیت حمله روز گذشته به صنایع هوافضای این کشور را بر عهده نگرفته است. وزارت دفاع ترکیه روز چهارشنبه دوم آبان ماه در بیانیه‌ای اعلام کرد که نیروهایش به مواضع مرتبط با گروه شبه‌نظامی کردستان،پ‌.ک.ک، در عراق و سوریه حمله کرده‌اند.

ترکیه می‌گوید به احتمال زیاد پ‌.ک.ک مسئول این حمله است که منجر به کشته‌شدن پنج نفر و زخمی‌شدن دست‌کم ۲۲ نفر شده است. در بیانیه‌ وزارت دفاع ترکیه آمده است که یک عملیات هوایی علیه «مواضع تروریست‌ها» در شمال عراق و سوریه انجام شد و در مجموع ۳۲ هدف متعلق به «تروریست‌ها» با موفقیت منهدم شدند. نیروی هوایی ترکیه، هم‌چنین مواضع «نیروهای دموکراتیک سوریه»‌(قسد) را هدف قرار داده است. علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه، پس از حمله مرگ‌بار در آنکارا اعلام کرد که هر دو مهاجم پس از حمله کشته شدند و دو نفر از مجروحان در وضعیت بحرانی قرار دارند. در حالی که گفته بودند مهاجمین سه نفر بودند: دو مرد و یک زن. اکنون بحثی از نفر سوم نیست.

یرلیکایا نیز اعضای حزب کارگران کردستان را مسئول احتمالی این حمله معرفی کرد و گفت:‌ «شیوه اجرای این حمله نشان‌دهنده احتمال بالای دخالت پ.ک.ک در آن است.» به گزارش العربیه، در حمله پهپادی ترکیه به مواضعی در قامیشلی در شمال شرقی سوریه، دو نفر کشته شدند. نشریه ترکیه امروز، در شرح حمله نیروی هوایی این کشور نوشت سازمان اطلاعات ملی ترکیه (MIT)‌در یک عملیات تلافی‌جویانه، بسیاری از نقاط راهبردی از جمله ساختمان‌های زیرساخت انرژی، انبارهای لجستیک و مهمات متعلق به پ‌.ک‌.ک را هدف قرار داد. به گزارش این نشریه، سازمان اطلاعات ملی ترکیه «تا رسیدن به هدف برنامه‌ریزی شده»، بدون وقفه به عملیات خود علیه «سازمان تروریستی پ‌ک‌ک» ادامه خواهد داد.

۴– امروز پنج‌شنبه اجازه دادند که عمر اوجالان عبدالله اوجالان را در زندان ملاقات کند.

عبدالله اوجالان

پیام عبدالله اوجالان از زندان

«انزوای تحمیلی ادامه دارد. اگر شرایط مهیا شود، این توان نظری و عملی را دارم که این جریان را از زمین جنگ به عرصه حقوقی و سیاسی سوق دهم.» «آپو» پس از ۴۳ ماه با برادرزاده خود عمر اوجالان نماینده حزب دموکراسی و برابری خلق‌ها‌(دم پارتی) دیدار کرد.

عمر اوجالان در حساب کاربری خود در رسانه‌های دیجیتال بیانیه‌ای ارائه کرد. عمر اوجالان گفت: «آخرین ملاقات حضوری با آقای عبدالله اوجالان در ۳ مارس ۲۰۲۰ بود. ما به‌عنوان یک خانواده پس از سال‌ها در ۲۳ اکتبر ۲۰۲۴ با آقای اوجالان ملاقات کردیم. ما می‌خواهیم این ملاقات معمولی که یک حق قانونی است، بدون توجه به شرایط، ادامه داشته باشد.»

 امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴، عمر اوجالان نماینده پارلمان ترکیه از شهر رحا پیام رهبر آپو را منتشر کرد. عمر اوجالان گفت: «من در ۲۳ اکتبر در زندان جزیره امرالی با آقای اوجالان ملاقات داشتم. این دیدار در چارچوب یک ملاقات خانوادگی برگزار شد. در این دیدار آقای اوجالان در مورد وقایع کلی سیاسی صحبت کرد و از من خواست تا این پیام را با افکار عمومی در میان بگذارم: «انزوای تحمیلی ادامه دارد. اگر شرایط مهیا شود، توان نظری و عملی را دارم که این جریان را از زمین جنگ به عرصه حقوقی و سیاسی سوق دهم.» شرایط سلامتی ایشان مساعد بود. به همه سلام رساندند.»

دم پارتی: بمباران باید فورا متوقف شود

هیئت اجرایی مرکزی حزب دموکراسی و برابری‌(دم‌پارتی) با بیان این‌که عملیات نظامی که غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد، قوانین بین‌المللی را نیز نقض می‌کند، خواستار توقف فوری بمباران فضاهای زندگی غیرنظامیان شد.  پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴، هیئت اجرایی مرکزی دم پارتی در خصوص حملات نسل‌کشی که به صورت بی‌رویه توسط دولت اشغالگر ترکیه در کوردستان انجام می‌دهد، بیانیه‌ای صادر کرد.

در این بیانیه کتبی آمده است: «عملیات هوایی که پس از حمله به تأسیسات TUSAŞ در منطقه قهرمان‌کازان آنکارا آغاز شد، تنها باعث تعمیق خشونت در منطقه خواهد شد. بمباران بسیاری از مراکز شمال و شرق سوریه و به ویژه کوبانی جان مردم غیرنظامی را به خطر می‌اندازد. اثرات مخرب جنگ می‌تواند به یک فاجعه بزرگ برای همه طرف‌ها در منطقه منجر شود. عملیات نظامی که غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد نیز قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند. ادامه جنگ و درگیری تنها باعث رنج و زیان بیشتر خواهد شد. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم که گفتگو و راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز را اتخاذ کنند.»

مراد کاراییلان

مراد کاراییلان،  چهارشنبه ۲۳ اکتبر ۲۰۲۴، گفته است: «ما به تاکتیک‌های جنگ ویژه اجازه نمی‌دهیم.» فرمانده قرارگاه مرکزی مدافع خلق، مراد کاراییلان اعلام کرد که دولت اشغالگر ترکیه با حمایت‌های داخلی و بین‌المللی و با تمام مؤلفه‌هایش به مدت ۹ سال است که علیه کردها در حال جنگ است و گفت که دولت اشغالگر ترکیه تاکنون نتوانسته به نتیجه‌ مدنظرش دست یابد.

فرمانده قرارگاه مرکزی دفاع از خلق‌(ن‌پ‌گ)، مراد کاراییلان یادآوری کرد که دولت اشغالگر ترکیه در این‌باره در تابستان گفته بود؛ «ما این تابستان محاصره را تکمیل می‌کنیم» و توجه را به پایان ماه اکتبر جلب کرد و افزود: «در زمانی بسیار نزدیک، ما قفل را خواهیم بست»، و تاکید کرد که دولت اشغالگر ترکیه نتوانسته به موفقیت دست یابد. کاراییلان اعلام کرد که جنگ ادامه دارد؛ نه محاصره‌ای ایجاد شده و نه قفلی بسته شده است.

کاراییلان در مورد مذاکرات در آنکارا نیز گفت: «به‌عنوان جنبش، ما مخالف روند حل دموکراتیک نیستیم. اما به سیاست‌های عوام‌فریبانه اجازه نخواهیم داد که با تاکتیک‌های جنگ ویژه اجرا می‌شوند. بدون شک، شرایط و موازین تغییر کرده‌اند و وقایع گذشته تکرار نمی‌‌شوند.» وی تاکید کرد: «بدون شک همان‌طور که رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان هم اشاره کرده است، پ‌.ک‌.ک و سیاست قانونی-دموکراتیک کردها در فرایند حل‌وفصل نقش‌های مهمی دارند. اگر حکومت بخواهد از یک تاکتیک جنگ نرم برای وارد کردن طرف مقابل به بازی استفاده کند، نباید به آن اجازه داده شود. نقش هر نهاد کورد باید با دقت نظارت شود.

مراد کاراییلان، یادآور شد که حکومت جنگی ترکیه قصد داشت در سال ۲۰۲۱ تمامی مناطق، از گاره تا قندیل، را در یک بازه زمانی سه‌ماهه اشغال کند. کاراییلان تاکید کرد که مقاومت کردها هم‌چنان ادامه دارد و افزود: «در باکور، پ.‌ک.‌ک شکست نخورد، نتوانستند مراکز فرماندهی پ.‌ک‌.ک را از هم بپاشند، نتوانستند مناطق حفاظتی مدیا را اشغال کنند، نتوانستند شنگال و کمپ مخمور را تخلیه کنند، نتوانستند انقلاب روژاوا و اداره خودمدیریتی را به‌طور کامل سرکوب کنند و اشغالگری را هم‌چنان ادامه می‌دهند.»

کاراییلان، هم‌چنین به این موضوع اشاره کرد که دولت ترکیه رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان و پ‌.ک.‌ک را به‌عنوان طرف‌های مذاکره به رسمیت شناخته است و اضافه کرد که سیاست دموکراتیک قانونی اکنون نقش کلیدی دارد و نباید به موضوعی برای بحث تبدیل شود. کاراییلان خاطرنشان کرد که درخواست دولت باغچلی، با این‌که بر اساس برداشت شخصی و عقلانیت او باشد، از سوی کردها هرگز پذیرفته نخواهد شد. در واقع، رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان به‌عنوان طرف مذاکره شناخته شده است و بیانیه‌هایی نیز در این زمینه صادر شده‌اند. کاراییلان تاکید کرد: «واقعیت این است که بر اساس همین حقیقت، اگر نزدیکی و گفت‌وگو صورت بگیرد، بدون شک کوردها به آن پاسخ خواهند داد.»

حملات ارتش اشغالگر ترکیه علیه کردها که از ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۵ آغاز شد، در ۱۴ دسامبر ۲۰۱۷ با حمله به مناطق برادوست و خاکورک وارد مرحله جدیدی شد. در ۱۱ مارس ۲۰۱۸ این عملیات با نام «عزم» ادامه یافت. عملیات‌های پنجه ۱، ۲و ۳ در ۲۷ مه ۲۰۱۹ آغاز شد و پس از شکست در گاره، حملات اشغالگرانه با نام‌های «پنجه ببر»، «رعد» و «صاعقه» از ۱۶ ژوئن تا ۱۷ آوریل ۲۰۲۲ ادامه یافت و سپس با نام «پنجه-قفل» ادامه دارد. با وجود تمام تلاش‌ها، ارتش ترکیه از دسامبر ۲۰۱۷ تا کنون تلاش کرده است این مناطق را اشغال کند و مناطق اشغالی را گسترش دهد. نیروهای نظامی، تجهیزات جنگی، پشتیبانی لجستیکی و هماهنگی با نیروهای محلی براساس این طرح به‌کار گرفته شده‌اند. بدون شک، در این روند در برخی از شهرهای باکور کوردستان از سلاح‌های ممنوعه استفاده شده و سه منطقه مهم روژاوا اشغال شده‌اند. ما درگیر جنگی تمام‌عیار به‌مدت ۹ سال هستیم. مقاومت کردها باعث شد که دولت ترکیه مجبور شود در مجلس از رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان، صحبت کند.

مظلوم عبدی

مظلوم عبدی، فرمانده کل نیروهای سوریه دموکراتیک‌(ق‌س‌د)، پس از حملات ارتش اشغالگر ترکیه به غیرنظامیان و مناطق غیرنظامی بیانیه‌ای صادر کرد و گفت: «نیروهای ما آماده حفاظت از مردم و سرزمین ما هستند.»  امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴، مظلوم عبدی فرمانده کل نیروهای «ق‌س‌د»، پس از موج جدید حملات دولت اشغالگر ترکیه بیانیه‌ای صادر کرد و این حملات را جنایت جنگی توصیف کرد.

پیام مظلوم عبدی در رسانه‌های دیجیتال به این شرح است: «ترکیه مناطق ما را بی‌مورد و بدون هیچ بهانه‌ای بمباران می‌کند. مراکز خدماتی، بهداشت و درمان و غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد. این‌ها جنایات جنگی هستند. ما بارها آمادگی خود را برای گفت‌وگو اعلام کرده‌ایم. ما تاکید می‌کنیم که نیروهای ما آماده حفاظت از مردم و سرزمین ما هستند.»

گزارش سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه از حملات ترکیه به کردستان سوریه‌(روژآوا)

سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه خبر داد که مناطقی در شمال و شرق سوریه در روز چهارشنبه دوم آبان شاهد تشدید تنش از سوی نیروهای هوایی و زمینی ترکیه به چند منطقه در الرقه، حومه حلب و مناطقی از تحت کنترل نیروهای کرد این کشور بودند. وزارت دفاع ترکیه نیز اعلام کرد که جنگنده‌های این کشور، در تلافی حمله مرگ‌بار به مقر شرکت صنایع هوافضای ترکیه در آنکارا، مواضع مرتبط با حزب کارگران کردستان‌(پ‌.ک.ک) در شمال عراق و شمال سوریه را هدف قرار داده‌اند.

در همین ارتباط، بر اساس گزارش وب‌سایت دیدبان حقوق بشر سوریه، در الحسکه، یک پهپاد ترکیه یک موضع نظامی را هدف قرار داد اما تاکنون تلفات جانی گزارش نشده است. دیدبان حقوق بشر سوریه که دفتر آن در لندن قرار دارد، هم‌چنین نوشت که یک پهپاد ترکیه مرکز «الاسایش» در میدان عفرین در شهر قامشلی را هدف قرار داد.

در همین حال، نیروهای ترکیه و نیروهای نیابتی آن‌ها در منبج، ۴ روستا را با توپخانه هدف قرار دادند. این گزارش حاکی از آن است که در الرقه، نیروهای ترکیه روستاهای حومه غربی عین عیسی را با تمرکز بر مناطق نزدیک به خطوط مقدم با شبه نظامیان کرد نیروهای دموکراتیک سوریه گلوله باران کردند. با این حال، تلفات جانی گزارش نشده است. هم‌چنین در عین العرب، پهپاد ترکیه دو فروند موشک شلیک کرد که یکی از آن‌ها به سمت ایست بازرسی «الآسیش» در جاده حلب و دیگری به مرکز الآسیش در شهر کوبانی شلیک شد که در نتیجه، شماری از غیرنظامیان مجروح شدند.

در مناطق تحت کنترل کردها در حومه حلب هم در پی شلیک توپخانه نیروهای ترکیه و نیروهای نیابتی آنها به خانه ای در مجاورت شهر تل رفعت در مناطقی از شهر حلب، یک مرد و دخترش کشته شدند و همسرش و اعضای یک خانواده دیگر به شدت مجروح شدند. دیدبان حقوق بشر سوریه، اشاره کرد که پهپادهای ترکیه از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون بیش از ۱۰۰ حمله هوایی انجام داده‌اند که در آن ۳۴ تن کشته و بیش از ۳۷ شبه‌نظامی و ۱۸ غیرنظامی از جمله ۳ زن و ۳ کودک زخمی شده‌اند.

گزارش مرکز رسانه‌ای نیروهای سوریه دموکراتیک(SDF)

مرکز رسانه‌ای SDF از هدف حمله قرار گرفتن ۴۲ مرکز خدماتی و کشته شدن ۱۲ غیرنظامی و زخمی شدن ۲۵ تن دیگر در حملات پهپادی، هوایی و توپخانه‌ای ترکیه علیه کردستان سوریه خبر داد. به گزارش کردپرس، مرکز رسانه‌ای نیروهای سوریه دموکراتیک(SDF) با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که ارتش ترکیه شب گذشته و صبح امروز ۴۲ مرکز خدماتی را در کردستان سوریه هدف حمله پهپادی، هوایی و توپخانه‌ای قرار داده که در نتیجه آن ۱۲ غیرنظامی جان خود را از دست داده و ۲۵ تن نیز زخمی شده اند. مرکز رسانه‌ای SDF بیانیه‌ای مکتوب در رابطه با حملات ارتش ترکیه به شمال و شرق سوریه در وب‌سایت رسمی خود منتشر کرد.

در بیانیه مرکز رسانه‌ای SDF آمده است: «ارتش ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته زیرساخت‌های شمال و شرق سوریه، محیط‌زیست و مراکز نیروهای آسایش کردستان سوریه را هدف قرار داد. در نتیجه حملات مداوم ترکیه، ۱۲ غیرنظامی از جمله دو کودک جان باخته و ۲۵ تن نیز زخمی شدند.» در ادامه بیانیه این مرکز آمده است: «مناطق غیرنظامی، کوره‌ها، جایگاه‌های سوخت و ایست‌های بازرسی نیروهای امنیت داخلی مدیریت خودگردان هدف حمله هواپیماهای جنگی، پهپادهای مسلح و توپخانه قرار گرفتند. در مجموع ۴۲ مرکز که بیش‌تر آن‌ها موسسات خدماتی و عمومی هستند، هدف قرار گرفتند.» در این بیانیه، هم‌چنین آمده است: «این حملات مستمر نشان دهنده خصومت ترکیه با مردم شمال و شرق سوریه است. هم‌چنین بار دیگر خطر دولت ترکیه را برای مردم منطقه و صلح آشکار می‌کند. ترکیه با این حملات تلاش می‌کند تا بر درگیری‌های داخلی خود به هزینه مردم کردستان سوریه سرپوش بگذارد و بی‌ثباتی و درگیری‌های بیش‌تری را در منطقه ایجاد کند.» در پایان این بیانیه، SDF تاکید کرد که در برابر این حملات مقاومت خواهند کرد و از مردم و مناطق خود در برابر حملات ترکیه دفاع خواهند کرد.

بهره‌برداری دولت ترکیه از بحران خاورمیانه

ترکیه با استفاده از بحران و جنگ خاورمیانه، در تلاش است با حمایت حکومت‌های روسیه، جمهوری اسلامی ایران و حکومت سوریه، سیستم دموکراتیک خودمدیریتی و خودگرانی کردستان سوریه‌‌(روژآوا) را از بین ببرد. دوات ترکیه، ده‌ها هزار نیروی مسلح مزدور استخدام کرد و آن‌ها را در مناطق اشغالی خود در سوریه مستقر کرده است. این نیروهای مزدور سنی و اخوانی هستند و بخش قابل‌توجهی از آن‌ها قبلا در سازمان‌های مسح تروریستی هم‌چون داعش و القاعده فعال بودند. آن‌ها نام خود را تغییر می‌دهند یا در سازمان‌هایی با نام‌های مختلف قرار می‌گیرند تا ماهیت قبلی آن‌ها ناشناس بماند.

هدف اصلی حکومت فاشیست ترکیه به ریاست جمهوری رجب طیب اردوغان، اکنون برای نابودی اداره خودمدیریتی روژآوا دندان تیز کرده است. اکنون خاورمیانه با جنگ سنگین رو‌به‌رو است و اردوغان در تلاش است از این فرصت برای سرکوب هرچه شدیدتر مردم کرد، استفاده کند. اردوغان می‌خواهد از این موقعیت سوء‌استفاده کند و منطقه را کنترل کرده و از وجود نیروهای مبارز و مستقل کرد پاک کند.

علاوه بر این، اگر ترکیه موفق به تصرف مناطق بیش‌تری از سوریه شود، حلب در معرض تهدید قرار خواهد گرفت و با ضعیف‌تر شدن سوریه، اردوغان یک کارت برنده در قابت با روسیه و ایران و سوریه در دست خواهد گرفت. اگر ارتش ترکیه و نیروهای تحت حمایتش منطقه‌ای مانند حلب را تحت کنترل درآورد، ممکن است منطقه تحت حاکمیت خود را تشکیل دهند. دست‌کم، دست اردوغان را در کشاندن اسد به میز مذاکره و تحمیل شرایط خود تقویت می‌کند.

در حالی که اردوغان برای پایان دادن به جنگ در فلسطین و لبنان و اعلام آتش‌بس فوری عوام‌فریبی می‌کند در حالی که خود یک پای بحران و جنگ از سوریه و مدیترانه تا لیبی است. ارتش ترکیه هم اکنون بخش‌هایی از سوریه به ویژه شهر عفرین در اشغال خود دارد. او افکار عمومی ترکیه را برای جنگ آماده می‌کند و سعی می‌کند افکار عمومی را از مشکلات داخلی به مسایل خارجی منحرف کند و بگوید که ترکیه در خطر است! هدف اصلی اردوغان از حملات وحشیانه به مناطق کردنشن در سوریه و عراق این است که از موقعیت روسیه، ایران و سوریه، برای از بین بردن اداره خودمدیریتی استفاده کند. به‌ویژه در تلاش است تا مناطق بیش‌تری از خاک سوریه را اشغال کند.

کل خاورمیانه در نگرانی و جنگ دست به گریبان هستند. مشخص نیست جنگ اسرائیل و ایران، این دو حکومت جنگ‌طلب و سرکوبگر به کجا خواهد رسید؟ سوریه چگونه از این روند خارج خواهد شد. با این وجود، سوریه در وضعیت کنونی خود ساکت است، در جنگ شرکت نکرده است در حالی که بیش‌ترین آسیب را از جنگ دیده است. روسیه، ایران و حزب‌الله قدرت‌هایی هستند که از دولت بشار اسد حمایت می‌کنند و تاکنون بقای آن را تضمین کرده‌اند. اسرائیل حضور نیورهای سپاه قدس جمهوری اسلامی و حزب‌الله در سوریه را از نزدیک دنبال کرده و مدام به اهداف تعیین‌شده آن ضربه می‌زند. تمام موجودیت و فعالیت‌های ایران از جمله سفارت ایران هدف قرار گرفته است. در همه این تهاجمات، دولت و نیروهای آمریکایی نیز در کنار اسرائیل هستند.

جنگ و خونریزی در سوریه ادامه دارد. مردم سوریه بر شرایط بسیار سخت ناشی از جنگ برای زنده ماندن تلاش می‌کنند. میلیون‌ها نفر آواره شده‌اند. اقتصاد در بدترین وضعیت قرار دارد. این کشور به‌شدت آسیب دیده و حتی بازسازی آن نیز بسیار سخت است. مردم سوریه پراکنده و بدون سازماندهی و آواره هستند. هیچ فرصتی برای مطالبه حقوق، بحث و گفت‌وگو و سازمان‌دهی اعتراض در مناطقی که حکومت بعث در آن‌جا مسلط است وجود ندارد. تمام مطبوعات و نهادهای دولتی تحت کنترل حکومت است. اسرائیل در یک سال گذشته، با حملات ویران‌گر به غزه و اکنون به لبنان، سوریه را نیز از حملات خود بی‌نصیب نگذاشته و اوضاع سوریه را بدتر کرده است.

میلیون‌ها جمعیت کرد ترکیه، به‌عنوان شهروند درجه دو محسوب می‌شود. تناقض در این است که همان حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان که عامل سرکوب کنونی است، خود مذاکرات مستقیم با عبدالله اوجالان در زندان و غیررسمی صلح با پ.ک.ک را از اواسط دهه ۲۰۰۰ آغاز کرد و در این دوره، فضای مشارکت مدنی کردها و ظرفیت نمایندگی سیاسی را برای آن‌ها، به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت. این امر در تاریخ مدرن ترکیه بی‌سابقه بود اما زیاد دوام نیاورد چرا که اردوغان یک کودتای کنترل شده راه انداخت و بلافاصله به پاکسازی مخالفین و منتقدین خود در همه عرصه‌های سیاسی، اداری و نظامی و قضایی راه انداخت. حدود دویست هزار کارمند، معلم، استاد دانشگاه، نظامی، قاضی و … را تحت تعقیب قرار داد و برای ۴۰ هزار تن از آن ها پرونده نظامی باز کرد.

هنگامی که حزب دموکراتیک خلق‌ها‌‌(HDP) به تهدیدی برای سلطه انتخاباتی حزب عدالت و توسعه تبدیل شد اردوغان گفت‌و‌‌گوهای صلح با اوجالان را به شکست انجامید بسیرای از تحلیل‌گران ترک بر این عقیده بودند که به دلیل موفقیت‌HDP)) روند تغییر یافت. جنگ بین ترکیه و پ.ک.ک از سر گرفته شد و HDP با قضاوت‌های سیاسی دادگستری ترکیه علیه آن زمین گیر شد. دمیرتاش رهبر مشترک این حزب و بسیاری از اعضا و کادرها و شهرداران این حزب دستگیر و زندانی شدند. یک دادگاه ترکیه به دمیرتاش ۴۰ سال زندان داده است.

دولت ترکیه، علاوه بر تشدید سرکوب بزرگ‌ترین ملیت خود، اکنون دیگر این اقدامات را به خارج از مرزهای ترکیه کشانده است. ارتش و سایر نیروهای امنیتی ترکیه، همواره به‌صورتی سیستماتیک و با هدف ضربه‌زدن به پ.ک.ک و YPG در روژآوا تحت لوای «ضد‌تروریسم» در سراسر سوریه و اقلیم کردستان عراق گسترش می‌دهد. این اقدامات شامل ایجاد مجموعه‌ای از پایگاه‌ها و عملیات دائمی ترکیه در کردستان عراق علیه پ.ک.ک، حمله علیهYPG  در خاک سوریه، حملات هوایی منظم علیه نیروهای وابسته به پ ک ک در مناطق شنگال و مخمور عراق، و همچنین گسترش کنترل ارتش ترکیه بر استان‌های جنوب شرقی خود در سیرناک و حکاری می‌شود. در واقع دولت ترکیه با سوء‌استفاده از وضعیت بحرانی و جنگی منطقه از موضع خود مسئله کرد در سراسر منطقه حل کند! این راه‌حل نیز به اقدام شدید امنیتی و جنگی و کشتار چیز دیگری نیست و عملا بی‌ثباتی در منطقه را افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، حملات هواپیماهای بدون سرنشین، بمباران، عملیات نیروهای ویژه و استفاده از نیروهای کمکی تحت کنترل ارتش ترکیه در سوریه و اعزام‌های نیروهای خودی به سوریه و اثلیم کردستان عراق، خسارات جانبی قابل‌توجهی را در ترکیه، سوریه و عراق به‌وجود می‌آورد. این موارد شامل نقض گسترده حقوق بشر، تخریب محیط زیست، آوارگی مردم و نیز نقض حاکمیت دیگر کشورها می‌شود.

در نتیجه می‌توان گفت همان‌طور که اشغال عفرین در سوریه نشان داد ترکیه طرح‌ها و اقدامات گسترده‌تری در جهت سرکوب مردم کرد و ارعاب را دنبال می‌کند. به همین دلیل، اقدامات آنکارا ضد کردها است حتی اگر یک شریک کرد مانند حزب دموکرات کردستان در شمال عراق داشته باشد و فقط بر ضدیت با PKK یا YPG متمرکز نیست.

نقطه عطف گسترش و منطقه‌ای شدن استراتژی خصمانه ترکیه در مخالفت با کردها، در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد. یک عامل مهم در این مسئله شکستن محاصره کوبانی و نجات آن توسط نیروهای YPG در اوایل همان سال بود. یک منطقه پیوسته تحت کنترل YPG در امتداد مرز ترکیه ایجاد شدد. در داخل ترکیه نیز حزب دموکراتیک خلق‌ها‌ (HDP) در انتخابات پارلمانی ژوئن ۲۰۱۵ حدود ۱۳ درصد آرا را به دست آورد که باعث شد حزب عدالت و توسعه هم آرای مردم کرد و هم اکثریت پارلمانی مطلق خود را از دست بدهد.

سرانجام، با وجود پیشرفت مذاکرات صلح بین دولت ترکیه و پ.ک.ک در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴، این مذاکرات در نهایت در اواسط سال ۲۰۱۵ شکست خورد. اصلی‌ترین معضل ترکیه نیز این بود که پ.ک.ک از خلع سلاح امتناع کرد و عبدالله اوجالان رهبر این حزب نیز از دستاوردهای ارضی YPG در کردستان سوریه، در تشکیل خودمدیریتی و خودگردانی حمایت کرد.امروز ویرانه های شهرها در سراسر جنوب شرقی ترکیه شاهد خاموشی بر تشدید خشونت دولت ترکیه علیه پ.ک.ک است.

سه عملیات ترکیه در شمال سوریه، جدای از تضعیف جدی YPG، آنکارا را به یک طرف جنگ داخلی این کشور تبدیل کرد و موفقیت چندانی برای ترکیه نداشت. این عملیات‌ها عبارتند از: عملیات سپر فرات در سال ۲۰۱۶، عملیات شاخه زیتون در سال ۲۰۱۸ و عملیات بهار صلح در سال ۲۰۱۹. ترکیه از اوایل سال 2018 دهها پایگاه ارتش در سراسر اقلیم کردستان عراق‌(KRI) در شمال عراق ایجاد کرده است که بیش‌تر آن‌ها در سرزمین‌های تحت کنترل حزب دموکرات کردستان‌(KDP) عراق قرار دارند. این امر یک منطقه حائل به عمق حدود ۲۵ کیلومتر در امتداد مرز ترکیه ایجاد کرده است که طی بیش از ۴۰۰ عملیات نظامی طی سه سال گذشته تقویت شده است.

اخیرا، ترکیه عملیات خود را به منطقه شنگال عراق کشانده است که در فاصله بسیار دورتری از مرز این کشور قرار دارد. حمله به کوهستان گاره را می‌توان گامی در این راستا دانست. هدف آنکارا قطع ارتباطات بین پ.ک.ک در عراق و YPG در سوریه و هم‌چنین از بین بردن واحدهای محلی مقاومت شنگال‌(YBS- وابسته به پ ک ک) است. با این حال، این سازمان‌ها بسیاری از ایزدی‌ها را در زمان نیاز، از دست داعش نجات دادند و از میزانی از محبوبت محلی برخوردار هستند. به‌طور خلاصه، اصرار ترکیه برای جنگ علیه پ.ک.ک در آن سوی مرز و روژآوا، تا زمانی که علل اصلی حل نشدن مسئله کردها هم‌چنان رفع نشده باشد، زمینه را برای ادامه درگیری و بی‌ثباتی منطقه‌ای فراهم می‌کند. این جنگ نیز هزینه‌های زیادی نیز روی دست مردم ترکیه می‌گذارد.

Turkye

یک پایگاه مرزی ترکیه

نتیجه‌گیری

خبرگزاری دولتی ترکیه، امروز پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر، گزارش داد که در پی حمله روز گذشته به شرکت صنایع هوا و فضای این کشور‌(توساش) در آنکارا که منجر به کشته‌شدن حداقل پنج نفر شد، سازمان اطلاعات ترکیه مواضع شبه‌نظامیان کرد در شمال سوریه و عراق را هدف قرار داده است. مقامات نظامی ترکیه از حمله به ۳۲ هدف حزب کارگران کردستان‌(پ.ک.ک» در شمال سوریه و عراق در واکنش به حمله تروریستی روز گذشته در آنکارا خبر دادند.

با وجود این که علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه گفته است، تحقیقات برای تایید هویت عاملان و جمع‌آوری شواهد بیش‌تر ادامه دارد و نتایج این تحقیقات با عموم به اشتراک گذاشته خواهد شد. سئوال این است که اگر تحقیقات دولت هنوز به سرانجام نرسیده و جریانی هم مسئولیت این حمله را به‌عهده نگرفته چه‌طور نیروی هوایی ترکیه بلافاصله حملات خود را به نیروهای کرد آغاز می‌کند؟ بنا به گزارش خبرگزاری‌ها از جمله آسوشیتدپرس گزارش داد این حمله یک روز پس از آن رخ داد که رهبر «حزب ملی‌گرای راست افراطی ترکیه» که با اردوغان متحد است، از احتمال آزادی مشروط عبدالله اوجالان رهبر زندانی «پ.ک.ک» در صورت دست کشیدن از خشونت و انحلال این حزب خبر داده بود.

هیچ گروهی از جمله پ.‌ک‌.ک تاکنون مسئولیت حمله روز چهارشنبه را بر عهده نگرفته است. صنایع هوافضای ترکیه یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های دفاعی این کشور است که به گفته راگیپ سویلو، رییس دفتر خبرگزاری میدل‌ایست آی ترکیه، در حال تولید پهپادهای مسلح و جت‌های جنگنده است. پ‌.ک.‌ک که از دهه ۱۹۸۰ با دولت ترکیه می‌جنگد هنوز مسئولیت این حمله را به‌عهده نگرفته، این گروه که ترکیه، آمریکا و بریتانیا آن را «تروریستی» می‌شناسند برای حقوق گسترده‌تر برای اقلیت قابل توجه کرد ترکیه مبارزه می‌کند.

حکومت ترکیه، در تلاش است که از اهمیت تلاش کردها برای دست‌یابی به حقوق خود، از طریق مقابله با پ.ک.ک و YPG بکاهد. آنکارا با همه مخالفان کرد‌(صلح‌طلب یا مخالف) به‌عنوان «تروریسم» رفتار می‌کند. هم‌چنین مسئله این است که چگونه ترکیه «جنگ علیه تروریسم» خود را بدون توجه به دلایل اصلی درگیری در ترکیه به منطقه می‌کشاند. چنین رویکردی باعث ایجاد نارضایتی جدید کردها در خانه و بی‌ثباتی در منطقه خواهد شد.

پنج‌شنبه سوم آبان ۱۴۰۳-بیست و چهارم اکتبر ۲۰۲۴

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com

متن پی دی اف

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری