اگر بر روي زمين موجودات زبون و سست عنصر وجود نمي‌داشتند!

م شکیب

امروز پانزده ژانویه2020 است. فاشیستهای آلمان در چنین روزی و در سال 1919 بزرگترین زن نظریه پرداز تاریخ بشریت را به جرم دفاع از انسان و انسانیت را به طرز فجیعی به قتل رساندند.

رزالوکزامبورگ در 5 مارس 1871 در خانواده‌اي يهودي در زاموش لهستان به دنيا آمد. او کوچک‌ترين فرزند خانواده بود.

در 1898 هنگامي که رُزا 18 سال داشت، به دليل فعاليت‌هاي انقلابي‌اش در خطر به زندان افتادن بود، مجبور شد به زوريخ سوييس نقل مکان کند. در آن‌جا فعاليت‌هاي انقلابي‌اش را دنبال کرد و هم‌زمان به تحصيل در رشته‌هاي اقتصاد سياسي و حقوق پرداخت و دکترايش را در سن 27 سالگي و در سال 1898 دريافت کرد.

در 15 ژانویه 2003 بیش از 100000 هزار نفر در یک گردهمایی در گورستان محل دفن رزالوکزامبورگ در حومه‌ی شهر برلین حضور یافتند تا زندگی و میراث رزالوکزامبورگ و کارل لیبکنشت را گرامی دارند. این دو از جمله مهم‌ترین شخصیت‌های ضد جنگ در تاریخ اروپا بودند. با این همه‌، میراث رزالوکزامبورگ (1871-1919) بسیار فراتر از سهم وی در مقام مخالف جنگ است. زندگی و آثارش همچنین حاکی از جستجو برای بدیلی رهایی‌بخش برای بشریت در برابر جهانی شدن سرمایه‌ است……
رزالوکزامبورگ در سال 1914 مقاله‌ای را با عنوان “زنان پرولتری” انتشار داد که ستایشی تکان‌دهنده از مقاومت زنان در اروپا و نیز آفریقا و آمریکای لاتین بود:

“زنان پرولتر، فقیرترین فقرا، ناتوان‌ترین ناتوانان، به مبارزه برای رهایی زنان و نوع انسان از ترس و دهشت سلطه‌ی سرمایه‌داری بپیوندید!”
او در نامه‌ای از زندان به یکی از دوستانش نوشت: “هرکسی که برای من نامه می‌نویسد آه و ناله و شکایت می‌کند. چیزی را از این احمقانه‌تر نمی‌دانم … تسلیم کامل خود به غم و غصه‌های روزگار کلا” غیرقابل فهم و تحمل‌ناپذیر است … یک رزمنده سیاسی بیش از هر چیز نیاز دارد خود را فراتر از این مسائل قرار دهد، و گرنه تا فرق سر غرق در موضوعات ناچیز و بی‌اهمیت می‌شود.”

او با وجود عمر کوتاهش (48 سال) اما مطالب بسيار ارزشمندي براي آموختن خلق نموده است در سال 1916 مي‌نويسد:

“پس بكوش تا يك موجود انساني بماني. به حقيقت، اصل كار همين است و اين بدان معناست كه محكم، روشن بين و سرزنده باشي؛ يعني اگر نياز باشد، تمام زندگي خود را شادمانه، “بر ترازوي بزرگ سرنوشت” افكندن، اما، در همان حال، از هر روز آفتابي، از هر ابر زيبا به وجد آمدن … دنيا، به رغم جمله‌ي دهشت‌هايش، چنين زيباست و بازهم زيباتر مي‌توانست باشد اگر بر روي زمين موجودات زبون و سست عنصر وجود نمي‌داشتند.”

در ژانویه 1919 بعد از شکست انقلاب آلمان رزالوکزامبورگ و لیبکنشت ناگزیر مخفی شدند . نیروهای مسلح فاشیست جنگ طلب آلمان، رزالوکزامبورگ را همراه کارل لیبکنشت را در 15 ژانویه دستگیر کردند و همان روز هر دو را با شقاوت تمام شکنجه و به قتل رساندند. جسد از ریخت افتاده‌ی رزالوکزامبورگ را چند ماه بعد در رودخانه‌ای کشف کردند….. یادشان جاودان
م شکیب

پیام بگذارید

رفیق فواد مصطفی سلطانی

اتحاد کارگری