اعتراضات اتحادیه های کارگری سوئد به تسلا ادامه دارد و مورد پشتیبانی اتحادیه های کارگری کشورهای همسایه قرار گرفته است. این رویایی ایلان ماسک مدیر عامل سازنده خودروهای برقی را که شدیداً ضد اتحادیه است، در برابر آرمانهای کارگری کشورهای اسکاندیناوی قرار داده است.
به گزارش رویترز، هیچ یک از کارگران تسلا در هیچ کجای جهان عضو اتحادیه نیستند، با ادامه ی اعتراضات در سوئد این سوال مطرح شده است که آیا اعتصاب در سوئد که برای حقوق کارگری صورت می گیرد، می تواند به سایر نقاط اروپا که در آن کارکنان به طور معمول از حقوق چانه زنی دسته جمعی برخوردار هستند – به ویژه در آلمان، مهم ترین بازار تسلا، گسترش یابد یا خیر.
حدود ۱۳۰ مکانیک در ۱۰ شبکه خدماتی تسلا در سرتاسر سوئد در ۲۷ اکتبر به دلیل امتناع شرکت از امضای قرارداد دسته جمعی از کار دست کشیدند. تسلا کارخانه ای در سوئد ندارد، اما شبکه ای از مراکز خدماتی دارد.
به دنبال آن؛ زمانی که اتحادیه قدرتمند فلزکاران سوئدی IF Metall اعتصاب کرد، سایر کارگران در سراسر کشور از این اعتصاب حمایت کردند و از ارایه خدمات خود برای تحت فشار قرار دادن شرکت خودداری نمودند.
اعضای اتحادیه حمل و نقل این کشور می گویند از روز یکشنبه جمع آوری زباله از مراکز خدمات تسلا را متوقف می کنند. کارمندان تامین کننده Hydro Extrusions که پروفیل های آلومینیومی می سازد، از ساخت قطعه برای خودروهای تسلا خودداری می کنند.
اتحادیههای دیگر میگویند اعضای آنها خودروهای تسلا را رنگ نمیکنند، دفاتر شرکت را تمیز نمیکنند یا به سیستمهای الکتریکی در کارگاههای آن یا هیچ یک از ۷۰ ایستگاه شارژ تسلا در سوئد سرویس نمیدهند.
کارکنان پست تحویل پلاک خودروهای جدید تسلا را متوقف کردهاند و همین امر باعث شد تسلا از آژانس حملونقل سوئد شکایت کند. تسلا در نبرد اولیه از شرکت PostNord سوئد، شرکتی که شمارههای ثبت را تحویل میدهد، شکست خورد. اما هنوز به شکایت خود ادامه می دهد.
بایکوت تسلا با گسترش آن به کشورهای همسایه شمال اروپا تشدید شده است. کارگران بارانداز در دانمارک نیز مانند سوئد، وسایل نقلیه تسلا را که به بنادر میرسند، تخلیه نمیکنند. اتحادیه ها در فنلاند و نروژ هشدار داده اند که کارگران بنادر و کارگاه ها در این دو کشور، اگر اختلافات تا چهارشنبه حل نشود، به اعتصاب خواهند پیوست.
گروهی متشکل از ۱۶ سرمایه گذار نهادی از جمله KLP، بزرگترین صندوق بازنشستگی نروژ، و PensionDanmark، به رابین دنهولم، رئیس هیئت مدیره تسلا نامه نوشته اند. آنها از این شرکت خواسته اند تا در رویکرد خود نسبت به اتحادیه ها تجدید نظر کند و تقاضای تشکیل جلسه ای برای بحث بیشتر در این مورد کرده اند.
در پی گسترش این درگیری به دانمارک و موضع بسیار قاطع تسلا برای مخالفت با هر گونه توافق جمعی در هر کشور، PensionDanmark سهام ۴۷۶ میلیون کرون (۷۰ میلیون دلار) خود در این شرکت خودروسازی را فروخته و گفته است تسلا را در لیست سیاه خود قرار داده است.
سونه شاکنفلد مدیر عامل صندوق بازنشستگی معلمان دانمارک ( Paedagoernes Pension) نیز در بیانیه ای گفت، صندوق بازنشستگی معلمان دانمارک، ۲۴۲ میلیون کرون (۳۵ میلیون دلار) سهام خود در تسلا را فروخته زیرا “نمی تواند” در مورد ارزش های اصلی خود مصالحه کند.
این صندوق در ماه مارس در مورد حقوق کارگران با تسلا مذاکره و اعلام کرد “موضع سرسختانه ماسک در برابر جنبش اتحادیه کارگری شمال اروپا” ادامه سرمایه گذاری را بی ثبات می کند.
سوئد یکی از کشورهای اروپایی است که دارای اتحادیههای بسیار قدرتمندی است و از هر ۱۰ کارگر ۹ نفر تحت پوشش قراردادهای جمعی قرار دارند.
در سراسر اسکاندیناوی، اتحادیه های کارگری و کارفرمایان در مورد دستمزدها و شرایط کار، تقریباً بدون دخالت دولت، مذاکره می کنند. این سیستمی است که در دهه ۱۹۳۰ ایجاد شده و به عنوان ستون فقرات مدل بازار کار شناخته می شود و به کارگران کمک کرده از دهه ها شکوفایی اقتصادی سهمی ببرند.
این سیستم نسبت به کشورهای دیگر مانند فرانسه و آلمان منجر به اعتصابات کمتری می شود، زیرا مذاکره اولین راه حل اختلافات است.
ماتیاس اشمیت، یک تحلیلگر مستقل خودرو به رویترز گفت تلاشهای تسلا برای کسب پیروزی سریع در دادگاه در مواجه با PostNord دقیقاً تأثیر معکوس داشته و اتحادیهها را استوارتر کرده و اقدامات همدلانهای را در سراسر کشور ایجاد میکند.
اتحادیه IF Metall میگوید، قراردادهای جمعی به کارگران اجازه می دهد از قدرت اتحاد خود در برابر ایجاد اختلاف و تحمیل شرایط نامناسب بر کارگران از طرف هر کارفرمایی، جلوگیری کنند.
سوئد تجربه ی مهمی در این زمینه دارد. شکبه زنجیره اسباب بازی Toys R Us در سال ۱۹۹۵ در سوئد راه اندازی شد و فقط کارگران غیر اتحادیه را استخدام کرد. این شبکه از امضای قراردادهای جمعی با کارگران خودداری کرد که منجر به یک اعتصاب سه ماهه توسط اتحادیه کارکنان خردهفروشی شد. با پیوستن سایر اتحادیههای سوئد به این اعتصاب یک تحریم همه جانبه و سراسری به وجود آمد و Toys R Us در نهایت با امضای قراردادهای جمعی موافقت کرد.
ماسک هرگز تنفر خود را از اتحادیهها پنهان نکرده و در پلتفرم اجتماعی X در پاسخ به توییتی درباره ی امتناع کارکنان پست سوئد از تحویل پلاک خودروهایشان نوشت: این دیوانه بازی است!
در ایالات متحده، ماسک دعواهای آنلاین با کارگران یونایتد خودرو را انتخاب کرده و به شدت با چالشهای قانونی اتحادیه برای اقدامات شرکتش مبارزه کرده است.
ماسک در یک مصاحبه در ماه نوامبر با نیویورک تایمز گفت: «من با ایده اتحادیه مخالفم. “من چیزی را دوست ندارم که باعث ایجاد نوعی اربابان کارگری می شود.”
ماسک اتحادیه کارگران خودروسازی ایالات متحده را متهم کرده که جنرال موتورز و کرایسلر را به ورشکستگی کشانده و باعث از دست رفتن شغل بسیاری از کارگران شده است. او گفته است اگر در تسلا اتحادیه به وجود بیایید، به این دلیل است که ما شایسته نیستیم و شکست خورده ایم!
سازماندهندگان کارگری در آلمان، جایی که تسلا اولین کارخانه بزرگ اروپایی خود را در سال ۲۰۲۲ افتتاح کرد، تا به حال ازدور نظاره گر این رویایی هستند. این کارخانه در Grunheide، در جنوب شرقی برلین، ۱۱۰۰۰ کارمند دارد. هم باتری و هم شاسی بلندهای مدل Y تولید می کند.
آلمان بزرگترین بازار این شرکت است و طبق دادههای ماتیاس اشمیت، در سال جاری تاکنون ۵۵۰۰۰ دستگاه خودرو فروخته است که سه برابر بیشتر از سوئد است.
سازماندهندگان کارگری در این کشور در حال تلاش برای تشکیل اتحادیه در میان کارگران تسلا هستند و ادعا میکنند که تعداد کارگران موافق به سرعت در حال افزایش است.
کارگران و اتحادیههای کارگری در آلمان از پیوستن به اعتصابهای حمایتی منع شدهاند، اما این امر ممکن است «به عنوان یک کاتالیزور برای کارگران خط تولید تسلا آلمان عمل کند تا به اتحادیههای محلی بپیوندند که میتواند برای آنها توافق خوبی ایجاد کند.
اتحادیه IG Metall آلمان میگوید نگران ایمنی شغلی در کارخانه است و گزارشهایی از «کارکنان متعدد» در مورد حوادث و مشکلات بهداشتی که منجر به نرخ بالای بیماری کارکنان شده است، دریافت کرده است.