محکومیت و آزادی حمید نوری خیانت یا سناریوی مشترک قوای قضائی و مجریه سوئد؟

شهاب برهان

هر اندازه انتظار اتفاقی را که می افتد نداشته باشیم، به همان اندازه غافلگیر، حیران، و برحسب مورد، شادمان یا ناراحت می شویم. آزادی ی حمید نوری، محکوم به حبس ابد به جرم دست داشتن در قتل عام زندانیان سیاسی ایران در دادگاه استکهلم به تصمیم دولت سوئد، بحق و بجا خشم و انزجار بسیاری را برانگیخته است. این از مواردی است که برای کسانی چون من که انتظار چنین سرانجامی را داشته اند، جای خشم و انزجار کمتری از آن هائی که تصور اش را هم نمی کردند، باقی نمی گذارد. خون من هم که همیشه از خوشخیالی بری هستم، از خشم و نفرت، لخته است.

در خلال این موج وسیع خشم و انزجار، دولت سوئد آماج اعتراض است بخاطر زیرپا نهادن عدالت و معامله کثیف با رژیم گروگانگیر جمهوری اسلامی. این اعتراضات گاه به شکل تأویل قضیه به ” سرمایه داری و بورژوازی” است، گاه به شکل بی اخلاقی دولت سوئد، گاه به شکل تقبیح تسلیم شدن به باجگیری ی رژیم گروگانگیر اسلامی، یا دل خوش کنی با شعارهای خرافی که : عدالت بالاخره پیروز خواهد شد… و متاسفانه اکثراً فقط و به سادگی و عاجزانه به شکل شیون و نفرین.

از نکاتی که در این میان توجه مرا جلب کرد، باور به استقلال قوا ( از جمله در کشور سوئد که به سرآمدانِ دموکراسی معروف است) بود؛ به این دلیل که برخی معتقد اند قوه قضائیه ی سوئد طرفدار اجرای عدالت و مجری شریف آن در کنار دادخواهان ایرانی بوده، اما دولت ( قوه ی مجریه سوئد) به عدالت خیانت کرده است. تأمل کوتاه من در این یادداشت اساساً روی این فهم است.

ظاهر ساده ی ماجرا این است که قوه قضائیه ی سوئد در جانب عدالت و حقیقت، حمید نوری را مجرم شناخته و محکوم و محبوس کرده است، اما دولت سوئد، در جانب منفعت و رذالت سرمایه دارانه، این زندانی را آزاد و به ایران تحویل داده است. البته این تصویر بکلی غلط و مخدوش نیست، اما آنچه به گمان من غلط و مخدوش است، تصور افسانه ای از استقلال یا “تفکیک قوا” ست در دموکراسی های سرمایه دارانه ی موسوم به بورژائی که فقط در کتاب های درسی پیدا می شود.

به هیچوجه منکر استقلال نسبی واقعی ی این قوا در جوامع واقعا دمکراتیک بورژوائی و تفاوت کیفی آن ها با جوامع استبدادی شرقی چون ایران شاهنشاهی و ایران اسلامی یا باصطلاح ” کمونیستی” چون کره شمالی و چین نیستم که هیچیک از قوا استقلالی و حتا موضوعیتی مستقل از اراده ی مرکز واحد تصمیم گیری ندارند؛ آنچه لازم به فهم در چند بند انگشت پائین تر از سطح ساده و آشکار قضیه است، مفهوم « دولت» است.

دولت سوئد که معامله ی کثیف کرده یک چیز نیست و قوه قضائیه اش که عدالت را اجرا کرده است، چیزی دیگر. این هر دو، ارگان های یک پیکر به نام « دولت » اند. دولت، دستگاه حاکمیت طبقه حاکم است که بطور موجز عبارت است از مجموعه ی به هم پیوسته ی سه قوه ی قانون گذاری، قضائی و اجرائی: پارلمان؛ دادگاه ها و پلیس و زندان ها؛ کابینه ی وزیران، نخست وزیر و رئیس جهمور. این سه ارگان اگرچه به لحاظ وظائف و روند گزین شدن شان متفاوت اند، اما استقلال شان نسبی است، کم و بیش شبیه استقلال قلب و مغز و معده در پیکره موجود زنده . این تصور که قوه قضائیه چنان از قوای دیگر مستقل است که قلب بیرون از پیکر زنده و مستقل از مغز می تواند عمل کند و موجودیت و موضوعیت داشته باشد، افتادن در دام تبلیغات فریبکارانه در باره ی استقلال سه قوه است.

دقت کنیم که آزادی حمید نوری به دست قوه مجریه در رابطه قوه قضائیه سوئد چه معنائی دارد. اسم قوه مجریه را در این جا به روال نادرست عمومی، مسامحتاً ” دولت” بگذاریم. بدیهی ترین چیز این است که دولت، دست بالا را بر قوه قضائیه داشته واراده خود را اعمال کرده است. تا همین جا افسانه ی تفکیک قوا و استقلال قوا برباد است. نکته ظریف تر این که دولت به قوه قضائیه تکلیف نکرده است که دادگاه حمید نوری را تجدید و احیانا حکم قبلی را نقض و حکم تبرئه ی او را صادر کند تا آزادی اش توجیه قضائی و قانونی داشته باشد بلکه، خوب توجه کنید!، در ظاهر ( پائینتر خواهم گفت که این ظاهر به گمان من واقعیت دیگری دارد)، حکم دادگاه و کل قوه ی قضائیه را به هیچ گرفته، چه به شکل دستور لازم الاتباع، چه به هر شکل دیگری، بدون آن که قوه قضائیه حقی برای مداخله و تجدید نظر در حکم اش داشته باشد، حکم قانونی دادگاه را نقض، حمید نوری را از محکومیتِ حبس ابد عملاً و بی هیچ حکم قانونی و قضائی تبرئه کرده است!! این یعنی چه؟ استقلال قوه قضائیه از قوه مجریه؟!!!

فراتر ازین می روم: هیچ مدرک و استدلال قانع کننده ای ندارم اما درک من از رابطه ی ارگانیک اجزای آپارات دولت در هر نظامی مرا قویاً به این تصور گرایش می دهد که موضوع اصلاً عدالت جوئی قوه قضائیه در جانب دادخواهان ایرانی و خیانت قوه مجریه سوئد به آنان نبوده بلکه حقیقت بسیار محتمل این است که قوه قضائیه ی سوئد ( که شیر خام نخورده و جزئی ارگانیک از آپارات دولت طبقه حاکم است) با بر عهده گرفتنِ محاکمه ی حمید نوری و محکوم کردن او به اشد مجازات، بازیگر حساب شده ی پرده اول سناریوی گروگانگیری متقابل آینده نگرا نه ی دولت سوئد از جمهوری گروگانگیر اسلامی بوده است تا در موارد لزوم، برگی قوی برای معاوضه گروگان ها داشته باشد؛ و امروز که لزوم چنین معامله و معاوضه ای احساس شده است، قوه مجریه به قوه قضائیه دیکته و اجباری نکرده و قوه قضائیه لغو حکم ابد مجرم و آزادی او را وظیفه و فرجام پیش بینی شده ی مسئولیت سناریوی دولتی خود دانسته است.

آنچه استقلال نسبی و وابستگی متقابل ارگان های دولتی و سه قوه را در دموکراتیک ترین دموکراسی های غربی نیز مشروط می کند منافع عمومی یا مقطعی طبقه حاکمه است که حاکم بر همه دستگاه های دولتی و فرمانده هرسه قوای اسماً مستقل از هم است. بارها دیده ایم که در مواقع انتخابات، ناگهان برخی از پرونده های کهنه ی شخصیت های سیاسی را برحسب آن که چه محاسباتی در کار صاحب قدرتان سیاسی است، رو می کنند و “عدالت خواه” می شوند! هیچ فرمول و جدولی مکانیکی، ریاضی یا شییمیائی وجود ندارد تا بشود پیشبینی کرد در چه شرائطی منافع و قدرت نفوذ کدام قشر از کدام طبقه تا چه اندازه امکان خواهد داد تا این یا آن قوه از سه قوه ی اسماً مستقل دولتی را در راستای منافع خود دستکاری کند.

خلاصه این که در خشم و بیزاری شما از آزادی حمید نوری بخصوص از لُغُز خواندن هایش در تهران شریک ام ، اما تقاضا دارم اندکی بیاندیشیم و از شیون و نفرین و از خوشبینی و امید بستن به “زنجیز عدل انوشیروان” های ظالم بپرهیزیم.

شهاب برهان

۲۷ مرداد ۱۴۰۳ – ۲۱ ژوئن ۲۰۲۴

 

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری