بخش سیاست
رهبر «حرکت مقاومت اسلامی» (حماس) چهارشنبه ۲۰ دسامبر / ۲۹ آذر ۱۴۰۲ در بحبوحه گفتوگوها درباره آتشبس موقت جدید وارد قاهره شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع مطلع از مذاکرات نوشته که فرستادگان دو طرف درباره این بحث میکنند کدام اشخاص اسیرشده به دست حماس و کدام زندانیان فلسطینی در دست اسرائیل را میتوان در آتشبس موقت جدید آزاد کرد.
در گزارشها آمده فلسطینیانی که «تخلفهای جدی» مرتکب شدهاند نیز ممکن است در میان آزادشدگان در وقفه بعدی باشند. این گزارشها منظورشان از «تخلف جدی» را توضیح ندادهاند.
مفاد گفتوگوها
این از معدود دفعاتی است که اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، به طور علنی در امور دیپلماتیک مداخله میکند. به نوشته رویترز، این مداخلات شخصی معمولاً زمانی رخ میدهد که موفقیتآمیز بودن مذاکرات تقریباً قطعی شده است.
هنیه که خود در قطر زندگی میکند، پیشتر در اوایل ماه نوامبر و قبل از اعلام توافق آتشبس موقت پیشین به مصر رفته بود. آن آتشبس یک هفته پایید و طی آن، صد اسیر اسرائیلی آزاد شدند.
به گفته منبع آگاه رویترز که نخواسته نامش فاش شود، اسرائیل در جریان مذاکرات کنونی اصرار داشته که همه زنان باقیمانده و مردان «ناتوان» باید آزاد شوند. این منبع همچنین مذاکرات را «فشرده» خوانده و میگوید ممکن است در همین روزها پیشرفتی حاصل شود.
یک مقام فلسطینی نیز میگوید سفر هنیه به خاطر شنیدن نظرات مقامهای مصری در رابطه با یک رویکرد احتمالی جدید بوده است. این مقام فلسطینی به رویترز میگوید: «موضع حماس همچنان این است که علاقهای به وقفههای بشردوستانه ندارند. حماس خواستار پایان کامل جنگ اسرائیل علیه غزه است.»
این مقام فلسطینی همچنین میافزاید:
هنیه و حماس همیشه تلاشهای مصر را ستودهاند. هنیه امروز به مصر رفته تا ببیند آیا اسرائیل پیشنهادهای جدیدی طرح کرده و آیا مصر نیز پیشنهادهای تازهای دارد یا نه. هنوز زود است که از انتظارات صحبت کنیم.
یک مقام ارشد اسرائیلی نیز موضع رسمی دولت اسرائیل را که جنگ تنها با آزادی همه اسیران اسرائیلی و نابودی حماس پایان مییابد، تکرار کرد. این مقام که خواسته هویتش مخفی بماند میگوید: «همانطور که نخستوزیر گفته است، جنگ با پیروزی کامل به پایان میرسد.»
وزارت خارجه بریتانیا نیز چهارشنبه اعلام کرد که دیوید کامرون، وزیر خارجه و طارق احمد، وزیر امور خاورمیانه، شمال آفریقا، جنوب آسیا و سازمان ملل بریتانیا به اردن خواهند رفت تا اقداماتی در جهت «آزادسازی همه اسیران، تأمین کمکهای بشردوستانه برای غزه و توقف حملات راکتی حماس به اسرائیل» انجام دهند.
Ad placeholder
جنگ در چه مرحلهای است؟
روزنامه «گاردین» به نقل «مؤسسه مطالعات جنگ» نوشته که به نظر میرسد اسرائیل به «مراحل پایانی» عملیات «پاکسازی» در شمال نوار غزه نزدیک شده است. این اندیشکده آمریکایی میگوید اسرائیل تیپ حماس در شمال غزه را بسیار ضعیف کرده است.
ارتش اسرائیل سهشنبه ۲۸ آذر / ۱۹ دسامبر اعلام کرده بود که سه گردان حماس در جبالیا در شمال شهر غزه را کاملاً «از کار انداخته است». با اینهمه، خبرگزاری الجزیره از تداوم درگیریهای مسلحانه در بیت حنون در شمال نوار غزه خبر میدهد.
جبالیا یک اردوگاه پناهجویان در غزه است که اسرائیل با ادعای فعالیت گردانهای حماس در آنجا به آن حمله میکند. الجزیره به نقل از وزارت بهداشت فلسطین گزارش کرده که در آخرین حمله اسرائیل به این اردوگاه دستکم ۴۶ فلسطینی کشته و دهها نفر مجروح شدهاند.
در جنوب نوار غزه نیز اسرائیل ۱۲ فلسطینی را در حملهای هوایی به شهر خان یونس کشت. ساکنان این منطقه روز چهارشنبه از تشدید درگیریهای مسلحانه بین نیروهای حماس و اسرائیل در مرکز و شرق خان یونس خبر دادند.
اسرائیل همچنین مسجد علی ابن ابیطالب در رفح در جنوب نوار غزه را هدف قرار داده که همراه با آن چند خانه مسکونی نیز تخریب شدهاند.
وزارت بهداشت غزه روز سهشنبه اعلام کرد که از هفتم اکتبر تاکنون ۱۹ هزار و ۶۶۷ فلسطینی کشته و ۵۲ هزار و ۵۸۶ نفر هم مجروح شدهاند.
اسرائیل همچنین پس از آنکه هدف اصابت شش راکت از خاک لبنان قرار گرفت، به یک مقر نظامی حزبالله لبنان حمله کرد. نیروهای مرزی اسرائیل در مرز ملکیه با لبنان نیز هدف حمله یک جوخه مسلح قرار گرفتند.
زینا خضر، خبرنگار الجزیره انگلیسی نوشته که افزایش تلفات حزبالله – شش کشته در ۲۴ ساعت گذشته در قیاس با ۱۷ کشته در یک هفته اخیر – نشان میدهد اسرائیل بهتازگی عملیاتش علیه حزبالله را شدت بخشیده است.