بخش اقتصاد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی سهشنبه ۲۱ آذر با ۹۱ رأی موافق، ۱۲۷ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۶ نماینده حاضر در مجلس با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ مخالفت کردند.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی پس از مخالفت مجلس با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ با بیان اینکه دولت هفت روز فرصت دارد تا اصلاحات را انجام دهد و لایحه را به مجلس بازگرداند، گفت: «بهصراحت اعلام میکنم این لایحه کسری قابل توجهی دارد و در این بودجه پیشبینی حقوق بازنشستگان صورت نگرفته است که آن هم به کسری اضافه میشود. اگر بخواهیم این موضوع را منوط به محل اخذ مالیات بکنیم نیز اشکال بدتری بهوجود میآورد.»
قالیباف افزود: «ما باید بودجه ۱۴۰۳ بهعنوان سال اول برنامه هفتم را محکم و دقیق به سرانجام برسانیم. لذا خواهش من این است که با توجه به اینکه اولین سال با استناد به ماده ۱۸۲ آئیننامه داخلی برای اصلاح ساختار بودجه کار را پیش میبریم که باید از عدم تراز و کسری عملیاتی جلوگیری کند.»
براساس ماده ۱۸۲ آییننامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را در دو بخش ماده واحده مشتمل بر احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور و سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری داراییهای سرمایهای و مالی و اجزای اصلی آنها و جدولهای تفصیلی شامل ارقام بودجه به مجلس تقدیم کند. بخش دوم نیز حداکثر ۱۰ روز از زمان ابلاغ بخش اول قانون بودجه به مجلس ارسال میشود.
دولت ابراهیم رئیسی ۳۰ آبانماه سال جاری لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را به مجلس شورای اسلامی تحویل داد. کلیات این لایحه نیز چهارشنبه اول آذرماه در رسانهها منتشر شد.
در بودجهنویسی ۱۴۰۳ از جمله ارقام ناشی از فروش نفت و میعانات و واردات کالاهای اساسی و نرخ تسعیر از دلار به یورو تغییر کرده و مبنای محاسبات بودجهای یوروی ۳۱ هزار تومانی تعیین شده است. این لایحه پیشبینی کرده که دولت هر بشکه نفت را ۶۵ یورو بفروشد و یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت صادر کند. درآمد نفت نیز حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده و سهم صندوق توسعه ملی از درآمد نفت، گاز و میعانات گازی ۴۰ درصد تعیین شده است.
به روال سالهای گذشته بودجه نیروهای نظامی در این لایحه نیز بیشتر شده و این نیروها میتوانند خودشان نفت بفروشند. دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سال آینده ۱۳۴ هزار میلیارد تومان برای «تقویت بنیه دفاعی نیروهای مسلح» اختصاص داده است.
میزان رشد حقوق کارمندان دولت ۱۸ درصد و رشد حقوق بازنشستگان هم ۲۰ درصد خواهد بود. در سال جاری درآمدهای مالیاتی دولت ۷۴۸ هزار میلیارد تومان بسته شد ولی سال آینده قرار است یکهزار و ۱۲۲ هزار میلیارد تومان از مردم مالیات بگیرند. بدین ترتیب، مالیات بر ارزش افزوده که ۹ درصد بهای تمامشدهی کالا محسوب میشد در لایحه بودجه سال آتی به ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت. درآمدهای ماهانه ۱۰ میلیون تومان تا ۱۴ میلیون تومان هم مشمول مالیات ۱۰ درصدی میشوند.
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس یکی از دلایل رد کلیات بودجه ۱۴۰۳ در مجلس را از جمله نرخ بالای مالیاتها دانست و گفت: «این موضوع بر مردم فشار وارد خواهد کرد.»
رحیم زارع همچنین «رشد محدود حقوق و دستمزد برای کارمندان» و «عدم منابع کافی برای افزایش حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه» را از دیگر دلایل رد کلیات بودجه خواند و گفت «مجلس این موضوع را در برنامه هفتم توسعه مدنظر قرار داده بود».